Senaste nytt

Alina Koltsova: Det är inte grönt någonstans, det luktar bara brunt!

Det finns verkligen ingenting som får mig så förbannad som gårdagens besked regeringen gav om paket för hantering av flyktingsituationen. När människor flyr undan Assads och Daechs vidriga folkmord i Syrien och mötts med taggtråd, burdus polis och stängda portar i övriga EU-länder väljer Sveriges regering att i praktiken apa efter Ungern, Slovakien etc.

Speciellt förbannad är jag på mitt kära parti, Miljöpartiet. Hur kunde vi vara så ryggradslösa? Orden räcker inte till för att beskriva min infernaliska ilska. Det här förväntade jag mig inte av mitt parti. Jag förstår mycket väl att det sedan tidigare funnits en skugga av spricka mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna i just migrationsfrågan. Vi gröna har en vision om fri rörlighet, eftersom ingen väljer var hen föds. Vi har kallats radikala, flummiga, naiva… ja, listan är lång.

Miljöpartiet är ett parti jag väldigt ofta varit, och till stora delar är stolt över. När andra partier stirrat sig blinda på problemen, har vi pekat på vad som möjligen kan lösa dessa problem. Migrationsfrågan är ett tydligt exempel. När Sverigedemokraterna kom in i Riksdagen år 2010 stod dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt mellan två vägskäl. Antingen kunde han bestämma att Alliansen skulle samarbeta med Sverigedemokraterna om migrationen, eller så kunde samma sak göras med Miljöpartiet istället.

Valet var enkelt för Reinfeldt. Han valde det parti som stod mest för en human behandling av flyktingar. Miljöpartiet svarade direkt, och vips hade vi en överenskommelse med allianspartierna om att underlätta för papperslösa flyktingar. Det är en överenskommelse jag förövrigt är stolt över, eftersom den visade hur viktigt det är med pragmatism.

Och nu sitter vi i regering med ett gäng socialdemokrater, som bekant inte är eniga med oss om allt. Politiska samarbeten består av väldigt mycket give and take, och vi har inte alltid fått vår vilja igenom. Det är något jag kallt räknar med. Den här hösten har varit en politiskt turbulent höst, med en flyktingpolitik som är väldigt ojämn i EU. Medan Socialdemokraterna bara fokuserat på problemen, har Miljöpartiet föreslagit t.ex. att de som tar emot flyktingar i sitt hem ska få betalt för det, och att utöka RUT-avdraget så att fler nyanlända kan komma i arbete fortare. Vi har alltså försökt hitta sätt att göra något åt situationen, istället för att bara rullat tummarna.

Problemet är inte att vi ”tar emot för många”, som Sverigedemokraterna tjatat om sedan 1988. Problemet är att resten av EU tar emot för få, och att det i dessa länder sitter regeringar som tycker att bara en flykting är för mycket. Ytterligare ett problem är att resten av partipolitiska Sverige verkar ha anammat den bilden. Här pratar vi om människor som flyr undan förtryck, förföljelse, religiös fanatism, krig etc. Dessa människor flyr inte för nöjes skull, hur mycket än vissa vill tro det. Dessa människor flyr inte för att förstöra Sverige. De flyr för sina liv. Vad skulle ni själva göra om Putin bestämmer sig för att anfalla Sverige, och vårt land totalförstördes av bomber och granater? Jag skulle i det här fallet utan tvekan fly till ett land som tar emot mig med öppna armar. Trots att jag älskar Sverige så mycket.

Miljöpartiet hade i det här läget två val, antingen att gå med på utspelet eller så hade vi kunnat lämna regeringen. Det sistnämnda är det jag lutar åt, eftersom friheten att få bo var man vill är för dyrbar för att kompromissas bort. Dagens utspel blev droppen som fick bägaren att rinna över. Det finns ingen rimlighet i att kopiera Sverigedemokraternas politik rakt upp och ner. Det är inte grönt någonstans, det luktar bara brunt. Skärpning tack, MP!

Alina Koltsova är sekreterare för Miljöpartiet i Arvika. Hon är en socialliberalt sinnad grön liberalfeminist som starkt ifrågasätter höger och vänsterskalan.

%d bloggare gillar detta: