Senaste nytt

SOS – när SlösO Spårar ur

Vi minns Martin Borgs med respekt. Som Slöseriombudsman på uppdrag av Skattebetalarna skapade han en folkrörelse utav människor, från höger till vänster, som stod upp mot de onödiga utgifter som skatt tyvärr stundtals innebär.

Med glimten i ögat och ett allvar i blicken skapade Borgs en samlande kraft som kunde förändra. Detta genom att visa på slöseri. Det är det som uppdraget innefattar. 2014 tog Rebecca Weidmo Uvell över uppdraget som Slöseriombudsman. Någonting som föll få i smaken. Weidmo Uvell har också haft problem att skilja på sitt uppdrag som SlösO och sina övriga opinionsbildande uppdrag, vilket ytterligare försvårats av att hon använt sitt personliga twitterkonto för båda sorternas kommunikation.

Vi har listat några av flera felsteg från Weidmo Uvells twitterkonto och blogg, där man kan fråga sig huruvida hon, oavsett vilken hatt hon för tillfället har på sig, verkligen bryr sig om skatteslöseri och annan viktig opinionsbildning, eller är mer mån om att föra fram en grandios självbild på nätet med hjälp av någonting som kan liknas med en ångvält?

5. Weidmo Uvell avslöjar att IT-ministern sysslar med IT.

I detta gräv är det mycket som kan beskrivas som rent knas. Weidmo Uvell verkar ytterst upprörd över att Mehmet Kaplan har uppehållit sig i Turkiet, då han både är född i detta land och landet inte är med i EU. Således har han ingenting där att göra. I de resehandlingar som Weidmo Uvell har fått ut har det skett anonymiseringar. Helt normalt. Hon har kontaktat staben istället för Riksdagens registrator och därmed inte fått ut samtliga dokument. Det är också helt normalt.

Varför Kaplan valde att redan 6 veckor han tillträtt som statsråd att åka just till Turkiet, sitt födelseland, är oklart.

Jakop Dalunde, riksdagsledamot för Miljöpartiet förklarar detta på följande vis:

Uvell tycker till exempel att det verkar fuffens att Mehmet Kaplan, minister med ansvar för it-frågor, åkt till Bryssel på ministerrådsmöte om it-frågor. På ministerrådet förhandlades framtida europeisk lagstiftning gällande bland annat nätneutralitet och roamingavgifter. Om inte ansvarig minister ska göra detta, vem tycker Rebecca Weidmo Uvell ska göra det istället?

Blogginlägget avslutas med det lagom ralijanta ”Busy busy busy, do’in something. Alltså”. Går det att hamna lägre?

4. Weidmo Uvell avslöjar var journalister bor

Få missade säkerligen när Weidmo Uvell skulle försvara de lönepåhopp som Svenskt Näringslivs Carola Lemne fick. Dock förtjänar Lemne ett bättre försvar. Det hela slutade med att Weidmo Uvell lämnar ut detaljer om Aftonbladets Karin Petterssons boende. Något som kan tyckas är extra osmakligt i tider där hat och hotbilder mot journalister bara ökar. Weidmo Uvell blir uppläxad av Hanne Kjöller och ändrar sitt blogginlägg. Trots att hon hävdar att hon inte har gjort fel.

RWU-1

3. Weidmo Uvell väntar sig att andra ska reda ut hennes misstag

Och så var det den gången som Weidmo Uvell skulle granska Skiftet.org (med ursprung i vänsterbloggen Alliansfritt Sverige). Bra, skulle många säga. Om man gör det rätt.

Weidmo Uvell såg i all hast att det finns en Robert Johansson som verkar som Skiftets kassör. Hon verkar sedan ha googlat på detta mycket ovanliga namn och konstaterar sedan att det finns en namne som arbetar på Schibstedt. Aha, tänker Weidmo Uvell och myser sedan över sitt avslöjande. När det senare framkommer att denne felaktigt utpekade Robert Johansson inte alls verkar på Skiftet vill vår kära avslöjare inte ändra sig. Inte förrän Skiftet har rett ut detta.

RWU2

RWU3

RWU4

RWU5

2. Weidmo Uvell känner inte till skillnaden mellan ett bolag och dess ägare

En rätt grundläggande sak att kunna när du blandar dig i politik är att skilja på olika juridiska (och för den delen fysiska) personer. Något som Weidmo Uvell uppenbarligen inte kan. I sin iver att granska RFSU, en ideell förening, ville Uvell få svar på varför skattepengar skulle gå till vinstdrivande verksamhet. Och menade bolaget RFSU AB, som förvisso ägs av RFSU men som definitivt inte är samma sak som RFSU

Vinsten från bolaget delas ut till ägaren, det vill säga förbundet RFSU, vilket sedan kan använda de pengarna istället för att bli helt och hållet beroende av bidrag från det offentliga. Men att hitta alternativa finansieringsformer för sin verksamhet är inte något som faller Uvell i smaken tydligen. Vi har nämligen svårt att tänka oss att hon inte har koll på att förbundet och bolaget inte är samma organisation, och vi har svårt att tänka oss att hon inte förstått att bolaget inte får en krona i statssubvention. Alltså måste det vara ett aktivt försök att blanda bort korten – vilket förstördes helt av RFSU:s öppenhet och redovisning av alla bidrag och samarbeten.

RWU-RFSU-1 RWU-RFSU-2

1. Weidmo Uvell granskar (?) Annie Lööf

En av Borgs förtjänster var att han hoppade på högt som lågt, vänster som höger. De som slösade med skattepengar fick sig en törn, oavsett ställning. Det gick inte lika bra när Weidmo Uvell skulle attackera Annie Lööf.

RWU6

RWU7

RWU8

RWU9

RWU10

RWU11

Rebecca Weidmo Uvell meddelade i november månad att hon slutar som Slöseriombudsman i januari. Vi förstår varför.

%d bloggare gillar detta: