Senaste nytt

Alina Koltsova: Mer källkritik åt folket

I tider som dessa är jag extremt tacksam över att sidor som exempelvis Viralgranskaren finns. För låt oss ta bladet ur munnen, vi svenskar verkar generellt lida av en stor oförmåga att använda oss av källkritik. Vår oförmåga skiner extra klart på internet, och de flesta verkar gå på vad som helst. Utan att ha den blekaste aning om att det de just delade på facebook är ren och skär bluff, eller t.o.m. kommer från uttalade satirsidor.

Jag får passa på och erkänna att jag själv trillat i fällan ibland vad gäller detta ämne. Förvisso går det inte att alltid vara aktsam med vad man väljer att lita på. Ens åsikter spelar såklart också en viktig roll i det hela. Det är klart att man vill dela det som stämmer bäst överens med ens egna syn på samhället. Men att vara såpass totalitärt insnöad i sin egen ideologi att det absolut går före kunskap och verklighet är inget annat än korkat.

Det är precis det som gör att hatiska ytterligheter kan växa och gro, eftersom de får näring av människors konstruerade upprördhet. Vad ska man göra när sanningen inte räcker till? Jo, antingen hittar man på en fängslande story, eller så siffertrixar man med statistik. Något annat som går att göra om man inte är tillräckligt kreativ för dessa alternativ är att rida på andra bluffmakares vågor, och sprida dem vidare. Allt för att piska upp hat mot flyktingar, muslimer, feminister etc.

Det finns de som undrar ”men vilka ska man lita på?” och väger mellan s.k. ”alternativ” media och etablerad media. Då finns det en matnyttig, ganska självklar regel att gå på, vilket är att utesluta ”alternativ” media såsom Avpixlat, Fria Tider, Exponerat etc. Vad är det, förutom den rasistiska propagandan, som skiljer sig från etablerad media som t.ex. Aftonbladet, Svenska Dagbladet etc? Det är ganska enkelt egentligen. Det som är åsiktsbaserat och politiskt är ledarsidorna, vilka inte alls har att göra med nyhetstexterna. Är journalisterna som skriver nyhetstexterna för oneutrala finns det vissa instanser som kontrollerar det, och har de fel måste tidningen be om ursäkt och inflika en rättelse. Denna policy gäller stenhårt för etablerad media, vilket det inte gör för s.k.”alternativ” media.

Det finns andra enkla trick att utgå från, som t.ex. bildgoogla eller verkligen läsa information om den sida man besöker. För vissa av dessa sidor är ren och skär satir, som t.ex. storken.se, där det har påståtts att Gudrun Schyman vill ”förbjuda skägg”. Skaparen bakom sajten har själv sagt, och skrivit på sajten, att allt som skrivs där är rent hittepå.

Men många delningar har visat att vissa människor tror att det är på allvar. Det kan vara folk som är trötta på det s.k. ”PK-samhället”. Det kan vara folk som blir lätt upprörda över mycket. Men något som är en gemensam nämnare är just det okritiska delandet som saknar reflektion. När sådant är vanligt, ja, då kanske källkritiken behöver mer utrymme i undervisningen. Kanske inte på samma sätt som mina historiestudier på universitetet, men nog går det att höja ribban ett snäpp.

Jag är för att man kan få dela vad man vill, och att alternativa medier ska få finnas. Men det betyder inte att det är så speciellt klokt att dela och gå på exakt vad som helst. Precis som jag är för yttrandefrihet, men samtidigt strävar efter en intellektuell debattnivå utan invektiv, är jag för fri delning men strävar samtidigt efter mer eftertanke och mindre inkonsekvens. För vi har råd att vara källkritiska. I ett land som Sverige borde det inte vara något problem alls.

Alina Koltsova är sekreterare för Miljöpartiet i Arvika. Hon är en socialliberalt sinnad grön liberalfeminist som starkt ifrågasätter höger och vänsterskalan.

 • snobben

  Jag kan tänka att det är mer och mer svårt att sortera i ett allt större flöde, samt att folk i dag därför blir mer irriterade än sakliga. Jag kan gå till mej själv. Totalt motsatta skriverier i vad som präntas. Dessutom läggs allt av negativt värde i fokus. Samhället är mer komplext ur många olika perspektiv, där motsatta åsikter ibland bildar en helhetsbild, som inte är synbar annars. Vi har en mer kaotisk omvärld som visar sig i åsikter och bevakning i journalistik. Folk reagerar på röran i vad är bra, vad är inte bra. rätt och fel.

 • snobben

  Tysta individer ska man ha koll på. Dom dyker upp som maskrosor i solsken. Dom lyssnar av, har egna motiv. Dom lever i en helt egen verklighet, och kan få för sig vad som helst, som det enda rätta. Ibland är dom underbyggda i sina mål, använder fakta dom hört till egna syften. Dom brukar ha fläckfri bakgrund. Plötsligt har alla D vitaminbrist, eller så är annat livsfarligt. Stora grupperingar är osynliga länge, tills lämpligt tillfälle SD. Dessutom källor ibland som i bild och namn inte finns, eller totalt nekar till inblandning. Ibland massmord som i Norge, enskilt, utåt skötsam, lugn.
  Ett misslyckande politiskt att inte låta alla komma till tals, på gott och ont som andra.

 • snobben

  För övrigt tycker jag man ska engagera sig utåt i verksamheter och påverka. Det finns utbud överallt både i arbeten, fritid och kommunalt. Själv gillar inte jag diskussioner, i Twitter, Youtube med helt främmande personer. Mina åsikter är mest som en tankeväckare i olika frågor, att fundera och nysta vidare i. En del bak och fram för reaktion i den tysta allmänheten. Bara i rätt forum kan man påverka direkt i vad mängden tycker. Men svarar i vad jag kan och vet, samt sympatiserar med motsats.
  Själv tycker jag om att använda källor i olika sammanhang där det passar, men då i praktisk verklighet. Att nå ut är viktigt för alla, men uppfattning ska skilja, för helhet.

 • snobben

  Dom borde radera allt som har med krig att göra i historieböcker. Årtal, monument,
  slagfält, antal mördade, namn på mördare, massgravar, ruiner, fallna murar, stölder överallt. Vilka ungar vill veta det, krigsherrars galenskaper ??? Watergateaffären,
  slaveriet än idag i finare namn. Galna Presidenter, diktatorer ? Tortyr, dödsstraff, häxbränning. EN HELSJUK HISTORIA. Att den fortgår i 2000 talet än värre vill dom inte heller veta. INGEN VIDARE GLAMOUR ???? !!!!!!!!
  Däremot alla BONDEUPPROR, för dom civilas överlevnad.

 • snobben

  Det nedan skrivna ser jag som fortsatt maktbegär. Mycket noga präntat, bevarat.
  Att så här går det för olydiga. Eviga repriser på slaktade judar, samt dagens riktade krigsspel, leksaksvapen just till barn, som om krig är bra ! ? Jag efterlyser historia från civil befolkning, i yrken levnad, kultur, Fattigsverige, torpare, statare, tattare, Kungar skit samma, förutom en som låstes in av borgarna i fängelse, en för folket, men inte hans far då styrande i stormakt Preusen. Tyskland, Sverige har alltid hållit ihop.
  Men numera har Kungen ingen mandat hur bra han än är.

 • snobben

  Som källkritik ser jag inte bara text, utan även alla produkter som vi har. Vi kan inte räkna med att modern teknik alltid är tillgänglig. Det måste finnas alternativ. Sedan kan vi inte ha hur många fjärrkontroller i vardag och arbete som helst, när den grunden är den samma. Jag tycker att en del hydralik kan användas, som till rullstolar,
  för upphöjning och lutning av sitsar, lika i handtag utåt och höjbart. Inte tillbehör.
  Enkelhet utan reduktion mer än i dag. Inte meningen att behöva läsa invecklade bruksanvisningar i samma produkter i en mängd olika utförande.

 • snobben

  Samma sak med mediautbudet, samma trendprogram i EU, Alla lika uppbyggda, till stor publik, med lite kostnader. Så vad betalar vi för ? Sedan har vi militärens GPS i bilar. Vad jag vet kör vi inte i terräng. Det räcker som varning vid olyckor, ombyggnation, och ny vägledning om något oavsiktligt händer. Dom enklaste, snabbaste vägvalen finns inte i GPS. Miljötänk ????

 • snobben

  Man ska ha koll på samhället utanför som underbyggs av tänkt marknad. Alla klockor i samhället är näst intill borttagna, därför mobilhandel, balkongodlingar, göra om program, mögliga hus, öppen planlösning, utan väggar, onormala väntetider, elektronik för serviceintäkter, import osv.

 • snobben

  Ett annat exempel är kortbetalning utan arbetande personal, stora varuhallar utanför städer, att en del av normal omvårdnad är servicetjänst, utan skulle dom svälta ihjäl, bli vanvårdade. Ett exempel på övertramp av grundlag. Orsak finns sällan synligt i vad det gäller.

 • snobben

  Vi borde snarast rensa ut en marknad som direkt vänder sig till utsatta, ekonomiskt.
  Vi har klädförsäljare med fantasipriser och urval till äldre. Fattiga har knappt varken lakan eller kläder. Sedan alla kreditbolag med sina otroliga fantasiavtal, om lån till 0 pris. Kriminellt !

 • snobben

  Politiker och ekonomer borde lära sig jämförelsetal. Att bygga en skithögskola i skitmaterial, betala löner, nya löner för att riva, frakta bort skiten, ta hand om det i nya kostnader. Bygga om allt i nytt kostsamt materia till nya löner, besiktningar, utan ljudisolering, för att sedan medicinera elever i nya kostnader i ADHD. som inte finns normalt utan är tillgång om det inte måste begränsas. Där behövs folk för insyn.

 • snobben

  Det borde vara offentligt i all marknad var allt material hämtas. Som IKEA. En bra tanke som nyttjades av marknad. Vårat material hämtades utanför våra gränser, för noll insyn. Fair traid har fått en marknad.

 • snobben

  Dom som jobbar, samt deras chefer måste reagera. Dom städer på minuter på offentliga lokaler. Sjukhus där bakterier och smitta finns. Sjukhussjuka, en skam.
  Vet att personal också går med moppar, när det krävs. Skyddsrockar som var självklart för 15 – 20 år sedan är inte lönsamma i viss omvårdnad.
  Då hade arbetsgivare ansvar för personal tvätt. Idag forslas den fram och tillbaka i väskor mellan hem och arbete. Men vissa är noga med det. Man ska inte gå emellan individer utan att ha använt skyddsrock. Sjukdom utvecklas omärkbart ibland.
  Var sak på rätt plats tillgängligt. Engångsplast, som går att tvätta. Handskar ska vara mjuka formbara, inte stora stela som fladdrar runt händer. Garn, och disktrasmoppar bakteriehärdar. Micro för tvätt med rätt teknik. Ett företag hade bra material, ta med,
  samt på plats. Äldre har klent försvar, samt sjuka. Konstigt att långa underbyggda kunskaper får tas bort. Heja USA, där sjukhus är en osanning. Anhöriga, flertal personal klänger runt sjuka, skadade.

 • snobben

  Hur man tvättar händer vet inte alla, nagelband, mellan fingrar, knogar, utsida, upp till armbåge. Insida kan alla.

 • snobben

  En sak jag undrar över är hudcancer av sol. Eftersom vi har en tätare luftförorening, ett ozonskikt som ändrat sig fram och tillbaka. Vi borde haft den cancerformen långt tidigare när det var mer genomsläpp i atmosfären. Jag antar att fler faktorer är inblandade, för reaktion. Men naturligtvis vet jag inte hur och varför.
  I övrigt tror jag mediciner som biverkning i bröstcancer, livmodercancer är av all användning av p piller och östrogenpreparat. En del mediciner ger biverkningar efter lång tid. Idag har regler ändrats från var tionde, hundrade, tusende i biverkningsbeskrivning. Något som inte tidigare var tillåtet med minsta marginal.
  Någon djupare kunskap i varför vet inte jag. Men sjukdomsutveckling skiljer sig globalt.

 • snobben

  Jag kan misstänka solskyddskrämer, men vet inte. Bästa skydd lång T- tshirt med halvlång ärm. Går att bada i.

 • snobben

  Styrande politiker tycker det är perfekt med genmanipulation i både natur, livsmedel o individer. Mångkulturell odling av allt perfekt för frakt. Idag hinner vi inte med kontroll av allt. Innehåll och livskraft på sikt, skit samma. Kan bli ett hot i förlängning som vi inte vill ha, någon globalt.

 • snobben

  Nya arter kommer ständigt, växtätare har blivit köttätare på sina ställen, ibland normalt eftersom allt anpassas efter livsmiljö, som det gjort historiskt. Därför är fältbiologers arbete viktigt. En del återhämtar sig med stöd. Tullarna idag måste ha uppsikt över vad som förs in och ut. Så fort pengar finns med handlas det med allt.

 • snobben

  Det skulle vara intressant att veta hur många elektriska prylar som kastats ut i hushåll,
  fritid. På 50 talet började detta, som hjälp för husmödrar under en tid då arbetsmarkaden behövde dom i näringslivet. Mängden av ständigt nytt till minsta detalj
  sammanräknat kan knappast vara lågenergi. Vet att även om det finns billigare, bättre alternativ i produkt, så väljs inte det. Tidigt exempel var glödlampan. Allt ska förbrukas under bestämd tid. Inte FÖR BRA ! har vi tappat händer och fötter ?

 • snobben

  Blev glatt överraskad åt en spikrak debatt med LO och SD. Mer av det ! En riktig svammelpelle i LO, om kommunister på 30 talet och egen uppfattning om omplacering av välfärdens pengar. Bra att SD står fast precis efter hur det akuta flyktingläget
  faktiskt ser ut här och regler allmänt i Europa. ALLA ska ha ett bra mottagande, samt följa Dublin avtalet. Inte bara Sverige och Tyskland. Man måste veta VILKA är asylsökande, för rätt budget till det. Tillfällig utredning i bättre planering.
  Sedan är utländskt födda eftertraktade inom LO om dom har jobb åt dom.

 • snobben

  Sverige borde rensa rejält i hela det sociala anmälnings, blankett, frimärkshysterin.
  Antar att alla sammanlagda löner kostar mer än vad som betalar sig. Alla fackföreningar samt privata borde också rensa rejält i alla dessa försäkringar Borde räcka med billigaste alternativ för alla allmänt. Hur många val är nödvändigt i bilbesiktning, olycksförsäkring. Vad tycker träden om pappersavhyvlingen ? i lönespecar i miljontal månad efter månad om ett arbete som borde vara både effektivt och lönsamt i slutresultat. Samt alla dessa reklamblad instoppade idag. Idag har vi nyheter både på datorn och TV samt radio, gratistidningar. Undrar vart allt inbetalat kapital går till inom fackförbund. Intelligens försvinner med pengar. Som Sveriges
  befolkning märkt efter guldåldern

 • snobben

  Idag forskas det om ny identitet, en tanke, musikstrof. Till dess finns ju paint i datorn.
  För underskrift i namn eller vad man vill till blanketter och annat på datorn. Högst personligt.

%d bloggare gillar detta: