Senaste nytt

Replik: Anton Nordenfurs resonemang skulle täppa till flödet av flyktingar

Anton Nordenfur skriver i Frihetssmedjan om flyktingpolitiken och kritiserar regeringen för att de inte kan tänka sig sänka standarden på flyktingmottagningen. För att ta emot folk och rädda liv.Han skriver:

Den rödgröna regeringen tar hellre emot ett halvdussin flyktingar och serverar dem champagne och kaviar, än de tar emot flera tusen och låter dem sova i en gymnasiehall. Att sova i en gymnasiehall är nämligen, till skillnad från att försöka somna till ljudet av al-Assads bomber och Daesh-krigares vrål i ett brinnande Syrien, inhumant.

Det enda problemet med det resonemanget är att Anton inte pratat med flyktingar vad de anser om saken och att han har fel. De syriska flyktingarna kommer sällan direkt från kriget. De kommer från Turkiet.

Här på Öland finns det ett boende som kritiseras mycket av flyktingarna som bor där. Man kan tycka att de borde känna sig glada och tacksamma att få komma hit och att de inte borde klaga över dålig mat och att vara sex personer i trånga rum. Och att gnälla över att tvingas vara utomhus för att uppehållsrum saknas borde ju ses som bortskämt. Att bo trångt borde ju vara bättre än att bombas i Syrien. Eller hur?

Det finns många myter om de som flyr hit.

En myt är att de var fattiga. De tillhörde oftast medelklassen i Syrien. De har ganska ofta pengar kvar på sina bankkonton även om det inte är mycket. Fattiga har inte råd att betala upp emot 15000 för en plats på en gummibåt och för biljetter på tågen.

En annan myt är att de kommer direkt från kriget i Syrien. Det gör de inte. De kommer generellt sett från Turkiet. Där har de bott en tid.  Det liv de haft i Turkiet har varit eländigt. Barnen har fått minimal undervisning. Man har levt trångt. Ofta har man kunnat arbeta svart i Turkiets enorma svarta arbetsmarknad och alla har berättelser om hur man lurats och inte ens fått nån lön.

En tredje myt är att de skulle kunna tänka sig leva primitivt. Ja, hade de kommit direkt från kriget hade det nog varit så. Men nu kommer de från en tillvaro där de faktiskt ofta levt i rum eller hus eller husvagnar i Turkiet. Det är därför så många flyktingar från Syrien kan turkiska.

Det gör att det där med att leva i gymnastiksalar faktiskt blir en standardsänkning för dem. Att leva i trångbodda förläggningar med usel mat är också en standardsänkning.

De syriska flyktingarna flyr till Sverige för att de på de platser de REDAN flytt till har en tröstlös tillvaro utan framtid. Där de behandlas som andraklassens människor och där barnen inte får undervisning.

Att de flyr för att skapa sig ett bättre liv har jag inget emot. Att vilja fly hit för att skaffa sig ett bättre liv är bara naturligt. Jag har full förståelse för det.

Men tro inte att det funkar att sänka standarden till UNDER den tillvaro de har i Turkiet. Skulle vi göra det skulle resultatet bli oroligheter i förläggningarna och att folk skulle sluta åka hit. Gymnastiksalar och usla förläggningar är nog det effektivaste sättet att få syrier att sluta komma hit.

Jag har jobbat på ett ankomstboende, där man lever i exakt de förhållanden Anton pratar om. På madrasser i en stor sal. Syriska och afghanska flyktingar där sa allihopa att det var så påfrestande att leva så, för att de inte var vana vid det. Att leva så var bättre än flykten, men sämre än det de kom från. Sämre än flyktinglägren och rummen de bott i i Turkiet.

Så det ironiska är att det är Anton, inte den socialdemokratin Anton kritiserar, som föreslår en politik som effektivt skulle täppa till flödet av flyktingar hit. Syrierna skulle nästan helt sluta komma hit och de flesta afghaner också.
Torbjörn Jerlerup (krönikör på Frihetssmedjan ), Socialdemokratisk liberal. Medgrundare av den antirasistiska sajten Motargument.

 • marlies

  Ja, vissa har förföljesemani på folk, jagar dom än hit och dit utan orsak. Syrier har haft standard som vi. Självklart har alla rätt till normal standard. Alla vet hur tröttande det blir med många omkring sig normalt efter tid. Att då har desperata, kaotiska individer runt sig i trånga utrymmen, som ihopfösta boskap är vidrigt att tänka på. Aldrig tyst och lugnt. En psykisk misshandel. Alla politiker har möjlighet att förändra situation långt innan folk flyr ur sina länder. Turkiet har haft invånare av olika kulturer historiskt.
  Själva är dom också spridda i. Konstigt att politiker är förvånade och chockade, handlingsförlamade som om alla skulle sitta lugnt och fika när krig, förföljelser pågår.
  Hur dom samtidigt är stora i korken och spelar världsbäst, öppnar hela famnen,
  utan någon katastrofplanering innan alls, när dom haft flera år på sig.
  All lovas utbildning, jobb och gröna skogar. Helt andra behöver gå i skolan.

 • marlies

  Vad som jag tycker är värst är att dom inte ens lägger ut madrasser på betonggolv.
  Ett kallt material, som blir fuktigt av kroppsvärme. Nu sprider sig smitta i trängseln.
  Att det är tillfälligt bryr sig kroppen inte om. Enkla skumgummi madrasser passar även allergiker, porösa. Borde finnas mängder. Sedan finns multitoa, kassetter. En ofattbar sanitär olägenhet, som kan få följder som ingen vet. Det är trångt att få alla hälsoundersökta i väntan.

 • marlies

  Kanske bättre standard att bli kriminell, bo i fängelse. Eget rum, besöksrum, gratis mat, fika, aktiviteter, behandling, skola, personal dygnet runt, rastgårdar. Inget avdrag på pension, samt tillgång till jobb och fysisk, mental träning.

 • marlies

  Fortfarande står camping, sommarstugor tomma. Politisk snikenhet. Dom kan skaffa sig egna erfarenheter innan dom tar idiotbeslut, skyddade till hårfästet.

 • marlies

  Idag har vi korvar i alla smaker, från olika länder som ett globalt samförstånd.
  Samt övriga rätter från jordens hörn. Det är väldigt noga med kontroll, förpackning, mängd och vikt samt innehåll. Det ska behandlas varsamt med handskar i början.
  Det placeras skiljt från varandra så inget tar skada av varandra i utseende, smak och doft. Därför är det lika noga att inte placera motsatta individer i samma grupp.
  Konstigt att alt vi har framför näsan är det otroligt stort ansvar i, men inte det på avstånd. Bäst före datum, så vi tar hand om det innan. Färskt åtråvärt., helst en mjuk ren servett på assiett under., eller bredvid.

 • marlies

  Jag utgår från att vi alla måste sänka standarden vi har idag, med stora ytor med få inneboenden. Ett ständigt byte av golv, tapeter, färg, inredning. Vi kommer att få ett rejält tillskott av klimatflyktingar utöver våra vanligt förekommande. Ingen vidare moral att låta de mest utsatta bo i sämst miljö och i minst bekvämlighet., till lägst lön, med höga omkostnader, som inte alltid sköts efter regler.
  Troligen finns det byggnader oanvända till uthyrning av enskild eller nedlagt. Att hitkomna får sysselsättning i att iordningställa för eget bruk kan inte vara dåligt. Inte klokt att de ska förvaras i urskogar uppe i norr, osynliga i vad som görs och i hur de har det. Oftast utanför orter. En del flyr emellan boenden på väg tillbaka i sökandet efter anhöriga.. Sover hellre ute i brist på plats dit de anländer.
  Annars plocka ner fina gedigna trähus, och sätt upp dem bland övrig befolkning till nytta istället för förfall. Hus kan användas för en mängd olika saker, som studieförbund, företag efter behov, studentkollektiv.
  Måste man bo i Stockholm för att tro att Sverige slutar där ?
  Östersund slutstation ?? Myndigheter osynliga i buskar ?????
  Bollnäsan finns ju på kartan, samt övrig idrott. Visserligen har flyktingar gjort Maraton, höjd, längdhopp, simmat, ramlat med dåliga skor i gropar, knappt ätit på vägen. Vana att sova under bar himmel. Det bästa vore om militärer stannar kvar där de bodde och städar efter sig Samma sak med klimatflyktingar. Skogsbolagens ansvar att befolkning kan leva där de bodde.

%d bloggare gillar detta: