Senaste nytt

Varför jag är skeptisk till Öresundsrevolutionen

Wikimedia Commons. Henry von Platen

Under de senaste veckorna, nästan direkt efter att S + MP regeringen meddelade att man kommer införa gränskontroller mellan den svenska och danska gränsen som förbinds av Öresundsbron, har kritiken mot regeringens gränspolitik, som stöds av alla riksdagspartier i varierande grad förutom av C och V, varit massiv.

Kritiken har manifesterat sig i form av en organiserad kampanj på sociala medier som går under namnet Öresundsrevolutionen. Kampanjen initierades enligt Dagens Opinion av ett gäng Pr-konsulter där bland annat centerprofilerna Mats Genberg och Niels Paarup-Petersen är två av totalt tre initiativtagare. Syftet enligt Paarup-Petersen är:

För det första vill vi sätta stopp för de id-krav som regeringen har infört och som sätter fullständigt stopp för rörligheten i Öresundsregionen och hotar Skånes utveckling. Men mer långsiktigt handlar det om en kamp för att regeringen och medierna i Stockholm, både nu och framöver, får upp ögonen för Skånes behov. 

Kampanjen har fått ett enormt genomslag på sociala medier. Facebooksidan har vid skrivande stund ca 22 300 följare och då har man bara funnits på facebook sedan den 23 december. Med tanke på att kampanjen verkar drivas helt utan några som helst finansiella muskler så är genomslaget avundsvärt och visar på att den som vill opponera mot illiberala förslag—under de närmaste åren lär det bli många— kan få genomslag.

Trots kampanjens liberala budskap och dess genomslag är jag av flera anledningar skeptiskt—ej i sak—inställd till kampanjen i stort. En kampanj likt denna borde ha kommit till långt tidigare, redan direkt efter Sverigedemokraternas valvinst 2010. Den som är bekant med SD:s politik och är borgerligt/liberalt sinnad borde långt innan 2014 förstått vilket hot SD:s politik/ideologi innebär mot ekonomisk liberalism och rörlighet av varor, tjänster och människor. Även om det finns en stor skillnad mellan SD:s hållning och de andra riksdagspartierna i frågor om migration och gränser så kan det inte varit en aha överraskning att Öresundsbron skulle påverkas den dagen beslut skulle tas.

Istället för att driva liberal politik och förorda liberala värderingar har Skånepolitiker av olika färger och på olika nivåer slagits för att politiken kring migration, integration och gränser ska anpassas till sverigedemokratisk resonemang. En del moderata lokalpolitiker har till och med krävt att M skall samarbeta med SD på riksnivå andra har valt eller föreslagit att samarbeta med SD på lokalnivå. Med detta i åtanke är det därför förbluffande att 25 moderata lokalpolitiker i DN debatt dagen innan gränskontrollerna införs pratar om ”panikbeslut”, eller om de mänskliga och ekonomiska kostnaderna som gränskontrollerna innebär. En anpassning till SD:s resonemang innebär i praktiken att: Näringsliv och marknad tar stryk och människoöden förstörs.  

Kampanjen har förutom att föra upp ett nytt perspektiv på agendan, återaktualiserat kampen mellan Stockholm och övriga Sverige eller rättare sagt mellan Stockholm och Skåne. Att de röstberättigade i Skåne i de två senaste riksdagsvalen givit SD ett stort stöd diskuteras inte överhuvudtaget, att ett flertal av motståndarna bland politiker mot en generös migration i de olika partierna finns att finna i Skåne diskuteras inte heller. Man undrar vad skåningarna, som bara i Malmökommun gav SD 7,84 % i riksdagsvalet 2010 och 13,50% i riksdagsvalet 2014, som nu besväras av gränskontrollerna trodde att deras röster skulle leda till. I områden som tillhör Limhamn-Bunkeflos, där den svenska sidan av Öresundsbron ligger, fick SD på ett par håll över 20%  och i en majoritet över 13% i riksdagsvalet 2014.

Problemen som Öresundsrevolutionen säger sig vilja belysa är främst inte ett problem som härstammar ifrån Stockholm utan den är lokal. Det var i Skåne som SD tilläts växa och bli samarbetspartner, det är i Skåne stödet för SD är störst. Stödet för en tuffare migrationspolitik har varit stor  bland skånska moderater, socialdemokrater, kristdemokrater och liberaler(folkpartister). Det finns en förklaring till varför Skånebänken i riksdagen inte protesterade så värst mycket emot regeringens förslag om gränskontroller.

Om kampanjen ska gå in i nästa fas och mobilisera fler än enbart missnöjda skåningar  bör kampanjen kritisera de lokalpolitiker och skånska riksdagspolitiker vars agerande eller avsaknad av densamma på flera plan möjliggjorde gränskontrollerna och inte enbart regeringen och Stockholm. Om man misslyckas så är risken stor att kampanjen utvecklas till att bli en populistisk digitalrörelse som vill gräva bort Skåne ifrån Sverige på grund av ett självvalt Davidkomplex.    

Telason Getachew
Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

 • marlies

  Ja, inte klokt att ett landskap ska bestämma hela Sveriges riktlinjer. Sedan är det väl inte bara Skåne som ska utvecklas. Vi har länge haft folk som pendlat mellan Sverige och Danmark i arbeten. Det finns ingen förklaring i artikeln till varför det skulle vara hotfullt utan gränskontroll. Visserligen ligger Skåne platt inför nytänkande, men en egen frizon har dom inte. Att andra partier fegar bäddar för fler komplotter emot gällande regler lika för alla., Vi har inga delstater som i USA exempelvis. Har Sverigedemokrater fått för sig det ? Det finns ingen anledning att ha broar mellan folk och öppna gränser, om vissa tar sig egen makt att bestämma.

 • Capricorn

  Artikelförfattaren tycks ha missat att det är SAP (= Socialdemokratiska ArbetarePartiet) och inte SD (= SverigeDemokraterna) som sitter i regering. Och som stängde gränsen.

  Förkortningar kan vara svårt…

  • marlies

   Tack, vi behöver alla rättas av och till. Den dag en individ kan skapa sig själv och bestämma sin egen uppväxt och tillhörighet, får de mina röster.
   Regeringar och dess företrädare begriper inte allas lika värde, inte heller att någon har skuld till vem man blivit. Fortfarande gäller väst, helst blonda, blåögda naiva också helst. En minioritet livrädd att försvinna

 • marlies

  Idioter har alltid straffat ut sig själva vad de än har hetat, när motsats bevisas. I jobb, familj, politik, partner. Väntar med spänning på vad motsats ska heta i Öresund och övrigt runt om..

 • marlies

  Jag bryr mej inte om partier har svarta eller vita vingar, huvudsaken vi kan flyga.
  Det finns inga konflikter utan både och oavsett vad vi tror på. Orättvisa ingår, men ändras efter hur samhället ser ut i grund. Just nu kolsvart. Korparnas tidevarv,
  medans alla tar tillflykt dit det går.

 • marlies

  Inser alla att vår status sitter i skallen, skiter vi i resten. Så har jag alltid fungerat. Att individen är viktigast. Inte hur de bor, hur det ser ut, vad som finns och inte finns.
  Sådant löser man vart efter. Inte spelar det någon roll vad folk för tillfället tycker heller.
  Alla har ett egenvärde, inte minst i kaos, då tankar kan talas ut hur som helst.
  Ingen kan räkna med full respekt från start, inte förtroende heller i att kunna leda rätt.
  Att tro är att inte veta. Utan utmaningar hade vi inte begripit något alls. Så lär sig små att krypa, gå. Något lockar längre fram. Att EU befinner sig på den nivån är skrämmande. Eller så rusar de därifrån, låter folk ta sig fram utan något lockande.

 • marlies

  Inte helt logiskt att vi i Sverige snart måste få hit diplomatiska medlare i hur vi civila behandlas, i slavarbete, brister i BRIS, gamla som måste betala för mat extra för att få den på bordet, att skicka iväg utbildad personal utomlands och inte ha tillgodosett behovet hemma, att ha obehöriga lärare i låg kunskapsnivå, att ödelägga odlings och boskapsmarker, för att boskapen ska piskas utomlands, att även vi idag har naturreservat. Tvångsdokumentation i allt i en fallande ekonomi. Medan andra blir enormt feta. Att kräva pass på hästar, körkort på motorsåg, EU körkort för mopedåkare som åker hemikring. Senare generationer kommer inte tro att detta har hänt i modern tid. Politiker som varit socialdemokrater blir största egon. Lyxprostitution
  av val till varandras kompisar i Riksdagen. Ingen för civila.

 • marlies

  Jag gillar debatter med vissa utvalda, där de får frågor som börjar med VARFÖR.
  Varför får inte Romer arbeten, bostäder ? Varför får inte barn vara kreativa ?
  Varför låga intagningspoäng för lärare ? Varför ska gamla betala livsuppehället ?
  Varför placeras barn än idag i kontaktfamiljer ? Varför bor invandrare, flyktingar i utvalda områden ? Varför måste folk arbeta med socialbidrag till ökade omkostnader ?
  Varför är inte mitt hyreshus redan betalat, byggt på 50 talet ? Varför måste vi kontakta alla instanser när vi redan är registrerade med personnummer och alla uppgifter ?
  Osv, osv, osv. osv.. Varför finns svarta boendekontrakt med kriminella ?
  Varför bor samhällsklasser åtskilda ? Varför förflyttas inte elever efter godkänd kunskapsnivå istället för betyg, årskurs ? Varför har vi miljöpolitik utan kretsloppstänkande ?

 • marlies

  Varför blev det en Öresundsrevolution ? Varför har vi inflation och devalvering som ekonomiskt styrmedel ?

%d bloggare gillar detta: