Senaste nytt

Tor Nilsson: Vänsterns tystnad över Kubas båtflyktingar

Privat

Vi matas varje dag av fruktansvärda bilder på de människor som är i människosmugglarnas klor. Människosmugglarna tjänar stora pengar på denna verksamhet och behandlar de utsatta människor på ett mycket obehagligt sätt. Vi ser barn som inte klarat av strapatserna på Medelhavet när bilder visar hur deras kroppar spolas upp på medelhavsstränderna i Europa.

Det råder kaos i det internationella flyktingmottagandet. EU:s regler obstrueras och varje nation tänker enbart på sig självt. Under tiden käbblar nationerna om hur de ska slippa att hjälpa dessa utsatta människor. Sverige har kommit till den punkt då det brister. Våra ministrar säger att det inte är någon idé att komma till Sverige för de får inte tak över huvudet så de bör stanna i Tyskland. Därefter gör de inget. Vi har då två ytterlighetspartier i vår riksdag som har helt skilda men ändå populistiska svar på hur man ska lösa situationen. Sverigedemokraterna vet vi redan var de står och hur oseriöst de agerat så jag lämnar de för denna gång.

Om vi däremot går till det vänstra ytterlighetspartiet (v) så ser vi ett parti som påstår sig vara det goda och solidariska partiet i vår riksdag. De kämpar för de mest utsatta likt dessa båtflyktingar men frågan är om det verkligen är så eller har varit så.

Under 1990-talet var det flera som försökte fly från Kuba med båtar till USA. Många kom inte fram likt de som nu flyr över Medelhavet. 1994 dog 37 människor när den kubanska regimen lät ett av sin flottas fartyg ramma deras farkost. Vad var vänstern då? Hur ställde de upp för båtflyktingarna då? Visserligen lät Ohly lämna den svensk-kubanska föreningen då han ansåg att de var alldeles för sovjettrogna och såg inte hur regimen bröt mot de mänskliga fri- och rättigheterna men det var elva år senare denna katastrof. 2007 greps en Kubansk journalist som ville uppmärksamma detta på årsdagen av denna katastrof. Vad gjorde vänstern? Jo de var som vanligt tysta.

Fortfarande hör man inget från vänstern när de gäller dessa utsatta människor i Kuba som inte delar regimens uppfattning om hur ett samhälle ska styras. Fortfarande finns det folk inom vänstern som hyllar denna regim. De har Che Guevara tröjor på sig och skriker ned med kapitalismen och EU. De menar att Kuba är ett dröm samhälle och de som flyr Kuba är förrädare eller fientligt inställda mot revolutionen i Kuba. De har samma syn på dessa människor som SD har på de som söker sig ifrån förtryckets Mellersta Östern fast från en annan synvinkel.

Tor Nilsson är utbildad socionom och arbetar inom socialtjänstens områden. Han är medlem i moderaterna samt aktiv i nätverket Alliansväljare mot SD-samarbete.

***Artikel har uppdaterats då originalartikeln innehöll felaktigheter om ett uttalande som Daniel Suhonen ska ha gjort på ett socialistiskt möte i Halmstad där Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt ska ha varit närvarande. Vi ber om ursäkt för att dessa felaktigheter publicerades.

%d bloggare gillar detta: