Senaste nytt

Alina Koltsova: Nej tack till allmän värnplikt

Vad har vi för rättigheter gentemot staten och vad är vi skyldiga den? Denna fråga kan vridas upp och ner, till höger och vänster, framåt och bakåt. Ett ämne som denna frågeställning markant förekommer i är den om försvaret. Värnpliktens vara eller icke-vara.

Den här veckan pågår konferensen Folk och Försvar i Sälen. Det är mycket på tapeten i den lilla skidorten i Dalarna. Det diskuteras om NATO. Det diskuteras ännu mer om värnplikten, som nu sedan ett par år tillbaka är avskaffad. Tack och lov, i min mening.

Värnplikten är en sådan fråga som inte skiljer mellan höger och vänster, utan snarare mellan det frihetliga och det auktoritära. De som är för ett återinförande av värnplikten menar ofta att vi alla har en skyldighet att försvara landet, att värnplikten är som en skatt fast utan pengar, och framförallt att försvaret behöver stärkas. Utrikesminister Margot Wallström gick nyligen ut med att vi behöver en moderniserad värnplikt som är jämställd.

Och visst kan försvaret behöva stärkas, så långt är jag med. Gärna ekonomiskt. Och visst vore det trevligt med jämställdhet inom försvaret. Men det går bortom mitt förstånd hur det går ihop att särskilt vissa som annars kallar sig liberala vurmar för värnplikten. Värnar man om individens friheter bör man vara fullt medveten om att alla inte är kapabla till att ta vapen i hand för fosterlandet.

Märkte ni att jag använde ordet fosterland? Det är det andra. Staten till varje pris. Nationalstaten till varje pris. Värnplikten är tyvärr som ett slags tvångsarbete åt staten. Något som man borde lämna bakom sig om man vill att staten ska ta några steg tillbaka. Medborgarna gör fortfarande sin plikt genom att betala skatt och/eller arbeta. Ett tvång skulle inte motivera dem till försvaret. Särskilt inte om det blir brottsligt att vägra värnplikten.

Det tredje är, om nu vi ska ha allmän värnplikt åt alla, kan stigmat för människor som lider av fysisk eller psykisk ohälsa att öka. Risken finns att ett utanförskap skapas, att människor som lider av ett antal saker kan komma att bli outsiders i samhället, just för att det då blir kontra-meriterande att inte göra värnplikt.

För mig handlar det om individens frihet före nationsgränsernas angelägenheter. Folk ska fortfarande få göra lumpen ifall de vill, men tar man hänsyn till varje människas unikum bör man begripa att alla bidrar på olika sätt. Alla är inte stöpta i samma form, därför säger jag nej tack till allmän värnplikt.

%d bloggare gillar detta: