Senaste nytt

Debatt: Låt folk bygga hur mycket yta de vill på sina egna tomter

Christian Engström

Bostadsbristen är akut, och det kommer bli mycket värre innan det börjar bli bättre. Det finns ingen magisk silverkula som löser alla problem. Vi kommer behöva göra en mängd olika saker samtidigt, som var och en kan dra sitt strå till stacken.

Att ta bort kvadratmeterbegränsningarna för hur mycket villa- och sommarstugeägare får bygga på sina egna tomter är en åtgärd som snabbt kan få igång byggandet, och leda till fler bostäder.

Till skillnad från många andra åtgärder (som vi också kommer behöva vidta) är det här något som vi kan göra omedelbart, och som  inte kostar några pengar alls för det offentliga. Vi tar bara bort en byråkratisk regel som i onödan förhindrar byggande.

Hur många kvadratmeter en villa- eller sommarstugeägare får bygga är begränsat av detaljplanen, som kommunen har bestämt. Till exempel har jag och min fru ett sommarställe på Värmdö. Där får vi bygga högst 60 + 40 kvadratmeter, alltså 60 för själva huset och 40 för en gäststuga eller motsvarande. I andra kommuner och i andra detaljplanerade områden är det andra gränser som gäller. Men ingenstans får man bygga så mycket som man vill.

Varför får man inte det?

Om vi låter människor som vill bygga ut göra det, kommer det bidra till att lindra bostadsbristen. Förslaget är inte alls så radikalt som det kanske kan låta. Det är bara just begränsningarna på hur mycket yta man får bygga, som jag föreslår att vi tar bort. Alla andra byggregler tänker jag mig ska finnas kvar, precis som idag.

Strandskyddet ska fortsätta gälla som förut, precis som reglerna om att man inte får bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter (eller vad som gäller i olika situationer). Man ska inte få bygga en skyskrapa eller kemifabrik på en villatomt, eller andra absurda exempel som strider mot andra byggregler än ytbegränsningen.

Det enda jag föreslår är att just kvadratmetergränsen tas bort. Den fyller ingen positiv funktion, och är direkt samhällsskadlig nu när bostadsbristen är akut och på väg att förvärras.

Jag kan ta min fru och mig som exempel. Om några år, när vår son har flyttat hemifrån, planerar vi att sälja villan, och endera köpa en lägenhet eller flytta ut permanent på landet. Helst skulle vi nog vilja flytta till landet, och ur samhällets perspektiv vore det bäst om vi gjorde det. Bestämmer vi oss för att vi behöver en lägenhet kommer vi ha råd att köpa en efter att ha sålt villan, så vi är inte i någon utsatt situation. Men i så fall är lägenheten vi köper borta från bostadsmarknaden.

Men för att jag och hustrun ska känna oss bekväma med att flytta permanent på landet, skulle vi helst vilja bygga till ett nytt sovrum, på kanske 20 kvadrat eller så. Men det får vi inte, för precis som alla andra sommarstugeägare i området, har vi redan byggt våra 60 + 40 för länge sedan. Så om reglerna inte ändras, lutar det nog åt att vi skaffar en lägenhet trots allt. Trots att det vore bättre ur samhällsperspektiv om vi fick göra som vi ville, bygga det där sovrummet, och flytta till landet och inte behöva någon lägenhet.

Det här är bara ett exempel på hur det skulle generera en ledig bostad om vi tog bort kvadratmeterbegränsningarna i detaljplanen. Det finns familjer som det passar att låta en son eller dotter flytta till ett eget hus på tomten. Attefallshusen är ett bra steg i rätt riktning.  Men varför bara 25 kvadratmeter? Ta bort gränsen helt, och låt folk bygga så stort som just de tycker passar deras behov.

Och tillåt tillbyggnader till existerande hus också. Att bygga ett fristående hus, vare sig det är på 25 kvadratmeter eller något annat, passar en del tomtägare, men naturligtvis inte alla. Tillåter vi även andra typer av tillbyggnader kommer fler kunna bygga ut på det sätt som passar dem. Ju fler som får göra som de vill, desto fler kommer vilja göra något. Och när behovet av ny bostadsyta är så skriande som det är, ligger det i samhällets intresse i allra högsta grad.

Attefallshusen var en bra reform som redan har lett till ökat byggande genom att ta bort ett förbud. Låt oss fortsätta i samma riktning. Att upphäva alla kvadratmeterbegränsningarna i de kommunala detaljplanerna leder till enklare regler och minskad byråkrati. Det är en konkret åtgärd mot bostadsbristen som inte ens kostar några pengar för det allmänna. Allt som behövs är ett politiskt beslut.

Christian Engström fd EU-parlamentariker för Piratpartiet 2009-2014

 

 • Marlies Beushausen

  Bra artikel. Politiker har inget med egna tomter att göra. Följer man alla andra regler i sophantering, godkända brunnar, skorstenar, el och övrigt, så vad är anledningen ? Själv vet jag stora tomter, där flera hus och mindre tomter skulle få plats, för eget nyttjande i små företag utan miljöpåverkan, eller som familjebostäder för gemensam ekonomi, eller som uthyrning till normalt pris. Idag finns moduler till mindre hus, för nödvändigt. En himla terror på alla regelverk och avgifter på sådant som redan köparen har betalat. Hela Sverige skulle tjäna på alternativt boende, med barnvakt alltid i närhet,
  mindre fossila bränslen i inköp, mer fritid för alla och ett bättre socialt nätverk i skydd och säkerhet. Dessutom användning av allt av värde
  i egna trädgårdar, som i Sverige inte får handlas i våra egna affärer.
  En del hus förfaller långsamt, bodar och ladugårdar. Ett virke som går att använda. En ofattbar misshushållning av eget ägande.
  Det rimmar dåligt med usel kollektivtrafik på stora vägar och mer fossilt åkande av allmän befolkning.

 • Marlies Beushausen

  Vi har studenter som betalar dyrt i studentlägenheter, en växande äldre befolkning, samt alla dess separata vård och stödboenden.
  Många skulle må bättre av att få intresseinriktade boenden i funktionella enklare bostäder i grupp eller mer enskilt. Idag är ytor oanvända av folk i funktionshinder. Vem sitter i soffan med rullstol ?
  Trevligare med en trädgård med berså att sitta och titta på.

 • MarliesBeushausen

  Med nedan skrivna kanske vi får igång svenskt hantverk, handarbeten där kunskap snart är borta, något som framförallt män har saknat, även tekniskt som bidrar till ny teknik och utförande.
  Därutöver minskar mediciner i bättre livskvalitet. Även personal får använda alla sina kunskaper. Intressen, lerduveskytte, minigolf, spa,
  tennis, hur mycket so helst, grill, mat, musik, utan störningsjour.
  Samt leder detta till utflyktsmål för boende i städer.
  Inte klokt att djuren ska hälsa på för kontakt, beröring och innehåll.
  Snart ska dom väl vara utklädda, roa och ha bröllop, djuren som i USA. Buisniss

 • Pingback: Bostadskrisen: Låt folk bygga hur mycket yta de vill på sina egna tomter | Christian Engström, Pirat()

 • marlies

  Det finns ingen annan orsak än dålig statistikuppföljning i befolkning, åldrar, antal vad gäller bostadskrisen, samma sak i förskolor, skolor. Dåligt omdöme ! Att redan ligga efter samtidigt som en större risk finns globalt säger en hel del om intresset för allmänheten. Dessutom har allmänheten inte skrikit efter bostadsrätter i miljonklassen.
  Ena stunden ska byggnader rivas, efteråt med andras beräkningar får ungar plugga i baracker, om inte normala talar om hur det ser ut i verkligheten. Så går det till i borgarstäder. Allt slängs, rivs ut. Andra sparar det genuina. Låt folk själva bestämma efter egna möjligheter.

 • marlies

  Sedan finns statistik på att folk i hyreslägenheter är lyckligare, håller ihop länge, eftersom räkningar är lika. Inga bekymmer om amorteringar, renoveringar, bostads förvaltare, konstiga regler. Folk i hus samma sak, fler skilsmässor, mer jobb, mindre tid tillsammans, mer isolerade. Andra har alltid grannar till hjälp och som skydd, säkerhet. Oftast finns gemensamma ytor att umgås på. Barn har lekkamrater intill, andra vuxna. Ensamma har också lättare att få kontakt med andra i hyreshus.
  Det tål väl inte snikna borgare.

 • marlies

  Just nu är enda anledningen till maxbyråkratin att hämta in så mycket pengar som möjligt från allmänheten till jätteprojekt politiskt. Därför billiga lån, dyra på sikt. Bostäder i lyxversion, FAS 3, Låglönearbetare utomlands, privata aktieföretag inom våra gränser. Samma sak inom EU. Orsaken är dold politiskt. En sysselsättning för sysselsättning i ofantliga format. En jakt för en gemensam hållbar tomt att leva på.
  Alla drabbade har tillgång till psykpiller, droger och vapen i kapitalhetsen. Innehåll skit samma. Mänskligt eller ej kvittar. Avkastning gäller, inte naturvara som allt hämtas från. Beslut tas på riksdagsnivå, därför är fackförbund flata. HEJA SEDLAR ????
  Allt kommer att bli ofantligt dyrt framöver. PASS PÅ HÄST i gammal hage !

 • marlies

  I normala fall är egna initiativ, samt att kunna anpassa sig efter situation en viktig merit, som man lätt får jobb på. Inte idag. Absolut inte som delvis sjukskriven och med inriktad egen planering i aktivitet. Snacka om att säga emot sig själva. In på egna tomten ska de och ha koll. Körkort på motorsåg, trots bästa handledning och bäst utvecklad i nutid kräver de fantasier. Alla är fullt kapabla att sysselsätta sig själva på egen och andras tomter. Länge sedan jag gick på dumt snack. På en intervju gäller gamla meriter direkt och avgör ihop med erfarenhet och kunskap. Ett helsjukt beteende mot enskilda. De har inte med privat att göra. Därför finns en allvarlig baksida. Folk som lever i sanitär olägenhet. Man kan inte blunda och köra bil heller.
  Man ska vara uppmärksam i nutiden, inte gasa på rakt över utsatta ensamma fattiga,
  som om det kvittar hur folk mår. Därför har SD fått fäste i övriga nonchalansen, trötta på kapitalistsvin. Ä idag tjänas pengar på lik, att glo i koncentrationsläger. Nu även på flyktingar. Protestera och bygg vad ni vill, de bryr sig inte annars. Kasta papper i sopen ! Själva skulle vi aldrig komma på tanken att ta makt över enskilda.

 • marlies

  Jag har själv städat sanitärt en kort period. Det jävligaste jag har sett i modern tid.
  Fattiga begränsade har inga rättigheter. De lever i smuts, trasiga kläder, dålig mat, i dålig lukt. Det sista larmar grannar. Rika får allt de vill ha, dygnet runt. Ashöga hyror, svindyra tjänster som borde vara gratis lika för alla beroende på inkomst. Jag fattar att politiker själva lever i lyx, aldrig gjort ett handtag åt någon annan. Jag anser de klivit över våra rådande lagar. Alla har rätt till omvårdnad. Slavarbete förbjudet. Privat egendom är privat, lurat bort intjänade pensioner. Börjar likna Grekland. Att stjäla från egen befolkning. En spark i arslet skadar inte. Bryssel onödig, med senaste hemelektronik. En APCIRKUS för egen beundran, som väcker bestörtning utomlands i BNP ras, FN varningar. Att ha Angela som super nanny, som skiter i eget land.
  Östtyska ursprung. Ärkefiende med Frankrike som tyska. Inget jag litar på en sekund.
  Inga fördelar hittills . De flesta i plötslig skuld. Fortsatt förföljelse av minoriteter, sedan intrång i tyckande om muslimer.. Bättre de stannar bakom murar. Eller gillar någon dagens upptrappning ? in på knuten ?

 • marlies

  Jag hoppas du har EU körkort för moped, som om man åker utomlands med den.
  En ny psykopats ärovarv, som styr över mjölk, boskap, valuta men mycket smidigare.
  sabba biologiskt och ursprung samtidigt i lika storlek för transport. Innehåll skit samma, tidiga världsrekord i kvalitet skit samma. Även egna märken i bilindustri går finemang att fuska med av tidig hållbar kvalitet. Övermått av antibiotika och socker, mums. Äckligt äta egentlig dåligt livsmedel. Men sätter stenhårda gränser för andra.
  Idag blir folk sjuka av alla gemensamma dumheter. Jag ska bo i torp vid sjö med stor fin vakthund senare. Ingen kommer i närheten.

 • marlies

  En sak jag har lärt mej från början är att aldrig straffa folk med begränsningar, som inom egen tomt, av uppväxt, tro, sjukdom eller politiska åsikter, dålig inkomst. Det är dessvärre helt ok på de högsta posterna. Trots att lagen säger något helt annat.
  Det själs från fattiga och ges till rika. Därför ska livegna urbanisera som tjänstefolk till storstäder. God Natt Moderater och Socialdemokrater, odla egen potatis som Ahlströmmer och ge fan i kreativa ungar. ADHD finns inte! en reaktion på att inte accepteras som egen tänkare. Har aldrig gått att påvisa diagnoser. Finns ingen vetenskaplig grund. Ett beteende som inte accepteras. De vägrar bli spolformade.
  En del har Zinkbrist, blir lagom av det. En del har brett spektrum från superglada till ledsna, ingen sjukdom utan tillgångar. Bara om det inkräktar på vardag kan stöd behövas. Idag tjänas pengar på allt utan ut skillnad.

 • marlies

  Alla som är sjuka i huvudet ska sova. Det har jag gjort nu i två dygn av feber och hosta. Idag kan jag tänka klart. Bra om politiker också gör det. De verkar ha totalt kaos i skallen. Förtroendevalda med ansvar !

 • marlies

  Finansministern Fredrik Lundberg en riktig doldis Man kan undra vilkas tomter han bevakar. Den som inte gömmer sig har inget att dölja. Är så dold så ingen vet om han överhuvudtaget existerar ! Bögkultur, smyger bakom varandras skinkor.. Anders Borg syntes överallt som siffersnille utan realt innehåll, som propaganda utan parti innehåll.
  En överste folkpartist som ska beordra diciplin, för vad ? Låg intagningspoäng som lärare ? 1,0

 • marlies

  Kanske 19 familjer rika som attan inblandade i börsskandaler, Triton ett med vårdbolag undanhållande av skatter sådär 4 – 500 miljoner. De är släkt eller kompisar, men flera finns där de har maktposition, på bra och dåligt. De har styrt ekonomin länge nu. Befolkning som affärside` Samma BNP här som 2007. ingen vidare status !

 • marlies

  Normalt är det berikande med olika kategorier på trädgårdsstolar, men inte om ett fåtal sparkar ut andra. Politiskt ska de aldrig sitta på flera stolar samtidigt.. En katastrof utan förankring i kapitalets värde, att inte fatta var det kommer ifrån. För dem ett Casino med allmänna medel. Kamprad en figur, Ikea omtyckt och prisvärd allmänt,
  men skogen försvann utanför oss, resten pappersmassa i ofattbar reklam, förpackning. för oss att sopsortera deras skräp för miljöaffärer., ekofultänk, vattenfall samma sak, energi som borde varit gratis för länge sedan. Så bevaka egen tomt mot lurendrejeri. Själva kan de välta sig i dynga och sabotage .utan skadestånd och böter.

 • marlies

  Bort med alla företagsutbildningar tills folk klarar baskunskaper med adekvat utbildare i alla skolor så kan de säkert rita egna ytor och hus och läsa instruktioner som förr.
  När ungar valt inriktning kan de bygga på till tänkt yrke.. Inte klokt att vi ska skämmas utomlands i kunskapsnivå. Ålder och tid har aldrig avgjort något, bara innehåll.
  Kreativa tänker ut lösningar ,andra sitter fast i manualer som andra hittat på.
  Både språk och innehåll förändras. Tuppar lever på 1700 och 1800 tal i sin fritidsmaskerad som herrskap, som Fredrik Lundberg och hans kompisar med familjer. Jag har tavlor gamla på engelsk räv och ripjakt. Det pysslar de med än.
  Tar fantasipriser för att delta som extra märkvärdigt. Jag kan också skjuter ner om det blir nödvändigt gratis. De i mängder som status med barnsliga lockbeten.
  Snacka om blåögda..

 • marlies

  Normalt folk tar ansvar för generationer framåt, därför är egna tomter suveränt för samlat boende i byggnation eget företagande, i produktion och leveranser av försörjning. Förbannade idioter som vill tjäna på andra, som gräver ner dom själva i slutändan i massindustri med skitproduktion. Samt i varumärken enbart för deras egen status. Övriga skiter de i, med straffavgifter, som kan heta vad som helst av kunskapslyft med eget kapital, droger och annan smörja. Bara berika sig själva i kunskapsnivå antikt.

 • marlies

  Jag hade Ratos över ett företag där de också har makt. De fick dra, av allmänhetens intresse. Man behöver investmentbolag för investeringar och inte för deras eget nöje.

 • marlies

  har makt i oljeraffinaderier med, byter namn av skam. Folk som ska jobba åt dom får betala egna svindyra utbildningar. Det betyder att bergvärme till våra tomter är svindyrt som är naturligt, samt ett begränsat antal solpaneler. Annars heter det det företag plötsligt. Så fort energi sparas kommer en jättemarknad för prydnadsdekoration. Så dom skiter totalt i fortlevnad. Plasten en förbannelse utöver.
  Soptunnan på tomten. Alla kan kompostera och bränna sopor själva. En vidrig jättekompott av blandat äckel, hur vi än sorterar hemma. Med falsk varudeklaration.
  Varför annars poppis med bakteriedödande på allt. Bakterier som normalt är nödvändigt för immunförsvaret. Sjukhussjuka.

 • marlies

  Politiker borde kravmärkas ur ursprung innan de beträder sina ämbeten. Ett maktmissbruk som aldrig skådats i modern tid på 2000 talet med planering innan.
  Inte ens handel begriper dom, timvikarier oförmögna att stå på egna ben i en påhittat efterfrågan. Att byta varor mot tjänster och valuta. De kanske äter tallrikar, inte vet jag
  De görs av grus, lera och sand. Gott med lite färgpigment till dukningen. Olja tar miljoner år att utveckla ur förmultnad vegetation. Bara idioter tar bort basen.
  Inte svårt att överlista dom med enorm kunskapsbank fritt överallt för alla.
  Det finns absolut ingen anledning med vaken öppna eller stängda gränser om egon inte fanns. Alla har rätt att färdas utan andras beslut, även att stanna hemma.
  De har inte lärt sig något alls av historia. Därför inbördeskrig här och var.

%d bloggare gillar detta: