Senaste nytt

Sophia Barthelson: Den svenska byråkratin

Vad behöver vi mest av allt i Sverige just nu? En fungerande bostadsmarknad, svarar kanske någon. Fler jobb för den som inte är högutbildad, säger en annan. Någon önskar sig mer jämställdhet eller bättre ungdomspsykiatri. Någon annan vill helst ha en handlingskraftig regering eller kanske helt enkelt bättre väder. Vad nog i stort sett ingen svarar är ”Mer byråkrati”.

Hade vi ställt samma fråga för tio år sedan hade vi inte heller fått det svaret. Och vad än folk mest kommer att önska sig år 2025 så vågar vi nog gissa att ökad byråkrati inte heller då kommer att stå högst upp på önskelistan. Om något så brukar minskat krångel, färre onödiga blanketter och paragrafer vara vanliga önskemål. Och ändå tycks det inte spela någon roll vad vi gör, byråkratin ökar ständigt.

Under Alliansens regeringstid var minskat regelkrångel för företagen ett ofta uttalat löfte. Ändå upplever de flesta företagare att de fick mer och mer av administration och konstiga regler att förhålla sig till. Och inte blev det ett dugg bättre med de rödgröna. Sist jag var hos tandläkaren glömde hon nästan att undersöka mina tänder. Så upptagen var hon med att beklaga sig över hur påtvingad dokumentation snart äter upp hela hennes arbetstid.

För skolans del (som jag själv känner bäst) gjorde Jan Björklund en pudel redan medan han fortfarande var minister. Det hade blivit för mycket kontroll och administration under Alliansregeringen. Lärare dokumenterade nästan mer än de undervisade.

Jag jublade själv högt när en bekant i riksdagen messade mig och berättade att man nu fattat beslut om att ta bort de omdömen vi lärare ägnat dussintals timmar per termin åt att skriva – och som allt färre elever och föräldrar läste eftersom de var för omfattande. Skrev man dem efter Skolverkets alla regler blev de dessutom fullständigt obegripliga för den som inte är van att läsa läroplaner och betygskriterier. Det var t.ex. förbjudet att skriva att 

Stina gör alltid sitt bästa och vill verkligen förstå det hon gör.

Eller

Olle är vänlig och hjälpsam mot sina klasskompisar.

Alltså just det där som varje normal förälder vill veta om sina barn. Istället skulle det vara beskrivningar av typen

Elsa visar att hon kan förstå det huvudsakliga innehållet och uppfatta tydliga detaljer i lättillgängliga texter i olika genrer.

Vilket förstås känns objektivt och mätbart för mig, som utbildad engelsklärare och med mångårig erfarenhet av hur skolverket preciserar sina krav. Däremot var det uppenbart att föräldrar gjorde sina helt egna tolkningar. Eller helt enkelt gav upp och struntade i att läsa. Alltså var jag själaglad när jag fick det där meddelandet. Efter skoldagens slut den fredagen firade större delen av vårt kollegium med mousserande vin. Äntligen skulle vi slippa lägga tid på oväsentligheter och kunna ägna oss åt eleverna och undervisningen istället!

Trodde vi, ja. För sedan kom förstås skolverkets tjänstemän. Så lätt skulle de inte släppa sina krav. Visst, ingen behövde längre skriva de där omdömena. Varje mentor skulle dock fortfarande i detalj kunna redogöra för hur deras elever låg till i alla ämnen. Bara det att det nu var helt OK att informera sig muntligt. Det kan möjligen fungera på lågstadiet, när samma lärare har nästan alla ämnen i sin klass. Men sedan blir det värre. En mentor i t.ex. årskurs sex ska ha koll på information om 10-15 elever från upp till elva olika ämneslärare. 110-165 omdömen. Håll det i huvudet, den som kan!

Därtill kommer krav från kommunala tjänstemän som vill känna att de har kontroll (läs: ryggen fri) och därför begär in detaljerade ”kvalitetsrapporter” kring varje ämne, varje år. Där ska vi gå igenom betyg, arbetssätt och resultat på nationella prov och titta på eventuella skillnader från tidigare år, mellan pojkar och flickar etc. Och resultaten SKA höjas från år till år. Annars har vi inte utvecklat kvaliteten.

Några av oss försöker förklara att det är en direkt uppmaning till betygsinflation. Plus att många skolor är så små att enstaka elever med inlärningssvårigheter eller som ännu inte kan svenska drar ned resultaten rejält och därmed gör jämförelser mellan olika år väldigt riskabla. Men tjänstemännen, som nog inte ens sett en elev på bild, lyssnar inte. För dem är elever identiska fyrkantiga block, ungefär som byggstenarna i spelet Minecraft. Det gäller bara att läraren staplar dem på rätt sätt.

Och dessa exempel är inte allt. Det finns tjänstemän och myndigheter som ska ha rapporter om ALLT som händer i skolans värld. Det var blött på golvet utanför kökets diskrum och en elev halkade omkull, sa ”hoppsan” och reste sig igen? Skicka en incidentrapport i arbetsmiljösystemet. Två elever blev osams om en boll på rasten och den ena kallade den andra ”idiot”? Rapportera om kränkande behandling. Maten som serverades på lunchen var kall? Fyll i en blankett och skicka i till köket, respektive kostansvariga på kommunen. Och så vidare i all oändlighet.

Om man nu kunde visa att all denna byråkrati gjorde någon nytta så skulle möjligen både lärare, tandläkare, egna företagare och andra stå ute med allt rapporterande. Men så är det ju sällan eller aldrig. Skolans resultat sjunker i ungefär samma takt som byråkratin ökar. När jag var barn låg svensk skola bra till och då hade man kvartsamtal, där föräldrar fick en snabb rapport om ifall det fanns några problem, det var det hela. Jag har inte sett någon statistik på att tandhälsan skulle öka som en följd av tandläkaryrkets byråkratisering. Svensk företagsamhet har inte upplevt någon boom som kan kopplas till att företagare måste fylla i fler blanketter. Snarare tvärtom. Det enda vi får för vårt ständiga rapporterande tycks vara några extra arbetstillfällen på olika myndigheter. Samt, förstås, att en och annan tjänsteman får känna sig viktig. Och frågan är om vi har råd att låta tillfredsställandet av några byråkraters ego bli huvudsyftet med svensk företagsamhet, utbildning, vård och omsorg.

Hädanefter skulle jag önska att den byråkrat som vill ha in rapporter ska visa att just den informationen kan rädda liv. Kan den inte det, stryk tvånget att rapportera. Då kanske vi rentav skulle få tid att göra våra riktiga jobb ibland?

Sophia Barthelson, Liberal språklärare på mellan- och högstadiet och jobbar på en kommunal grundskola på Lidingö.

 • marlies

  Helkorkad byråkrati. Vad jag skulle vilja veta som elev eller personal eller som chef, är inte vad som fungerar. Jag skulle i detalj vilja veta exakt vad som brister, som man ska förbättra, samt alternativ på hur. Inte heller vad jag gör, som jag redan vet, utan sådant som saknas som jag kan begära hjälp med. Jag antar att föräldrar efterlyser den informationen också.

 • marlies

  Mossiga gamla överstar ska inte styra skolan. GIV AKT på dom. Som alla vet förändras tid, avstånd och perspektiv av ålder. Minnet och igenkänning avgör tidsuppfattning och avstånd. Unga ser framtid som en evighet. Dom måste ha något konkret att koppla ihop inlärning med. I vart det ska leda, i tänkt resultat. Hur dom ska ta reda på det, kan många tänka ut själva ur olika alternativ. Lärare ska skapa nyfikenhet och möjligheter att pröva. Pengar och böcker skapar inget alls. Dom finns som vägledning. Bra om elever får inspiration från eget intresse, samt nivå efter hur dom är mogna. Egentligen borde ingen förflyttas till nästa årskurs förrän dom nått godkänt i baskunskaper. Om inte ligger dom efter från början i nästa steg.
  Mognad har inget med ålder, årskurs att göra.

 • marlies

  Var allt överskott av blankettpapper kommer ifrån, kan man undra. En sak vet jag.
  miljonton av reklam från allt tänkbart. Om det hör ihop vet inte jag. Men natur som allt vi har framför näsan ska ju återanvändas, sparas, även inomhus kommer allt utifrån.

 • marlies

  Vet inte hur folk gör idag. Men jag har själv lämnad kartongvis av papper till förskolor förr, att rita, måla, vika, klippa. Baksidor brukar vara tomma och utan förklaring.

 • marlies

  Integretet betyder att vara allmänt tillgänglig.. Idag kan man inte gå in i en affär utan att fylla i blankett. Namn, adress telefonnummer, personnummer alla bokstäver och siffror. Som om man var kriminell, för registrering på plats. Man tillfrågas om medlemskap. Inte klokt hur efterlyst man är. Riv skiten. Sista siffror angår ingen.

  • snobben

   Ovanstående som om man vore terrorist och falukorven skulle kunna explodera i kassan

 • marlies

  En incidentrapport borde genast sändas uppåt angående kravet på Bank ID. Förut gick det bra på en enkel mobil för överföringar transaktioner, koll på konton, internettjänster utom senaste inlägg. Nu gäller Smartphone klumpig manick, där folk kan hacka sig in. Inte bär jag med mig lap top överallt. Skilda nät heter det mellan ABF och bankkonton. ABF kräver Bank ID för rapportering. Jag vägrar, blankett går utmärkt i detta fall. Inte klokt vad marknad styr nyinköp. Tvingar in folk i byråkrati.
  Mina konton betalningar har inte på internet att göra. Om inte, läggs det på straffavgift för uttag. Pengar ska läggas i madrassen . Eller obligationer. I Sverige protesterar ingen.
  Tacka vet jag min mobil. Får plats i minsta ficka.

 • marlies

  Det är bara skitsnack att inte ny information går att programmera in i befintligt. Det går ju utmärkt med allehanda reklam, samt info på rabattsäsonger som plötsliga sms.
  Är man värd sitt märke som mobil no problems. !

 • marlies

  Dom ska ha klart för sig att bara för att man är förälder, ibland högskoleutbildade inte betyder att alla är pedagoger. Att lära ut är lärares uppgift. Att träna uppgift gör man hemma. Därför behöver dom informera delar av detta till föräldrar i hur. Det finns färdiga olika inlärningsmodeller. Att vara ensam vetande är ingen varaktig merit.
  Dessutom förändras pedagogik över tid. Inte lika som när föräldrar gick i skolan.

 • marlies

  Vår byråkrati är marknadsstyrd. Information av viktig privat karaktär är svårfångad.
  En ofattbar mängd alternativ i tillvägagångssätt för att jämföra, kontrollera i snart allt.
  Är det rabatt på Intersport kommer ett sms omedelbart om rak tydlig information.
  Vill jag kontrollera min ekonomi tar det ett år att stämma möten överallt, i utdelningar, placeringar, samt pensionens alla förgreningar. att besikta bilen en otrolig mängd förslag av bäst alternativ i pris och förmåner. Samtal i telefon rabblas i superfart om mängd i fördelar, som om de är desperata. Det sista borde förbjudas. Än idag gäller papper och dokumentation i avtal och beslut.

 • marlies

  Jag vet inte hur det är med skolor av alla sorter. Men i det allmänna med avtal nya vart tredje år, upphandlingar är inte klokt heller. Det är för kort tid att hinna landa och bygga upp verksamheter. När de precis tagit form ska allt brytas. Det är normalt med felsteg, missbedömningar i början innan allt satt sig. Det är innehåll som ska avgöra, inte auktionspris. I början är det också en kontroll i att leta efter allt. Fem år är mer normalt, eftersom tre år oftast är inkörningsperiod i planering, samt stress i att få allt
  att gå ihop i första hand. Antar att dessa nymodigheter inte är gratis att förhandla
  om.

 • marlies

  Byråkrati styrs av The Fools of the Paradice ! Inte roligt alls.Slingerormar som krälar runt och dyker upp överallt med sina långa snokar, giftkörtlar, och skallror på svansen.
  De reagerar blixtsnabbt av vibrationer på markplan, begränsar vår rörelseförmåga,
  förlamar oss i chock, för att fly utan att lämna minsta spår, mer en ett fåtal grässtrån som vajar till i förbifarten. De fångar sina byten, att smälta långsamt, för att sedan sova mätta, belåtna. De lämnar rester i smyg undan, och gräver sig ner. BUH !

 • marlies

  Jämlikhetens Sverige rimmar dåligt med verkligheten. En sak som barnbidrag, från början ämnad beslutad till låginkomsttagare, en helig ko som i nutid fördelas till höginkomsttagare, troligtvis även till kungahus. Den borgerliga avundsjukan, att inte vilja unna mer behövande till en dräglig tillvaro. Troligen kan inte ny partner i familj försörja andras barn i samma familj. en förutbestämd skillnad i värdering. En alltigenom rutten moral. Att fosterföräldrar får ersättning för andras barn, som ses som en arbetsuppgift, en önskan som strider mot förstånd i ett godtagbart resultat.
  Biologiska gener kan inte rota sig i nytt. Kan man inte försonas med ursprung, leder det till konflikter. En primitiv ring bestämmer fortfarande kvinnans värde.
  Dårarnas paradis! Genomsnitt i inkomst för lika pension mellan par, omöjligt.

 • marlies

  Telefonbanken drar av 200 kronor vid överföringar mellan egna konton BANDITER.
  SWEDBANK KRIMINELLA. Våra konton där är underlag för bankens egna investeringar. De Stjäl från egna kunder.

 • marlies

  Byråkrati är som en jättedatamaskin i mängder med skallar runt om i alla länder.
  Allt ska forsa fram som på Autobahn och snabbt placeras i så många fack som möjligt.
  Det kan bli kortslutning i systemet, därför finns gränsspärrar. De kan bestå av ofattbart många möten, nya avtal, nya lagar, nya bruksanvisningar, nya blanketter, sämre löner ,högre skatter, indragna flyglinjer, tvärstopp i kollektivtrafiken, stopp för flyktingar,. När allt flyter på, högre löner, fler jobb, nya vägmaskiner, nya humana regler, inlines i flera områden, bättre arbetsmiljö, nybyggnation, fler miljösatsningar, anpassade utbildningar. Min tanke om ämnet.

 • marlies

  En annan vedertagen del av byråkrati är alla fonder, där alla tankar i systemet måste placeras, för återkopplingar åt alla håll. Därutöver en säkerhetsmarginal för acceleration uppåt och neråt, börsen och världsmarknaden i flöden. Wall Street.
  Spännande med inflation, att se alla hyper nervösa riva sig i baken och i håret,
  springa runt som raketer, hoppa upp och ner. Tillgångar och efterfrågan i prisklasser.
  Men pengar kan inte utveckla sig själva, utan naturtillgångar som inte räknas som avdrag. HUR KAN DE MISSA SJÄLVA POÄNGEN ?

 • marlies

  Idag bråkar alla om köttets rättighet att finnas som boskap. Som alla vet lämnar människan köttet sist, så lite skrämmande propaganda. Vad jag vet måste djur finnas, eftersom betandet, avgör alla växtarters rättigheter. Samt alla insekters överlevnad, bin, humlor, dränering i mark, näringstillförsel för ny mark och gröda. Därutöver alla mikrobakterier som djuren har. Vårat immunförsvar att tåla kontakt med natur.
  Däremot borde massproduktion i boskapsbestånd förbjudas i trånga vedervärdiga utrymmen utomlands, där smitta sprids, som hot för boskap som överförs till oss.
  Hotet är antibiotikan i förebyggande syfte, som gör allt levande resistent, även grödor.
  Djuren misshandlas under lagar förbjudna i Sverige. Varje naturreservat ska ses som en allvarlig varning. Sverige har den bästa kompetensen och kvalitet i djurhållning.
  En ofattbar politik.

 • marlies

  En sak vi ska vara tacksamma för är medvetenheten om människan som natur.
  Hela samhället är uppbyggt som skydd åt utsatta ostabila personer. Vem som helst kan bli sjuk när som helst av inre och yttre påverkan. Influensa, abstinens, inbrott, hot .osv.
  Till hjälp har vi vägmärken, kartor, inbrottslarm poliser, kameror, varningssystem UTE som trafikljus, fartkameror, polisbevakningar, lagar. Inne i kroppen feber, yrsel, panik,
  obalans, stress mm som varningar för risker vi blir skyddade av.

 • marlies

  Vi ska vara glada åt alla taktiker, som jobbar metodiskt, utreder, förhandlar och tar beslut, utan känsloinblandning. De skiljer lätt på rätt och fel, ser igenom folk och papper. Jag tidig facknörd, min syster advokat. Ingen slinker emellan. Alla har trots detta rättigheter som andra. Idag finns lite knepiga kändisadvokater, som lever på rubriker, en väg att öppna allmänhetens intresse för lagar. Allt är inte vitt och svart.
  Mellanhänder finns i allt, inte minst socialt. Byråkrati som vägledning.

 • marlies

  Östgötatrafikens biljettautomater för påfyllning av kort, enkelbiljetter mm är ett skämt.
  Ofta ur funktion. Kan man inte fylla på, kanske man hittar en ny automat på trädgårdstorget. Info där, påfyllning ur funktion. Men enkelbiljett erbjuds. Denna enkla biljett till ett överpris enkel 27 kronor, mot 19 kronor normalt. Snacka om banditer. Stjäla från sina kunder..Kontanter inte önskvärt längre. Jag lyckas resa gratis i sådana fall. Inte mitt ansvar att systemet inte fungerar.

 • marlies

  På tal om incidentrapporter borde nog busschaufförer ha sådana. Idag räcker inte
  att vara busschaufför. De borde ha säkerhetsutbildning i våld, överfall. Jag åkte för en tid sedan då en aggressiv steg på bussen, med slagsmål som utbröt . I bussen fanns en handikappad i rullstol alldeles intill. Bussen bara fortsatte, stannade vid hållplatser fortsatte sin tur som om ingenting hände. En medpassagerare försökte lugna ner.
  Antar att man direkt ska larma polis, stanna bussen , få ut den hotfulla. Inte klokt att låta en full buss skrida fram full med folk. I sådana fall blir även flera i en buss hotfulla,
  av rädsla för attack eller hamna i vägen. Idag måste vanligt folk ha civilkurage, lägga armar på rygg, lägga dom ner. I storstäder skyddar chaufförer sig själva i burar, men vi andra skitsamma eller ? På uteställen däremot fungerar ordning och bevakning perfekt. Att det är ett gammalt problem på nattbussar och trots detta inget gjorts ,
  Alla ska inte få kliva in i bussar.

 • marlies

  År 2016 snart borde säkerhetsutbildning ingå i skolan, högstadiet. Självförsvar har alla nytta av. utbildning Vissa företag har detta som ett måste. Rån, överfall, brand bombhot, en regelbunden återkommande utbildning. Inte klokt att bara ett fåtal i samhället kan rycka in. Hellre stannar de och glor och filmar förlopp, står i vägen.

 • marlies

  Hade vi inte fortfarande varit apor till störst procent, som gillar att busa och retas, vara uträknande och listiga till resten hade vi levt fria. Enda arten som måste ha polis och militär, portkod och personnummer. Värsta bevakningen från födseln. Dagis, skola, jobb, blanketter, och skatter. Räkningar i mängd på allt vi förbrukar. Men roligt har vi däremellan.

 • marlies

  Beroende på bakgrund till sjukdom, ska man se till att få ett tydligt läkarintyg på begränsningar. Inte låta ABF köra sjuka i botten. Är det tid man behöver är en utbildning utmärkt, som även drivs av ABF i många olika inriktningar. FAS 3 ingen vidare framtid i utnyttjande av redan utkörda av arbetsliv, eller sjukdom. Om det inte är en självvald inriktning. Ett litet bestämt målinriktat fokus ger bäst utdelning i längd, som man själv kan utveckla och bestämma fortsättningsvis. Man ska inte vara blygsam, utan ta för sig. Gammalt kommer sällan igen i meriter.

 • marlies

  Bra om man vågar bli chef över sig själv, ha en egen planering och dokumentation i vad man presterar, få rekommendationer från alla man möter på väg ut i arbetsliv.
  Att vänta ut tid har aldrig lönat sig, bara för blankettsystemet i sig. Man ska ge upp sånt som inte ger något direkt, inte fortsätta i samma kvarn, leva på hoppet.
  Bra om man själv ser sig om i samhället, går in, visar intresse. Ser vad som efterfrågas. Allt är inte synligt. Särskilt inte idag när det kostar med annonser, interjuv konkurrens i övermått. En gratis sysselsättning. Oftast leds man rätt själv.

 • marlies

  Det är brist på ärlighet och rannsakning i de politiska leden. Allt ska låta perfekt trots kaos i maskineriet. FAS 3 är antagligen enligt lag förbjudet. Att jobba på vanligt socialbidrag som slav. Statarna förbjöds i mitten på 40 talet. Att jobba som resurs som fattigpensionär gratis också. Att äldre betalar för som tjänst troligtvis förbjudet. Man får inte låta folk svälta ihjäl i Sverige. Det finns bidrag till mat och kläder. Det heter vanvård annars och är straffbart. Ingen framförhållning alls i arbeten, ökad andel äldre, mer vård i framtiden, infrastruktur förnyad, blandad bebyggelse, effektivare myndigheter, idiotsortering av sopor åt ett kortsiktigt näringsliv. Förpackningar till vansinne. En såpopera aldrig förr skådat ! Transporter i hur många mil som helst.
  Ett Bryssel för egen beundran, ingen mandat, nettokund, inget försvar, bakterieskräck, spray väck, tusen mineraler och vitaminer, träningsnoja, inbillningssjuka, självmordskanditater, cannabisodlare, tuffa gäng och jag.

%d bloggare gillar detta: