Senaste nytt

Alina Koltsova: Skärpning, moderater!

Under sista veckan år 2015, har jag nåtts av ett obehagligt besked från Gävle kommun. Det borde egentligen inte vara obehagligt att just Moderaterna tar över ordförandeklubban, men de gör det med Sverigedemokraternas stöd. Allt detta sanktionerat av förstnämnda partis högsta ledning.

Nu kommer ni säkert att vända till mig med faktumet att den rödgröna regeringens beslut om id-kontroller faktiskt också var med stöd av Sverigedemokraterna. Det är för det första alldeles sant. För det andra gav jag beslutet hård kritik förra veckan. Svaret på frågan varför är inte särskilt svårt att begripa. När det frihetliga ersätts av det auktoritära ryter jag ifrån. Så enkelt är det.

Men, åter till ämnet. Moderaterna är ett parti vars politiker gärna flaggar för frihet och liberalism. Partiet har tidigare markerat tydligt avstånd från Sverigedemokraternas auktoritära icke-liberala politik, särskilt i migrationsfrågan. Under Fredrik Reinfeldts ledning i partiet och dåvarande alliansregeringen mötte man två vägskäl år 2010, när Sverigedemokraterna väl kom in i riksdagen.

Antingen var det att samarbeta med dem, eller med ett annat parti utanför Alliansen. Reinfeldt valde den frihetliga vägen, och det blev Miljöpartiet man kompromissade med i migrationspolitiken. Överenskommelsen ledde till att situationen för papperslösa flyktingar underlättades, att man med hjälp av DNA-teknik lättare kunde återförena familjer och att syriska flyktingar fick permanent uppehållstillstånd.

Såklart var Sverigedemokraterna emot allt detta. Men det är inte bara vad gäller migrationen som detta parti är mindre frihetligt. Detta parti ställer inte upp för HBTQ-personers rättigheter att få gifta sig och skaffa barn. De vill också återinföra sambeskattning, vilket är och har varit en stark kvinnofälla. De vill också fördubbla vårdnadsbidraget, vilket är ännu mer en kvinnofälla. Allra värst  vad gäller kvinnofällor är att de kraftigt vill sänka abortgränsen. Sedan har vi partiets fientliga inställning till muslimer, som gör att en del av Sveriges befolkning skulle exkluderas om detta parti kom till makten.

Alltså, är Sverigedemokraternas politik inte det minsta frihetligt överhuvudtaget. Det spelar ingen roll om de skulle stå för någon form av marknadsliberalism, de är auktoritära i de sociala frågorna. Och så sent som i somras, under Almedalsveckan, deklarerade Moderaterna med Anna Kinberg Batra och Tomas Tobé i spetsen att Sverigedemokraterna inte är det minsta borgerligt, och att ett samarbete inte kommer på tal.

Visst går det att hitta auktoritära drag hos Moderaterna också, det är ingen tvekan om saken. Men ett parti som säger sig slåss för individens frihet kan inte sätta sig med ett parti som vill alldeles tvärtom. Det spelar ingen roll huruvida man är överens om exempelvis miljöskatten. De sociala frågorna är A och O. Ekonomisk frihet betyder ingenting om det inte finns en social frihet också.

År 2015 är nu slut. Det har varit ett år fullt av politiska motsägelser. Antingen har man först kritiserat något för att senare anamma samma sak, eller så har man först kritiserat några för dess ofrihetliga inställning för att sedan hoppa i säng med dem. Oavsett om man är röd, grön eller blå, så är det fel. Må 2016 bli ett år av sans och vett. Och må gävlemoderaterna skärpa sig.

%d bloggare gillar detta: