Senaste nytt

Debatt: Låt folk bygga hur mycket yta de vill på sina egna tomter

Christian Engström

Bostadsbristen är akut, och det kommer bli mycket värre innan det börjar bli bättre. Det finns ingen magisk silverkula som löser alla problem. Vi kommer behöva göra en mängd olika saker samtidigt, som var och en kan dra sitt strå till stacken.

Att ta bort kvadratmeterbegränsningarna för hur mycket villa- och sommarstugeägare får bygga på sina egna tomter är en åtgärd som snabbt kan få igång byggandet, och leda till fler bostäder.

Till skillnad från många andra åtgärder (som vi också kommer behöva vidta) är det här något som vi kan göra omedelbart, och som  inte kostar några pengar alls för det offentliga. Vi tar bara bort en byråkratisk regel som i onödan förhindrar byggande.

Hur många kvadratmeter en villa- eller sommarstugeägare får bygga är begränsat av detaljplanen, som kommunen har bestämt. Till exempel har jag och min fru ett sommarställe på Värmdö. Där får vi bygga högst 60 + 40 kvadratmeter, alltså 60 för själva huset och 40 för en gäststuga eller motsvarande. I andra kommuner och i andra detaljplanerade områden är det andra gränser som gäller. Men ingenstans får man bygga så mycket som man vill.

Varför får man inte det?

Om vi låter människor som vill bygga ut göra det, kommer det bidra till att lindra bostadsbristen. Förslaget är inte alls så radikalt som det kanske kan låta. Det är bara just begränsningarna på hur mycket yta man får bygga, som jag föreslår att vi tar bort. Alla andra byggregler tänker jag mig ska finnas kvar, precis som idag.

Strandskyddet ska fortsätta gälla som förut, precis som reglerna om att man inte får bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter (eller vad som gäller i olika situationer). Man ska inte få bygga en skyskrapa eller kemifabrik på en villatomt, eller andra absurda exempel som strider mot andra byggregler än ytbegränsningen.

Det enda jag föreslår är att just kvadratmetergränsen tas bort. Den fyller ingen positiv funktion, och är direkt samhällsskadlig nu när bostadsbristen är akut och på väg att förvärras.

Jag kan ta min fru och mig som exempel. Om några år, när vår son har flyttat hemifrån, planerar vi att sälja villan, och endera köpa en lägenhet eller flytta ut permanent på landet. Helst skulle vi nog vilja flytta till landet, och ur samhällets perspektiv vore det bäst om vi gjorde det. Bestämmer vi oss för att vi behöver en lägenhet kommer vi ha råd att köpa en efter att ha sålt villan, så vi är inte i någon utsatt situation. Men i så fall är lägenheten vi köper borta från bostadsmarknaden.

Men för att jag och hustrun ska känna oss bekväma med att flytta permanent på landet, skulle vi helst vilja bygga till ett nytt sovrum, på kanske 20 kvadrat eller så. Men det får vi inte, för precis som alla andra sommarstugeägare i området, har vi redan byggt våra 60 + 40 för länge sedan. Så om reglerna inte ändras, lutar det nog åt att vi skaffar en lägenhet trots allt. Trots att det vore bättre ur samhällsperspektiv om vi fick göra som vi ville, bygga det där sovrummet, och flytta till landet och inte behöva någon lägenhet.

Det här är bara ett exempel på hur det skulle generera en ledig bostad om vi tog bort kvadratmeterbegränsningarna i detaljplanen. Det finns familjer som det passar att låta en son eller dotter flytta till ett eget hus på tomten. Attefallshusen är ett bra steg i rätt riktning.  Men varför bara 25 kvadratmeter? Ta bort gränsen helt, och låt folk bygga så stort som just de tycker passar deras behov.

Och tillåt tillbyggnader till existerande hus också. Att bygga ett fristående hus, vare sig det är på 25 kvadratmeter eller något annat, passar en del tomtägare, men naturligtvis inte alla. Tillåter vi även andra typer av tillbyggnader kommer fler kunna bygga ut på det sätt som passar dem. Ju fler som får göra som de vill, desto fler kommer vilja göra något. Och när behovet av ny bostadsyta är så skriande som det är, ligger det i samhällets intresse i allra högsta grad.

Attefallshusen var en bra reform som redan har lett till ökat byggande genom att ta bort ett förbud. Låt oss fortsätta i samma riktning. Att upphäva alla kvadratmeterbegränsningarna i de kommunala detaljplanerna leder till enklare regler och minskad byråkrati. Det är en konkret åtgärd mot bostadsbristen som inte ens kostar några pengar för det allmänna. Allt som behövs är ett politiskt beslut.

Christian Engström fd EU-parlamentariker för Piratpartiet 2009-2014

 

%d bloggare gillar detta: