Senaste nytt

En till miljonärssosse

Socialdemokraten Luciano Astudillo är den senaste s-veteranen att hamna i blåsväder. Astudillo som var motkandidaten, tillhörande vänsterfalangen, till den nuvarande näringsministern Mikael Damberg till SSU-ordförandeposten när det begav sig har blivit miljonär genom sitt innehav i det börsnoterade bostadsbolaget Victoria Park.

Förutom att äga aktier i bostadsbolaget är Astudillo styrelseledamot i samma bolag som enligt expressens rapportering är en slumvärd som låter sina hyresgäster frysa i sina hem. Bolaget använder sig också av de så kallade instegsjobben som vänstern ondgör sig på.

Luciano Astudillo är inte ensam. Flera tidigare toppnamn inom socialdemokraterna har tjänat stora pengar genom metoder som de när de var politiskt aktiva var väldigt kritiska till. Jan Emanuel, Per ”sköttberget” Nüder, Björn Rosengren, Göran Persson, har alla predikat att de varit plebejer och ondgjort sig på de andra som patricier. Så här uttalade Göran Persson sig i valduellen 2002 om Bo Lundgren och hans förmåga att förstå hur vanligt folk har det

Hur kan du – som köpt en villa för sex miljoner – veta hur vanligt folk har det

Några år efter det köpte Persson en herrgård för över 12 miljoner kronor. En annan berömd Persson uppläxning i samma tema var den av Carl Bildt i valduellen 1998.
Vad är då det nya med Luciano Astudillos miljonaffär, hur skiljer den sig ifrån tidigare socialdemokraters agerande? De andra partikollegorna har ansetts vara ”högersossar” och därmed har gräsrotsrörelsen ryckt på axlarna när media rapporterat om deras miljoner. Astudillo är tillhörande vänsterfalangen inom partiet och är enligt Christer Isaksson, författare till boken ”Den nya vänstern”, en ”mittensosse”.

Besvikna socialdemokrater och övriga kan ta och lyssna på låten Push it to the limit! vars text är talande för Luciano Astudillos och andra sossars agerande efter ha lämnat rikspolitiken:

Open up the limit
past the point of no return
You’ve reached the top but still you gotta learn
how to keep it

Hit the wheel and double the stakes
throttle wide open like a bat out of hell
and you crash the gates
(crash the gates)

Going for the back of beyond
Nothing gonna stop you
there’s nothing that strong
So close now you’re nearly at the brink
so, push it

Det är inte fel att tjäna pengar. Inte är det heller fel att äga 12 miljoners landegendomar, eller köpa en villa för 31 miljoner även om man är en sosse, det tillför till välståndet som vi alla tjänar på. Däremot rimmar det illa om man under hela sitt politiskt aktiva liv misstänkliggjort eller avfärdat människor som tjänar pengar för inte vara kapabla nog att förstå hur vanligt folk har det. Eller är det så att Göran Persson inte längre förstår hur vanligt folk har det, nu när han är multimiljonär. Är det så att Luciano Astudillos nu när han tjänat flera miljoner på människor som fryser i sina hem inte längre känner med de fattiga?

Svaren på dessa frågor varierar beroende på vem man frågar, men hade man frågat Göran Persson i den där valduellstudion 1998 eller 2002 så vet vi vad svaret skulle varit.

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: