Senaste nytt

Vårdvägran, inte diskriminering

Vårdvägran

Tingsrättens dom har fallit. Det var inte diskriminering att neka en kvinna anställning som barnmorska när hon vägrade utföra vissa arbetsuppgifter som ingick i tjänsten. Ett beslut som är både välkommet och borde varit självklart.

Tingsrättens dom har fallit. Det var inte diskriminering att neka en kvinna anställning som barnmorska när hon vägrade utföra vissa arbetsuppgifter som ingick i tjänsten. Ett beslut som är både välkommet och borde varit självklart.

Det är förvånansvärt många inom borgerligheten som propagerar för att införa vad de kallar samvetsfrihet inom vården. Vad det betyder är att du av oftast religiösa skäl ska ha rätt att vägra att utföra vissa arbetsuppgifter. RFSU kallar det istället för vad det är, vårdvägran, när de stigit in i debatten. Det är att vägra att ge vård och att vägra att utföra arbetsuppgifter du är anställd för att utföra – ett brott med ditt anställningskontrakt.

Det finns många argument mot att vårdvägran skulle sanktioneras. Det som torde bita bäst på borgerligheten är det faktum att du anställs för att utföra en tjänst, men har rätt att vägra att utföra vissa delar av den och ändå förvänta dig att anställas före andra sökanden som avser att utföra samtliga arbetsuppgifter. Hade det inte gällt offentlig sektor och varit kopplat till kristendom hade vi sannolikt inte sett speciellt många borgerliga debattörer försvara det hela.

Den kvinna som i Småland nekades ett flertal anställningar som barnmorska på grund av sin vägran att medverka vid aborter – och som därefter anmälde sjukhusen för diskriminering – har idag fått sitt svar från tingsrätten i Jönköping: det var inte diskriminering. Tingsrätten håller med Diskrimineringsombudsmannen (DO) om att det är ett rimligt och neutralt krav att du ska kunna utföra alla arbetsuppgifter som ingår i tjänsten om du vill bli anställd. Eller som DO uttryckte det i sitt utlåtande, som också citeras i domen:

Vid bedömningen av om landstingets åtgärd varit befogad framstår det för DO som naturligt att ta sin utgångspunkt i Socialstyrelsens kompetensbeskrivning för legitimerad barnmorska. Som redovisats ovan framgår det av kompetensbeskrivningen att en förmåga att tillämpa kunskaper som på olika sätt har samband med aborter ingår inom flera av de kompetensområden som en legitimerad barnmorska bör behärska. Enligt DO:s uppfattning kan upprätthållandet av dessa kompetenskrav ytterst sägas vara motiverat av det samhälleliga intresset att säkerställa att kvinnor ges effektiv tillgång till abortvård. Ett sådant syfte är objektivt godtagbart. Kravet framstår vidare som lämpligt och kan enligt DO:s mening inte anses gå längre än vad som är nödvändigt för att uppnå det aktuella syftet. Det av landstinget uppställda villkoret (att kunna medverka vid aborter) måste således anses utgöra ett relevant krav att ställa på en sökande av en tjänst som barnmorska.

Det ironiska är att många borgerliga debattörer brukar skrika högt i protest när diskrimineringslagstiftningen används mot privata företag. Trots det är det inte helt sällan samma debattörer som i denna fråga velat att diskrimineringslagstiftningen ska gälla. Det vanliga, men felaktiga, resonemanget grundar sig i att det är deras egen åsikt i en viss fråga som påverkar ståndpunkten i om det är rätt eller fel att fria eller fälla.

Det går att ha olika synpunkter på vår diskrimineringslagstiftning. Det är dock orimligt att tycka att fullt rimliga krav på en tjänst ska vara okej att vägra att utföra. Det enda som fortfarande oroar är att vissa konservativa borgerliga politiker ska ta dagens dom som en utmaning att till varje pris införa den så kallade samvetsfriheten överallt där de har makt att göra det. Det vore högst olyckligt och något som liberaler överallt måste markera kraftigt emot närhelst det föreslås.

Initiativtagare till Frihetssmedjan och tidigare chefredaktör 2011-2016.
Lila och grön nyliberal som brinner för mänskliga rättigheter.

per@frihetssmedjan.se

 • marlies

  Ja, dom har en obegränsad fantasi i allt dom vill slippa, men service själva upp till hårtopparna vill dom ha. Antar att vissa själva nyttjar andra fullt ut, helt utan samvete.
  Jobbar man i vård, utbildad i allt som ingår, även vid operationer finns alltid risk för den patienten. Vad man anser privat har inte i yrkesutövning att göra. Direktiv finns för att följas, för ANDRAS bästa möjliga vård, även när det gäller barn för HELA DERAS UPPVÄXT, samt föräldrars möjligheter till detta som vägs in. Över liv och död bestämmer inte människan. Inte tro heller. Men det sista är privat. Inte över andras samveten heller.

 • marlies

  Hela abortfrågan är löjlig. Dom flesta kvinnor får missfall utan att veta om det. Det är helt naturligt eftersom allt inte är livsdugligt. Dom flesta har även helt rätt i egen bedömning i vad som är lämpligast för dom, och har övervägt möjligheter innan.
  Vi har lagar som skydd, för att man både ska kunna ingripa i nödfall, och låta bli om stor risk gör det värre.

 • marlies

  Idag finns värre bekymmer, att kvinnor sätts igång så förlossningar går för snabbt.
  Många får problem, spricker och får läckage i baken. Sedan får dom vänta på operation efter. Normalt klarar dom flesta av att vänta hemma tills det är dags att föda.
  Sedan har vi utomkvedshavandeskap, som många går med på tok för länge, som dom borde se på röntgen. En förgiftning i hemska smärtor. Bra om folk fattar att det inte finns ett manus lika för alla, och varje gång lika. Det finns förstföderskor som föder på 45 minuter och mindre, andra ett och ett halvt dygn. Det kan vara tvärtom också.
  Idag ska alla utbildas i helt naturliga processer, som människan kunnat i alla tider.
  Som om det vore ofattbart viktigt och svårt. Vet ingen mamma, pappa som behövt reglera förlossningar själva. Enda nödvändiga att vända foster rätt. Det gör dom tidigare, med massage på magen oftast. Förr sa man att vissa blev barnmorskor för att dom själva inte kunde få barn. Då blir allt dramatiskt

 • marlies

  Man kan jämföra med att vägra operera kriminella, mördare, satgubbar och satkärringar. Alla har rättigheter så långt det är möjligt, även missbrukare och annat slag. Man ska skilja på privat och arbete.

 • marlies

  En mer normal vårdvägran är svartsjuka, när man får barn. Papporna blir åsidosatta när barnen är små. Dom tillhör psykologiskt bara mamma i början. Bara hon får trösta, sätta plåster, bära. Enbart om hon försvinner ur synhåll går det bra. Pappor hör därför inte skrikande småbarn, mitt i natten och tidig morgon. Men väckarklockans surr hör dom. Hela uppmärksamheten är på barnet, andas, hungrig, blöt. Mamman känns igen från nio månader i magen, sedan tät kroppskontakt. Men det går över, efter trygghet från båda föräldrar. Många mammor förundrar sig över pappors totala koma med småbarn bredvid skrikandes utan reaktion. Dom blir fråntagna närhet själva.

 • marlies

  Man vet att små barn direkt kan avgöra vem som är mamma, av flera kvinnor.
  Att dom själva vårdvägrar, motarbetar pappor i kampen om förtroende är helt ofattbart
  inprogrammerat beteende. Dom vrider bort ansiktet när dom ska ta napp, flaska, försöker komma loss.

 • marlies

  Alla som inte går på frivilliga kontroller. Din kropp är yngre än du. Celler till immunförsvaret byts ut var 8e timma, till tarmens insida var tredje dag, till magsäckens insida var femte dag, nya celler till huden var 14e dag ,till lungornas insida var 20e dag, till nya röda blodkroppar var 4de månad. Nya leverceller en gång per år, inte skrumplever. Nya hårceller vart femte år ,nya fett och skelettceller vart 10 år ,nya muskelceller vart 25 år, nya hjärtceller vart 50 år, men aldrig nya till ögats lins, inte heller till nya neutroner i hjärnbarken. Men skadas vänstra delen kan högra sidan ta över funktioner med träning. Självklart går man till läkare vid misstankar.

 • marlies

  Idag anser jag att samhället diskriminerar sjuka. Då tänker jag på befolkningens tröstbehov. Dels i att tröstäta, en psykisk biverkning då det är frågan om att återuppleva smak, lukt, utseende, känslan. Fenomenet finns i alla former som heter missbruk.
  Som överträning, droger, rökning, sex, En del bygger upp egna försvar som kan heta
  kontrollbehov, en säkerhet på sig själv och omgivning för att se till att den balansen
  man behöver finns tillgänglig. Jag anser när sådant kryper in i egensinniga åsikter både enskilt och politiskt är det ett hot för samhället. Som i ovanstående artikel.

%d bloggare gillar detta: