Senaste nytt

Alina Koltsova: Frukta inte en sänkning av rösträttsåldern

Demokratiutredningen vill sänka rösträttsåldern till 16 år från och med nästa val, till de kommuner som ansökt om det. Deras ordförande Olle Wästberg skriver om det åtminstone i en debattartikel på Expressen. Samma sak förelogs av forskaren Patrik Lindenfors. Men självfallet har negativa kommentarer inte låtit sig vänta. Ändock, hur lyder argumenten egentligen? Och vad kan vi lära av historien?

Under julsemestern sändes serien Fröken Frimans Krig på SVT. De flesta av er är nog redan bekanta med den. Men för er som inte är, så handlar det om djärva Dagmar Friman som, inspirerad av de brittiska suffragetterna under början av 1900-talet, besluter sig för att starta ett kvinnligt livsmedelskooperativ. Ett av målen är att göra upp med matfusket, men så finns ett mål större än så, som är att kvinnan ska få sin efterlängtade rösträtt. Inte helt oväntat möts hennes kamp av hårt motstånd.

Nu tänker ni säkert; men vad har den här serien, om kvinnors rösträtt, med rösträtt för 16-åringar att göra? Jo, det tänker jag förklara här och nu. Det är motargumenten. De ter sig på liknande sätt och attackerar likriktat och de återkommer. Det finns även motargument som är irrelevanta med de mot kvinnors rösträtt, som jag också tänker ta upp. Nu tar jag fram tre godbitar.

1. ”16-åringar är så omogna. De har inte kapacitet att resonera logiskt.”
Med det argumentet skulle många över 18, över 30 etc inte bli berättigade rösträtt överhuvudtaget. Ålder och mognad går inte alltid hand i hand. Det finns flera 16-åringar som är fullt kapabla att tänka logiskt. Alla utvecklas olika. Vi är individer, så är det bara. Samma argument användes också mot rösträtten för kvinnor, att politik var för ”komplicerat” för kvinnans natur.

2. ”Är man inte mogen nog att dricka alkohol är man inte mogen nog att rösta”.
Alkohol och rösträtt har inte med varandra att göra. Vissa är mer mogna för rösträtt än för alkohol. Vissa tvärtom. Återigen, vi är alla individer. Ska vi dessutom tala om det juridiska, så blir man straffmyndig vid 15-årsåldern. Så då borde egentligen rösträttsåldern sänkas till 15, eftersom man ändå ska ha någon chans att påverka samhället om samhället ska påverka en. Dock är 16 en bra början.

3. ”Vilken 16-åring är intresserad av politik överhuvudtaget?”
Det finns många medelåldersvuxna som är totalt ointresserade av politik. Det vore ändå förnedrande att ta ifrån dem deras rösträtt. Dessutom finns det flera 16-åringar som är intresserade av politik. Varför skulle annars flera 16-åringar engagera sig i ungdomsförbund, som jag gjorde när jag var i den åldern? Jag vet att jag är tjatig med att vi är individer, men så är sanningen. Även detta motargument fick rösträttskvinnorna utstå. ”Kvinnorna vill inte ens ha rösträtt”, ”Kvinnor är inte intresserde av politik”, känns det inte igen?

Sedan finns det andra argument mot det. Dessa får man ha, liksom att man får ha de tre argument jag radade upp. Sedan kommer någon säkert att invända med att vi behöver mer utbildning om hur samhället fungerar. Det ställer jag absolut upp på! Varför inte lära ut betydligt mer om det parlamentariska systemet på SO-lektionerna?

Rösträtten för 16-åringar blir inget unikum för Sverige om den införs. Österrike har redan det. Också Bosnien-Hercegovina, Argentina, Nicaragua och Ecuador har det. Dessa länder har inte direkt gått under för det. Och ska vi dra paralleller till Fröken Frimans Krig reser Dagmar Friman hem från Storbritannien, där kvinnans rösträtt infördes 1918, tre år innan Sverige. Samtliga nordiska länder var före Sverige med det också.

Ni kan själva lista ut att jag är för för denna sänkning av rösträttsåldern, oavsett vad dessa 16-åringar röstar på (för gissa vad? De är också individer). Jag tror att det är progressivt och förtroendeingivande för våra unga. Eftersom det, som tidigare nämnt, fungerar i andra länder, varför skulle inte det fungera här i Sverige? Varför måste vi vara på efterkälken?

 • marlies

  BRAVO ! De som inte är intresserade kommer ändå aldrig att engagera sig oavsett ålder. Dessutom leder en yngre generation till mer nyfikenhet, samt fler krav i vetskap om skillnader i politiskt styre både på hemmaplan och utomlands, samt historik, och filosofier bakom. Troligtvis debatter vända till dem, mer presentation på djupet av politiker samt en bredare förståelse för världen i stort i vad marknad, efterfrågan och tillgångar betyder för oss här hemma. Att livet inte är svart och vitt, utan ett spektrum av mångfald.

 • marlies

  De flesta är mer logiska än vuxna som barn och ungdom, sedan blir de påverkade av oss i hur de ska tänka. Tror inte det finns någon vuxen som inte förvånats av deras spikraka svar i frågor man inte tror de vet något om. Självklart är yngre generation smartare med fler gener än de vi har, plussade med våra. Annars hade vi stannat i forntiden. Men fortfarande klappar vi dem på huvudet och säger – Vad duktig du är !
  med en inte allt för glad min tillbaka., som att vi är dumma i huvudet ! De är otroligt noga med att förklara allt för oss in i minsta detalj., som att det är självklart att vi begriper mindre ! Tyvärr har de rätt ! Vi har aldrig haft så mycket kunskap vänt till just barn och ungdom med text, ljud och bild pedagogiskt, från helt små barn. Även i helt moderna leksaker som solcellsrobotar för treåringar, byggsatser till planet, solsystem, mikroskop i burkar att samla titta i enkelt illustrerat, och tydliga böcker.
  En eloge till vår generation som kunnat bidra till det. Så 16 år kan verka sent plötsligt.

 • marlies

  En sak som är viktig politiskt är bakgrundshistoria till oroligheter. Man brukar säga att det tar tre generationer innan ett krig läkt ut. I minnen hos alla som följer nästa generation beroende på längd i skuld och hat och bitterhet. Samma sak inrikes vid större katastrofer hos dem som drabbas. Kommer en stark ledare då får denne oftast starkt gehör. Det sista vi överger är tron på en bättre framtid. I lugna tider är det allmänt lättare att planera framåt. Det är alltid prioriteringar i grader som gäller, i första hand ekonomin som är grunden för resten. Som ung har man drömmar, det ska man ha, men uthållighet gäller. Inte min bästa merit. Bättre med mindre verksamheter för min del. Man blir galen av kvarnarbete. Troligen måste det bli mer effektivt med fler gemensamma beslut, i högre tempo om något ska bli gjort, innan evigt nya mandatperioder som avlöser och skylls på varandra. Ett runt tuggande.

 • marlies

  De kan inte bli sämre än dagens. Tänkte på Anton som åkte tåg med sin mamma, klappade alla gamla på huvudet och sa att de skulle dö snart. Berätta noga om hur de skulle sova med huvudet på kudden under filten i kistan. Sedan talade han ingående om själva resan till himlen, tills en farbror blev arg. – Du vet väl att elaka barn får svarta vingar och snälla vita ? Anton svarade – Jag bryr mej inte, huvudsaken jag kan flyga ! En bild av dagens många politiker. Jag har Antons stil. Glad för det. Ta livet som ett skämt ämnat för mej !

 • marlies

  Jag är säker på att de som föds och växer upp nu kommer att uppleva en ny tidsålder.
  Samtidigt att det kommer att gå fort när den börjar på riktigt. Den har redan startat, i mer medvetenhet i allmän befolkning. Troligtvis är en stor utveckling att vänta i de behov som vi kräver för överlevnad, den har också redan börjat. Idag finns varningsskyltar i det befintliga som vi måste ta itu med. Innan dess väntar säkert en kaotisk period, eftersom den sk. kritiska massan reagerar i biverkningar i allt som inte håller av mark, luft, liv i oss och natur. Antagligen kommer fler folkvandringar, samt
  djur som ändrar miljö och beteende. Antagligen bildas fler nätverk för att utveckla,
  men också sådana som vill motarbeta. Allt kommer inte att ha tålamod.
  Som alltid kommer vi både att vinna och förlora i vårt eviga kretslopp som heter liv,
  och vinna, förlora, vinna igen. En oerhört intressant, skrämmande och utmanande era.
  Hittills har vi fått precis allt vi önskat, så kommer det att fortsätta, eftersom jorden är så beskaffad att anpassas i sig själv och reagera på störningar.

 • marlies

  Några tecken är orkaner med sina ögon, flodvågor, jordbävningar, hårda stormar hos oss, stora bränder, välfärdssjukdomar, andningsskydd i giftiga miljöer, växtätare som blivit köttätare, och vi beordras motsats, giftiga hav. Men människan lämnar köttet sist.
  Samt krigshärdar och flyktingar. Jorden har varit mycket giftigare än idag, men kunnat reparera sig själv i grön fotosyntes, samt biokol som kan fördela, lagra och binda näring. Samtidigt hindra smitta. Använt i magra jordar till större avkastning än idag.

 • marlies

  Alla irriterande människor som ställer frågan VARFÖR i allt, är de som kommer på lösningar men också de som får hårdast motstånd. Man ska aldrig ge sig, utan överbevisa. Gärna flytta på sig, hitta bättre möjligheter.

 • marlies

  Den närmaste indikatorn är närområde, i byggmaterial, livsmedel, naturskyddsområden, solpaneler, kollektivtrafik, handelsplatser, transport, mossor, sopstationer, second handel, fair traid, trender, samt samhällsekonomi i fördelning, säkert kan andra komma på fler som romer, ensamkommande barn och ungdomar.

 • marlies

  En intressant sak när man röstar för beslut både privat och annars är själva prislappen på varan. Till vilket värde priset står för. Vi luras ständigt med lappar 50% rabatt, ett auktionspris ska det låta som. Är priset realt, eller kostar det dubbelt senare. I en större butik borde jag ha rätt till hälften av alla avdelningar. Kan jag sälja ut lagret, kan jag öppna ett Ullared, med ett litet lockande merköp. En tes som även stämmer politiskt i EU. Abstrakt matematik i vilka formler som är mest attraktiva för tänkt resultat. Potenser, ekvation eller i små decimaler. Vad ska redovisas i vilket syfte, vad ska sparas, bonussystem eller inte, konkurrens inom företagande eller inte. Var är vinsten störst. Vad kostar förlust. Ett jobb för Asberger exempelvis.

 • marlies

  I en pizzeria på min gata två pizzor för ett pris av en. Jag borde få gratis pizza så länge det hela pågår. I övriga butiker lika , tre för två osv. Så det finns mycket att hämta. Hela samhället är ett skämt. En enkel bussbiljett 29 kronor, men nitton annars.
  Så några resor extra måste ingå. Ett rövarnäste ! Konstigt att överskott inte ges direkt i plånboken, bara avdrag på egna pengar. Nästa generation har en hel del att göra.

 • marlies

  Handeln är en katastrof idag i en ofattbar konkurrens. Inga anställs fast längre, bara timvikarier. Många går i konkurs efter kort tid, ständiga nya inredningar och senaste trenden internationellt gäller i specifikt urval. En bra röstfråga i hur vill vi ha det ?

 • marlies

  En urgammal sägen är alltid gällande. Vilka vill inte kyssa en groda och få en prins. Återkommande i sagor. Grodor och paddor ansågs vara underjordens väktare. De vaktade jordens skatter. Ett vanligt straff är att bli förvandlad till groda eller padda.
  En kung klädde sig i skepnad som en padda. Antagligen är de fridlysta därför.
  Kan inte komma på mer än att kungens namn börjar på K. Har skrivit någonstans tidigare med rätt namn.

 • marlies

  En tankenöt. Vad är biologisk ålder ? Bara ett nummer rakt av eller ? Vi vet att släkter har funnits i olika längd genetiskt, våra stamträd, precis som i naturen, som ett träd i årsringar, som producerat nya träd. En del är kloka från början, andra blir aldrig riktigt vuxna på en levnad. Siffror och bokstäver har aldrig haft betydelse, bara innehåll i sammanhang. Därför har ålder aldrig haft betydelse, bara i vad man kan prestera.
  Därför har vi eliter av ringa betydelse, som kan rabbla bokstäver och siffror, helt utan mening och sammanhang i vad de egentligen står för. Ett vilset folk som fixat egna fällor med begränsningar i formler och ramar, som inte stämmer i realitet. Vi lever i ständig dynamik, med påverkan från alla håll. Att hålla bakgrund levande till allt vi har framför näsan ur hela naturen globalt är väsentligt. Inte summor och bokstäver, som inget kan leva av. De finns enbart som redovisning ur fakta som är tillfällig. I vad vi har, och i vad vi förbrukar. Kvalitet i det som återstår har högst värde på sikt.
  Allt annat är nonsens !

 • marlies

  2000 talet står som maktkamp om klimatet och naturtillgångar, samt jakten på genier på ont och gott i att utveckla en balans som båda kan acceptera. Vi har det i krav på perfekta CV n för att tala om vad vi kan bidra med, alltså på individnivå. Vi ska utveckla våra bästa egenskaper och intressen, som har en allt större betydelse i nutid. Vi ska slimmas i takt med omvärlden. Vi har stater långt framkomna, men också stater i en helt annan livsmiljö. I för snabb tvingande takt får sådant bakslag. Några av oss
  bränner ut sig, andra ger upp., några protesterar, än värre i stater med sämst lottade.
  Utsatta skonas här i aktiviteter istället för sysslolöshet, som alla inte gillar. Men demokrati och jämlikhet är vi vana vid, inte alla. De ser det som hot, lite förvirrat när
  bakgrund för detta inte är uppbyggt, Som kontra Marocko och Västsahara. Därför backar vi. Så en spännande ny tidsera är att vänta. Med stora utmaningar.

 • marlies

  Röstens betydelse. Känner ett par tvillingar 8 åringar. Båda har fyllt år. En var på bio, den andre hemma. Denne fick självklart öppna sin paket. När detta med öppnandet och tackandet var avklarat, blir jag testad. – Snälla! Du kan väl viska i mitt öra vad brorsan ska få. Ett jobb för egensluga. Självklart blev jag full i skratt.

 • marlies

  idag är matteknep poppis. En backe var 200m Upptill och nedtill fanns två stavar med
  25 m mellan varje. Hur många stavar får plats vägen upp på båda sidor ?

  • marlies

   jag bestämmer x är 11. 9 stavar på en sida, två på den andra.
   Självklart räcker två,, en i varje hand., för att ta sig UPP.

 • marlies

  Som alltid är det män som sätter prägel på samhällsklimat. Några generationer har jobbat för en mer human objektiv syn, inte enbart yttre samhällsbyggnad och försvarsyn, även fantasi har fått utvecklas i industridesign. Idag har inte kultur, religion, könstillhörighet och hudfärg betydelse, utan inriktning och gemensamma mål. Fortfarande finns religiöst uddatänk, men ursprung kristet heter Jesus älskar alla barnen både gul och vit och röd och svart, synd för lärdom och udda för tolerans. Något som vissa totalt glömt bort. Fortfarande dödas folk medvetet i Guds namn.
  Därför finns inget enskilt heligt land för någon, utan vi föds fria med händer, ögon, öron och fötter. att göra vad vi vill med gränser för allas skydd. Allt annat är lögn.

 • marlies

  Straffa aldrig de som redan är begränsade, för de har redan små marginaler oavsett etnicitet och hudfärg. Än idag jagas RH negativa 15 % av global befolkning. Ursprung balter, romer, judar, sydamerikanska indianer. De blev lovade det heliga landet, därför Israel en gammal skuld. Myter om blodgrupp är flera, reptiler, utomjordingar. Troligen ett samband Med Jesus som steg upp till Kosmos. Eva och Adams barn måste ha hittat andra partner till sina barn. Den passar till alla övriga blodgrupper men inte tvärtom. Tidigare s.k Zigenare har ursprung Indien. Språket heter Zig. Negro betyder svart, idag afrikan. Namnbyte ändrar inget, bara bemötande. Tattare var barn mellan svenskar och romer. De såldes ihop med boskap som slavar, de stal mat och man sköt skrämselskott och kastade sten på dem. Gudstro och evolution har lika rätt i teori
  att Allsmäktigt styr över ont och gott, men en hake att allt kan inte ha färdigutvecklats på sex dagar. En dag kanske betydde något annat då.. Självklart kan vi inte fortsätta straffa sådant som för länge sedan passerat. Tyvärr är jagandet i dag av samma kaliber, önskan om att de försvinner från jordens yta. Logiskt hade vi aldrig funnits utan dem, utan utdött. Konstigt att faktum inte tolereras. Vi måste integrera alla bland oss andra för språk dagis skola jobb för att ta moderna tag i nutid. Vi ska ge dem stolthet i att kunnat bevara sitt ursprung trots jakt.. Myter om ohederlighet och stöld ligger i att en del aldrig fått chans till normal försörjning.
  Det är lättare att förstå historia ur detta i världsläget. De flesta vet en kort sträcka i släktträd, men tidigare hur vi var och en i släkt vandrat vet ingen.

 • marlies

  Blonda, blåögda, grönögda melerade ögon har funnits sedan före Kristus i olika världsdelar, och är inget enbart nordiskt och har heller inget alls med nedanstående att göra, då alla hår och ögonfärger finns representerat.

 • marlies

  Den vita individfärgen har aldrig fått skällsord, bara som blekansikte. Och VEM bryr sig ???? Idag har vi lagar som förbjuder all sorts etnisk urskiljning. Så varför tycker Makten de folkvalda att det är så OFATTBART VIKTIGT ????????

 • marlies

  För mej är HELA KLOTET LIKA HELIGT FÖR ALLA SOM SKA HA EXAKT SAMMA MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER. ATT DÅ ENVIST STÄNGA UTE DEM ELLER GE DEM SPECIALOMRÅDEN ÄR HELT EMOT KONCEPTET !!!!!!!

 • marlies

  ATT GE FOLK NYA NAMN ÄR ETT BEFÄSTANDE I ATT DE INTE DÖG I DET URSPRUNG DE HADE. INGET ANNAT. DET ÄR VI SOM SKA FÖRÄNDRA BETEENDET ; INTE DE SOM SKA BYTA NAMN: MYCKET VIKTIGT I VALBEREDNINGAR ATT DE FÅR ERKÄNNANDE SOM ÖVRIGA.

 • marlies

  Alla Maktens Herrar och Damer i Guds Namn. Jesus älskar både RÖD OCH GUL, VIT OCH SVART. HAR NÅGOT SETT DESSA FÄRGER PÅ FOLK I VERKLIGHETEN ????? HEJA 2016 EFTER KRISTUS. Kan man fixa lägenheter som står för OHYRA i fula munuttryck, borde man likväl fixa till behövande av andra.
  Så Ungdom. Visa att det är STAKE i er och inte SNACK !

 • marlies

  Konstigt att Ebola, hepatit C och alla vapen och droger är helt ok med drönare som krydda på individmoset, lite dip med främlingskap lite var som i alla partier i blandad kulör. Man får hålla i öronen så de inte trillar av om ni ska hålla stadigt i polyper. En del har vaxproppar gratis. Vissa har enbart ansvar för refrängen. Som ett musikstycke i olika tonart och ett och annat Fiss. Medan de övar falskt. Vibratorn kommer utifrån och dödstyst spänning i publiken. Vackrast stämma vinner, folklig igenkänd.
  Det går åt tvärflöjter, en harpa som svänger och vibrerar som samlar ihop en marsch och rejäla pukslag. Sedan bara att dra på max. Glöm forntidspolitik i tretakt vals.

 • marlies

  Passa er för bakgator och skumma kvarter. Ta inte smågodis så någon ser. Ta i så folk spricker i allt ni kan få. Ge ALLT som går på fyra år. Man kan fixa en deal om man vill, hitta ett vapen om man vill ha långt sigill. Men bo någon annanstans så kända får en ny chans. Direkt på en sekund kan man köpa stor hund att snoka allt, bara le äta bryle´ på kungens krog. Satsa stort men få inget gjort, för senare får du på sleven av yngsta eleven. Rik blir man ändå, av att bara stå.

 • marlies

  Har man tur kan en person dyka upp som en present, Man letar innehåll, slår in den snyggt för att sedan lämna. En ny Roosefeldt, Margereth Tatcher, Kennedy eller en Humbrey Bogart. Det gick ju att roa sig med Ronald MC Donald Reagan. Man ska passa sig för sydstatare. De kan dyka upp med 100 års mellanrum med tre förnamn på samma datum om man varit på samma ort lite innan som Kennedy och Lincoln.
  Kennedys sekreterare hette Lincoln och Lincolns Kennedy. De blev presidenter på samma datum, födda på samma datum. Den ena mördades på en teater som hette Kennedy, Lincoln. Den andre sköts i en bil som hette Lincoln, Kennedy. Den ena sydstataren sprang ut från en lada, den andra in i en lada. Ett Historiskt Udda förhållande. Palme har inget så suveränt minne. Men de anstränger sig. Ett otroligt spännande liv i högsta beredskap för att få till det mer dramatiskt.

 • marlies

  ,Det är viktigt med innehåll inte bara inom gränser utan även utanför. Min släkt historiskt rövarband och vaktsoldater i blandade trupper i olika länder både till havs och till lands. Åt stridsherrar och kungar att hindra och vilseleda. Min fars aska ströddes i Elbe, tillbaka till havs. En fransk främlingssoldat för civila i Vietnam.
  Idag har vi EU som gränspolis och SOLARA 60. Mera humant, mindre blodigt.
  Vad som utmärker är att de är otroligt barnkära och beundrar alla som tar hand om barn på ett bra sätt. Därför satsas det på barnbyar och skolor och faddrar. De mest försvarslösa. Berättelser är alltid personliga som avgör rykten om olika grupper. Det finns båda bra och usla inom samma. En hel del förskönas, för att det är vidrigt på plats. Det värsta besparas vi ifrån.

 • marlies

  Man ska ha koll på alla som verkar i det tysta. De byggs upp underifrån och visar sig inte förrän de har starka ledare, som binder ihop i länkar till en kedja. Ett helvete att spränga. De anpassar innehåll i framförande av givna syften som ska låta lockande.
  Nu IS som fick vatten under kvarnen av sysslolöshet, samt av redaktionen med Satirbild i Paris. De visar upp sig som heros. Vårat enorma media uppvisning av dem befäster det. En farlig kombination. Jag är besviken på att varningar inte rubriserades lika kraftigt. Ungdom förstår inte helt vuxenroll i ansvar, tid och kontakter. En läxa de aldrig kommer att glömma. Jag anser att Svenska myndigheter ska dela på det ansvaret. Ungdom har i alla tider velat dra hemifrån om intressant finns. Förr fanns sabbatsår, interrailkort för resor i Europa. Politiker kan inte låtsas som om de inte begriper det. Ett ofattbart oansvar i vad de utsetts för. Föräldrar har stått handfallna i chock under tiden.

 • marlies

  Ett litet land utan försvar ska vara särskilt observant med vilka som utses som deras
  samarbetspartners och inte riskera sin civila befolkning. Pengar kan inte utveckla nya individer, samhällen, produktion som tas ur naturkapital. Vi lever nu i år 2016. Inte klokt att befinna sig fortfarande i forntiden i synsätt. Tänk på sådant när ni röstar på lämpliga politiker.

 • marlies

  Marknadsproduktion balanseras av rättvis fördelning. Tabeller, formler, manus, lagar,
  vägmärken, hastighet, larm polis, brandkår sätter gränser i rätt och fel uppbyggda för utsatta att hålla sig inom uthålliga ramar. Därför får inte alla ha ett företag och åka till månen, bo i var sitt hus, ha var sin bil. Grunden är demokratisk för allas inkomster.
  Då kan jag bli fly förbannad när förtroendevalda motarbetar det. De tror sig få bete sig hur som helst med det gemensamma som utvecklas kreativt med fakta som hjälpmedel som förändras efter desto mer vi vet..

 • marlies

  Politiker borde baka sockerkaka. Läsa recept, kolla in innehållsförteckningar, använda redskap ur naturen skapade, använda sina händer, sätta på ugn, se den kemiska reaktioner, titta på klockan, lära sig avgöra färdiggräddat med näsan, se hur den förändrades i form, höjd, färg och provsmaka. Antagligen ser vi alla olika ut därför.
  Eller vad tror ni ? Priset sätts efter arbetstid, kvalifikationer, kvalitet , tillgångar och efterfrågan. Kan barn baka sockerkaka och inte politiker är det katastrof !!!!!!!!!

 • marlies

  Vore jag en ond ledare skulle jag bomba Malmö, Göteborg, Norrköping samt övriga med stor invandrarbefolkning och arbetar klass med bidragsstöd. Samt städer med industri, militärförläggningar, krigsproduktion, flygplatser, resecentrum, hamnar. . Spara Stockholm, Uppsala och andra borgarstäder med mycket kapital. Idag kan alla själva planera var de ska bo, vart de ska ta vägen. Jag skulle kommendera alla till Stockholm, Uppsala och övriga kapitalistorter, Senare andra Stora betydelsefulla städer, hamnar, flygplatser, industrier, militärförläggningar, resecentrum. Spara de mest utsatta evakuera så många som möjligt. År 2016 vet alla hur krig planeras strategiskt. Är jag riktigt ond placerar jag underlöpare där några år innan, att muta för eget syfte att uppvigla och skrämma, så det bli ett motiverat krig. Det ger mej rätt att söka medhjälpare att anfalla. Det är exakt detta politiker, presidenter ska ge FAN I !!!!!
  För bästa möjliga resultat suger jag ut mitt eget land för tänkt krigsmaterial.
  Eventuellt mutar jag några andra att tillverka material jag inte har till ett billigare pris.
  Då är jag rövardotter. I annat fall vaktsoldat. En idiotpsykolog sa att jag kunde ta över Sverige som nyopererad av hjärncysta. De har problem med att skilja på operation och psykisk sjukdom. Har aldrig krökt ett hårstrå på någon, är otroligt hjälpsam och social, även jobbat med sådant. Har någon sett medelålders i bästa karisma vara rebellisk ? The fools of the paradice regerar doktor.

 • marlies

  Skulle jag vara en ond ledare i fattigt land skulle jag vända mej till en STOR RIK STAT Presentera ett syfte som många tjänar på. Låna en summa för tänkt resultat. Sedan skulle jag bygga upp industrier, flygplatser till min arme´ Bygga motorvägar till mina krigsfordon, starta en utmärkt familjepolitik med hälsa som inslag samt diciplin
  Jag skulle lova en underbar framtid stegvis utveckla samt göra reklam för mina storverk så jag får ögonen på annat. Se till att alla avgudar mej, samt skaffa mej särskilt utvalda för mitt krigsföretag. Sedan köra igång långsamt så det blir normalt.
  När allt är grundat ska det vara försent. Vi har haft flera sådana ledare historiskt.
  Några blev mördade av folket, andra har flytt, några tagit sitt liv med sjukäran i graven.
  Gemensamt är de psykopater. Dubbla personligheter vars en dels barn inte förstått hur de dubbla rollerna kunnat hänga ihop.

 • marlies

  Stater som själva är inblandade som makt betalar inga skadestånd trots underskrivna avtal. De krigar i GUDS NAMN oavsett vad de heter. De är själva FANATIKER..
  De utnämner sig som HEROS efteråt. De läser Bibeln som FAN SJÄLV.
  Jag skriver för vi alla önskar ett slut på historiskt planerat HELVETE.
  Att se alla deras Monument får folk att kräkas, att läsa alla årtal i historieböcker om deras eviga mördande skämmer ständigt ut den uppväxande befolkningen.

 • marlies

  Jag kan tänka att civila är jävligt trötta på läkare utan gränser, hjälporganisationer,
  Dessa barngalor och priser till enskilda som räddar barn och ungdomar, Nobelpriser för deras maktutveckling, Stora maffiafilmstäder där folk slimmas till max, drogar ner sej, mannekänguppvisningar där modeller vandrar som magra lik under stenhårda avtal om bestämda mått, Lyxkonsumtion medan mer än 90 % svälter, flyr. Att lyssna på rapakalja om mänskliga rättigheter, ett underbart mångkulturellt givande samhälle.
  Skitprogram i TV om lyxhustrur, Lyxblixtäktenskap, Kändissåpor om Mästares mästerskap, Fångar På Fortet, deras älsklingsprogram, matprogram när folk redan väger 300 kg. Inredning och trend för mer sabotage. de kan springa med stumma störar hoppa och ramla ner i en grop, Strunta i skumgummimadrass och katapultstav.
  De kan simma håriga som apor i öppet vatten, springa på grusvägar i klumpiga skor med spik vänd inåt och inte i skor som studsar av sig själva på preparerade banor.
  Vad är kamp och vad är mästerskap ? Att ha hjälp av hur många som helst och spränga folk i bitar ?

 • marlies

  Margot kan gå hem och sova ruset av sej. Springa ärenden som en ledsen mamma åt fega rumpnissar. Själva vill de inte reta upp Jättestater som sitter med all makt i säkerhetsrådet. Att de omöjligt kan och vill ha Pridefestivaler med religion som har rätt att mörda dom. Inte har de plats med radhus och utegrillar heller och miljontals bilar och garage. Och vart ska sopor i deras onfattning ta vägen om de levde som i väst.
  Tänk fri sex där med inget uppbyggt samhällsskydd undertryckta i levnadssätt efter deras levnadsvillkor.

 • marlies

  Att rösta innefattar ett stort ansvar. Att kunna stå stadigt på egna ben utan att påverkas,
  av intressen utifrån. Politiker har ett ansvar i första hand för sin egen befolkning.
  Att de är självförsörjande och därmed inte behöver yttre makt behov och intressen.

 • marlies

  Vi har en annan arme´ som verkar globalt FRÄLSNINGSARME`N. samt en instans som heter STADSMISSIONEN dit alla är välkomna att ta del av allt oavsett religion och tillhörighet socialt. HELVETET finns på jorden mellan fyra väggar till globalt.

 • marlies

  Fakta har vi som hjälpmedel, böcker mat, kastruller individer, tält, vapen. Kreativa är vi, tvingade att bli från start, skrika och äta, sedan leta mat och boende och pengar själva., som vi enbart får av att vara kreativa.

 • marlies

  Som riksdagen ser ut i dag är den inte representativ med tanke på flera olika etniska grupper i samhället , samt olika samhällsklasser. Folket känner inte igen sig, som för alla är nödvändigt för att få sympati. Norrköping har stabilitet i kommunhuset av för staden rätt identitet. Det är just dessa som avgör tryggheten och kreativiteten, en levande kulturstad med tillgänglighet till det mesta för alla. En mer socialt präglad
  stad. Borgarna syns inte på det sättet utåt, trots att staden är för motsatsen.
  Vi måste få in mer urval allmänt, tillgängligt för alla, som tanken och ny byggnation i Skäggetorp, Ryd. Nu har vi ordförande för LHC, spännande.
  Det måste finnas ruljans och flyt för trivsel och ekonomi.
  Inte meningen utsatta ska stå för det i dragspel, gitarr på stan, och gäng bråk enbart.
  Man ska ha dragplåster fler än Ikea. Så personval är avgörande.

 • marlies

  Jag säger inte frukta utan befrukta. Vi behöver tuffa soldater, inte för att anfalla, men för att skrämmas. Gärna ihop med Finland och Norge. En bas på Island, en på Grönland ? Östersjön är en lucka för alla och finska viken. Jag kan tänka att Skandinavien är åtråvärt med vår natur, våra tusen sjöar, mycket mark, många fjäll och berg, tomma gruvor. Nato lägger sig i, om de har lust ändå. När vi vunnit har det oftast varit vinter, vi härdade, vana klarar klädsel, snö och kyla. Finteknik är lika effektivt som finkänsligt, inte minst i kyla. Man måste ha även manuell teknik.
  Idag finns teknik som bryter kontakter, till skärmar, kan tänka flyg, ubåtar.
  Var inne i kustbevakningens båtar ett år i Norrköping. Inte liten kontrollbord.
  Lika obekväma som 1800 tal, smala trappor, minikojor, stenhårda, småfack för nödvändigt. Inget löst, livsfara värre än i andra båtar. Maskinrummet enormt.
  Silja Line hade också visning ett år. Något att rekommendera skepparexamen.
  Bra arbetstider, bra lön. Utbildning Stockholm..Man skulle behöva leva minst tre liv.
  Ett som kriminalare, ett som näringsminister, ett som demokratisk diktator.
  Blandat med konstnärliga intressen., för vidareutveckling. Om alla väljer samma blir det jättebra. Eller hur ?

%d bloggare gillar detta: