Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Större julhandelsomsättning leder till mer pengar till flyktingmottagande

Just nu hörs argumentet att julhandeln i år kommer omsätta över 75 miljarder, i bakgrunden ligger debatten om flyktingarna. Det är ett argument som sätter julhandeln i motsatsförhållande till statliga utgifter som flyktingmottagning. Med det argumentet vill man antyda att

men varför tar vi inte några miljarder av denna lyxkonsumtion och ger till flyktingarna.

Om julhandeln skulle varit på 75 miljarder skulle varje svensk handla för ungefär 7500 kronor under julen. Så är det givetvis inte.
Julhandeln är på ca 15 miljarder kronor. 1500 kronor per svensk. Inte 75 miljarder. 75 miljarder inkluderar den normala köpenskapen per månad som alltså är 60-65 miljarder. 

Tänk på det när ni jämför kostnader som den mellan flyktingmottagning och julhandel.
För övrigt är inte det kanske inte rätt väg att gå att genom staten minska privatkonsumtionen för att få pengar till flyktingmottagning. 

Har ni hört talas om skatteintäkter? Det är det staten får in i form av moms och skatt på företags vinster och företags försäljning från t.ex. julhandeln. Minskar vi julhandeln kommer mindre cash in i statens kassakista. En såld platt-TV på 40.000 kan låta mycket och ”onödigt” men ger staten många sköna tusenlappar i sin kassakista som staten kan använda till t.ex. flyktingmottagning.

Torbjörn Jerlerup (krönikör på Frihetssmedjan ), Socialdemokratisk liberal. Medgrundare av den antirasistiska sajten Motargument.

%d bloggare gillar detta: