Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Större julhandelsomsättning leder till mer pengar till flyktingmottagande

Just nu hörs argumentet att julhandeln i år kommer omsätta över 75 miljarder, i bakgrunden ligger debatten om flyktingarna. Det är ett argument som sätter julhandeln i motsatsförhållande till statliga utgifter som flyktingmottagning. Med det argumentet vill man antyda att

men varför tar vi inte några miljarder av denna lyxkonsumtion och ger till flyktingarna.

Om julhandeln skulle varit på 75 miljarder skulle varje svensk handla för ungefär 7500 kronor under julen. Så är det givetvis inte.
Julhandeln är på ca 15 miljarder kronor. 1500 kronor per svensk. Inte 75 miljarder. 75 miljarder inkluderar den normala köpenskapen per månad som alltså är 60-65 miljarder. 

Tänk på det när ni jämför kostnader som den mellan flyktingmottagning och julhandel.
För övrigt är inte det kanske inte rätt väg att gå att genom staten minska privatkonsumtionen för att få pengar till flyktingmottagning. 

Har ni hört talas om skatteintäkter? Det är det staten får in i form av moms och skatt på företags vinster och företags försäljning från t.ex. julhandeln. Minskar vi julhandeln kommer mindre cash in i statens kassakista. En såld platt-TV på 40.000 kan låta mycket och ”onödigt” men ger staten många sköna tusenlappar i sin kassakista som staten kan använda till t.ex. flyktingmottagning.

Torbjörn Jerlerup (krönikör på Frihetssmedjan ), Socialdemokratisk liberal. Medgrundare av den antirasistiska sajten Motargument.

 • Marlies

  Ide´n ser bra ut, men allt detta krimskrams tas även från en produktion som även riktas mot dom Produktion ska ligga som grund för ALLAS överlevnad. tillgångar för efterfrågan globalt. Konstigt att LIV i naturen inte har ett värde. Det finns hur mycket kapital som helst till onödigt, och inget för nödvändigt. Dom rikaste staterna som är inblandade borde betala för alla biverkningar. Inte dom redan belastade civila.
  Folk börjar tröttna på alla insamlingar från våra tunna plånböcker. Det har ingenting med dom enskilda drabbade att göra, för det är förskräckligt. Vi har alla plats i våra lägenheter så mycket ensamboende på stora ytor i hela väst. Men ansvaret ligger inte på oss, utan politiskt.

 • marlies

  Är man demokratisk ska länder utanför oss också tolereras i sina synsätt på vad som är viktigt anpassat för dom. Alla har egna händer och fötter att utveckla sin länder med, om dom får verktyg och produkter. Mogna vuxna förhandlar i konflikter, utan vapen, och utan att blunda.

 • marlies

  Större julhandel straffar oss i mer miljökostnad på sikt, sedan har vi redan en överviktig befolkning, välfärdssjukdomar, inget som företagen tänker betala utan samhället i högre vårdkostnader, fler begravningsplatser som också privata företag tjänar på, samt i mer och mer kosttillskott, gymhallar, aktivitetscenter, psykosomatiskt i mer läkemedel. Inte sjutton drar dom in för långsikt. inte heller uppbyggnad för hållbart kretsloppsföretag. Var är matematikerna ? Pengar har aldrig utvecklat något.

 • marlies

  Politiker och företag har alltid nyttjat folks känsliga psyke. Du är för tjock, Du har D vitaminbrist, du har fel trend inomhus, och utanpå dej själv, du har fel kompetens, ni hade en tyrann, ta hand om alla andra, ni skryter, visa vad ni går för. dom är snabba att bygga marknad i allt, även flyktingar som inkomst framåt. eget val, fler aktörer.

 • marlies

  Behöver vi betala mer för invandring höjer kommen skatten. Bara en kommun har gjort det, men av annan anledning. Alla dom som inte har råd att ge stöd ska inte bry sig. Vi betalar alla redan till bistånd via skatten. Pengar i sig hjälper inte någon, utan vad vi använder dom till.

 • marlies

  Leksaker till barn i år till julklapp borde vara teknik, biologi samt en bok världsberömd för barn ” Den lille Prinsen ” som har roliga bilder och text i hur allting fungerar. Samt
  tänk själv böcker i liten problematik att lösa.. Gamla Linköping har inriktat sig på solcellsrobotar för treåringar, samt övrigt tänkvärt, pedagogiskt, tyvärr inne i ett hörn vid kassan, mikroskop mm. Vore kul om någon beställer hem dockor och figurer ur andra folkslag.

 • marliesbeushausen

  Jag tror nog att staten får in mer skatt av den totala civila befolkningen. Vad den går till allmänt bestämmer inte vi, utan den fördelas i första hand i för tillfälligt nödvändiga poster som är många framåt. Ska man envisas med krig ända fram tills nu, i allt högre kostnader, så är det dom inblandades plånböcker som ska betala. Vi har viktigare investeringar att lägga pengar på än krigsvapen det ena värre än det andra, samt SOLARA 60, och rymdstationer i Cosmos, dit få ska. Samt all lyxbyggnation för fåtal.
  Alltså inte vårat ansvar, för det dagliga gemensamt för alla.

 • marliesbeushausen

  Vinkeln i artikeln julhandel och flyktingar har inget alls gemensamt. Vi har otaliga insamlingar på hur många konton som helst. En hundring räcker för skolgång ett helt år för en person i vissa länder. Lönerna är låga, samt byggnader billiga. Att visa upp enstaka insatser i förhållande till mängden pengar, kan nog ifrågasättas. Samt mängder volentärer och ideella som jobbar. PLAN är direkt till insats på plats.

 • marlies

  Som i alla gemenskaper i stort och smått måste länderna utgå från gemensamma värderingar och intressen, inte tjafsa för enbart egen del. Just nu sitter många och förhandlar. Envisast förlorar som alltid, oavsett bra eller dåligt. Tur jag är hemma.

%d bloggare gillar detta: