Senaste nytt

Alina Koltsova: Till försvar av papporna

Jag trodde inte att en dag som Fars Dag skulle bli så kontroversiell i vissas ögon. Det gör dessutom ont i hjärtat som feminist att beskåda hur det i feminismens flagg svärtas ner på Fars Dag, genom att demonisera alla pappor som bärare av sketna patriarkala strukturer.

I söndags var det Fars Dag. Många passade på att gratulera och hylla sina fäder på många sätt. Själv passade jag på att gratulera min till Sverige nyanlända styvfar riktigt ordentligt genom att lyfta luren och utbrista: Щасливий день батків! (= glad Fars Dag! på ukrainska) Jag passade även på att gratulera min sambos far, eftersom jag anser att han helt enkelt förtjänar det.

Alla var dock inte lika glada i Fars Dag. Härom veckan publicerades en debattartikel på Expressen av jämställdhetsaktivisten Manuela Fredriksson. Hon skrev följande om Fars Dag; att det känns olustigt att uppmärksamma män, på samhällsnivå, för sitt föräldraskap, och att papporna inte borde få ett grattis pga att det är mamman/kvinnan som gör det mesta i hushållet. Mycket av den fakta som Fredriksson tog upp är alldeles korrekt. Kvinnorna drar det tyngsta lasset hemma och får lägre pension. Jag, som feminist, håller absolut med Fredriksson om att det är helt befängt att det ser ut exakt såhär.

Men jag håller verkligen inte med om slutsatsen av Fars Dag. För jag tror inte precis att män vaknar upp på morgonen och bestämmer sig att de ska låta kvinnorna ta hand om småbarnen för att de är kvinnor, och att dessa män ska jobba för att de är just män. Tro det eller ej, men det handlar mer om samhällsnormer och strukturer, med gamla anor, som fått oss in i detta mönster. Vissa män kan tyvärr inte ta ut mer föräldraledighet, för att det blir dyrt för deras ekonomi. De är inga dåliga fäder för det.

I mitt facebook flöde fann jag också tre vänner vars fäder fått ett tragiskt öde till mötes. Den ena förlorade sin far för en månad sedan i cancer, den andras far dog förra veckan, och den tredje förlorade sin far idag. Alla tre minns sina fäder med värme och kärlek, och gratulerar dem helhjärtat fast de nu befinner sig på andra sidan. Den ena tar dessutom väldigt illa vid sig av Manuela Fredrikssons debattartikel, vilket jag mycket väl kan förstå.

Det finns fäder som tämligen betett sig som rena skitstövlar. Det är ganska självklart att man kan bespara dem all världens gratulationer. Men sedan finns det många fäder som på sina speciella sätt gör sitt yttersta för sina barn. Många pappor bekänner sig idag som feminister, som t.ex. min ukrainske styvfar. Många pappor försöker bryta de patriarkala mönstren genom att bidra mer.

Jag tror starkt på en inkluderande feminism. En feminism som innebär att individens rätt att få vara sig själv står över mossiga könsroller. Jag tror dessutom på att individer hjälps åt, både ute på arbetsplatsen och i hemmet, för att ingen ska behöva dra det tyngsta lasset. Jag tror på mammor som vågar gå ut och arbeta mer utan att behöva få glåpord för det, och jag tror på pappor som vågar ta den där extra föräldraledigheten samt vabba.

Samtidigt måste man bli påmind om att alla familjer inte är mamma-pappa-barn. Vissa har samkönade föräldrar, medan andra har fler föräldrar än bara två. Inom vissa familjer är det pappa-pappa-barn. Handlar det om kärleksfulla föräldrar som gör sitt yttersta för sina barn, varför ska inte de då få en hyllningsdag?

Vi har Mors Dag, för att hylla våra mödrar. Det är inte alla mödrar som är bra, speciellt inte lika jäkla bra som min egen, men vi hyllar såklart de hjältinnor till mödrar som ställer upp villkorslöst med sin kärlek. Likadant borde det vara med fäder. Så låt inte Fars Dag förstöras. Låt oss istället hylla de hjältar till fäder som finns runtom i världen. För jämställdhet handlar om inkludering, inte exkludering!

Alina Koltsova är sekreterare för Miljöpartiet i Arvika. Hon är en socialliberalt sinnad grön liberalfeminist som starkt ifrågasätter höger och vänsterskalan.

3 Comments on Alina Koltsova: Till försvar av papporna

 1. marlies beushausen // 12 november 2015 vid 15:56 //

  Barn ska tacka sina föräldrar som lät som födas, en del gav dom syskon. Samt tacka samhället som gjorde det möjligt.

 2. marlies beushausen // 12 november 2015 vid 16:23 //

  Sedan är det jämlikt i lika arbetsuppgift i lön. Eftersom män har mer styrka jobbar dom allmänt ute för uppbyggnad i samhället, med mer belastning och risker. Därför har just dom högre lön, kvinnor samma i lika yrke. Kvinnor jobbar allmänt inomhus, med mindre fysisk belastning, med liten risk. Däremot är dom mer psykiskt belastade, för deras kroppars funktion, samt för att dom är mer objektiva, för att vara mer fokuserade på barnens behov. Dom flesta delar upp hemarbete efter bäst lämplighet, oavsett kön.
  Ekonomin är viktig för familjer hur familjen än ser ut. Det finns lika många usla mödrar som fäder, och tvärtom. Men vi är fria att välja.

 3. marlies beushausen // 12 november 2015 vid 16:37 //

  I dagens familjer har flera både pappa och mammaroll. Hur det samarbetet fungerar beror på dom vuxnas mognad. Men alla barn har rätt till dom som DOM behöver.
  Man ska skilja på vuxnas relationer och barnens relationer.

Kommentarerna är stängda.

%d bloggare gillar detta: