Senaste nytt

Alina Koltsova: Ett ovälkommet stryptag på den fria rörligheten

Vad tänker ni på när du jämför resor inom Norden med att exempelvis resa till Turkiet eller Schweiz? Smidigare och färre komplikationer? Glöm det! I varje fall om ni åker över Öresundsbron inom närmaste framtid. Miljöpartiet må ha i stort röstat ja till dessa obligatoriska id-kontroller, men här har ni en miljöpartist som protesterar. Så håll i hatten!

Den fria rörligheten är en central del av att vara grön och liberal. Just denna frihet har många gånger strypts av diverse krafter. Under kommunismens klor i Sovjetunionen förbjöds flertalet människogrupper resa var de ville ens inom unionen. Ett exempel är min krimtatariska släkt från min mors sida som förbjöds ens åka hem till sin halvö efter deportationen 1944. Diverse nationalistiska, kommunistiska och konservativa krafter har begränsat människors rättigheter att bo, arbeta och verka var de vill. Det finns många exempel på kollektivistiska krafter som låtit födelseort och nationsgränser påverka allt i en enskild individs vardag.

Den fria rörligheten är inte bara av ideologisk vikt, utan också ett starkt fundament i den Europeiska Unionen. Finns det något jag ur roten av mitt hjärta vill tacka EU för så är det att jag kan resa var jag vill inom unionen utan att behöva skriva på diverse visum. Men i EU finns hotfulla mörka fläckar som med gemensamma krafter måste arbetas bort. Ett är flyktingfrågan, att fördela jämnt så att andra EU-länder än bara Tyskland och Sverige tar emot, och att flyktingarna inte ska behöva riskera taggtråd, batonger och drunkningsolyckor för att ta sig till en tryggare plats än hemorten. Det andra är något som i allra högsta grad påverkar lokalbornas vardag.

Under torsdagen den 17de december fattade regeringen ett beslut som fick mig att ännu en gång känna besvikelse över mitt parti. Detta beslut handlade om obligatoriska id-kontroller mellan Sverige och Danmark. Med andra ord, ett stryptag över den fria rörligheten mellan de nordiska länderna. Det finns många risker med detta beslut. Obligatoriska id-kontroller underlättar för t.ex. strukturell rasprofilering, att människor med mer melanin eller med slöja kontrolleras betydligt mer. Obligatoriska id-kontroller bidrar till att samhället går mer mot en storebror-stat som borde varit passé idag. Som om det inte räckte har det redan uppkommit en till stark konsekvens av detta.

Från och med 4 januari med orsak av de obligatoriska id-kontrollerna ställs alla X2000-tåg till Köpenhamn in, och nyligen meddelades det att Öresundstågen ställs in från det danska hållet. Samma datum som id-kontrollerna startar. Förvisso går fortfarande Öresundståg från Göteborg och Skånetrafiks tåg, men att ställa in flera tåg som annars fungerar är problematiskt. Speciellt då även den regionala trafiken påverkas, i.o.m. att det blir färre avgångar. Det finns människor som pendlar mellan Danmark och Sverige, från båda länderna. Människor pendlar både för att arbeta och studera, men så finns det också turister som gladeligen tar snabbtåget mellan Köpenhamn och Stockholm istället för att flyga mellan Kastrup och Arlanda (för att tala ur ett grönt perspektiv). Även om det fortfarande finns möjlighet att resa så är denna möjlighet tämligen försvårad.

Men jag är inte bara här för att ge ris. Som en liten tidig julklapp vill jag ge ros till dessa partikamrater, riksdagsledamötena Rasmus Ling och Carl Schlyter. Ling gick emot vårt parti och röstade nej till de obligatoriska id-kontrollerna, Schlyter lade ner sin röst. Det är att visa civilkurage i tider som dessa. Det är att försvara de gröna värderingar som vi har om just rörligheten. Även Centerpartiet och Vänsterpartiet visade detta civilkurage, genom att rösta nej. Det är lätt att bli negativ när regeringen stryper de värden som gällde senast för några månader sedan. Men så finns Centern, Vänstern, Ling och Schlyter, modiga som lejon och principfasta. Må fler agera likadant!

Det må vara så att mitt parti kidnappats av socialdemokratisk storebror-ism, men jag tänker fortsätta slå vakt om den fria rörligheten. Den rättighet som min familj för en generation sedan inte vågade drömma om, men som jag tack och lov fått växa upp med. Den rättighet som för många världen över befinner sig ljusår från, men som vi i Väst ånjuter än så länge. Den rättighet som bekämpas av auktoritära krafter, men som borde omfamnas och gälla alla. Det är din och min rättighet.

%d bloggare gillar detta: