Senaste nytt

LUF Stockholms ställningstagande onödig symbolfråga

Tillåt incest och nekrofili.” Rubriken är slående och Aftonbladet har naturligtvis gjort den så klickvänlig som möjligt. Under det senaste dygnet har en hel del personer försvarat LUF Stockholms årsmötesbeslut. Men hur liberal jag än anser mig vara förstår jag det inte.

Syftet är att minska inskränkningar och begränsningar, något som jag i sig är helt med på. Men hur stort eliminerande av frihetsbegränsningar skapas genom detta? ”Den här lagstiftningen skyddar ingen just nu” säger LUF Stockholms ordförande Cecilia Johnson. Med andra ord är det ett ställningstagande som inte betyder särskilt mycket i praktiken.

Jag har förstått att LUF vill dra friheten till sin spets. Det gjordes tydligt inte minst genom kongressens beslut att rösta för motionen om tidelag i fjol. Det ska enligt en knapp majoritet av LUF-kongressens ombud vara ok att ha sex med djur så länge djuret i fråga inte skadas. Hur vet man att djuret inte skadas? Måste det komma blod eller hur avgörs det? Jag tycker det är märkligt att ett ungdomsförbund som är för en samtyckeslag mellan människor tycker det är ok med sex mellan djur och människa, ”så länge djuret inte skadas”. Ett djur kan inte samtycka.

Att incest är lagligt i vissa andra europeiska länder tycker jag inte är mycket till argument. Jag skulle gå så långt som att erkänna att det i mina ögon är det likvärdigt med att säga att ”vi borde inte ta emot så många invandrare, andra europeiska länder gör ju inte det”. Nu vet jag att LUF är för en mycket generös invandringspolitik! Just därför tycker jag det är konstigt att de använder sig av den typen av retorik.

Jag är för dödshjälp. Jag tycker att en döende människa som fortfarande är vid sina sinnens fulla bruk ska få välja att avsluta sitt liv på sina egna villkor. Men att testamentera sin kropp för att ha sex med, efter sin död? En död människa har knappast möjligheten att ändra sig. En död människa är inte likvärdigt med en levande människa.

LUF sysslar med många bra och vettiga frågor. Detta utspel, samt att avkriminalisera tidelag hör, enligt min mening, inte dit.

Andrea Daleflod är medlem i Liberalerna och har en kandidatexamen med inriktning på professionell svenska och lingvistik. Politiska hjärtefrågor är integration, skola, jobb och företagande.

%d bloggare gillar detta: