Senaste nytt

Ademir Žilić: Därför känner jag ingen sympati med Putins döda stridspiloter

För några dagar sen inträffade något som skakade om världspolitiken rejält – Turkiet sköt ner ett ryskt stridsflygplan ovanför sitt territorium, nära gränsen till Syrien. Relationerna mellan de båda länderna har sedan dess varit minst sagt kyliga. Nu senast uppmanade Kreml sina medborgare i Turkiet att genast lämna landet. Turkiet påstår att det ryska stridsflygplanet var inne på turkiskt luftrum, medans Ryssland påstår att det var inne på syriskt. Det är ord mot ord som står här. Själv är jag helt benägen att inte lita på Putins ord överhuvudtaget. Varför? Här kommer några anledningar.

Turkiet har i detta nu begärt att få se den svarta lådan, men den har Ryssland vägrat lämna ut. Har man inget att dölja och vill man att sanningen ska komma fram så är det bara och samarbeta. Men det har inte varit Putins starka sida. Varken nu eller förr.

Ryssland har de senaste åren kränkt andra staters territorium och luftrum ett tiotal gånger. På den här listan över ”offerländer” kan man även hitta Sverige (alla minns påsken 2013?), men även det allra mest grova exemplet (invasionen av östra Ukraina och Krim). För att inte nämna den politiska mobbningen och massiva hoten mot Baltstaterna, samt kriget i Georgien. Jag har absolut ingen anledning till att känna sympati med de som strider för mannen som skakar om den europeiska freden, som kränker folkrätten, som monterar ner den redan svaga ryska demokratin och som brutalt tar ifrån minoriteter deras rättigheter i Ryssland.

Men åter till det turkiska luftrummet. En annan sak jag undrar är varför den överlevande ryska piloten är besviken över att Turkiet inte skickade varningar innan man sköt ner stridsflyget? Om man nu, som Ryssland påstår, inte befann sig på turkiskt luftrum, varför förväntade man sig en varning då från Turkiets sida? De många gånger som Ryssland har kränkt turkiskt luftrum har dessutom alltid följts upp av en varning. Så dessa har det knappast varit brist på.

Och så har vi då kanske den starkaste anledningen – Putins militära stöd till Syriens diktator Assad. När Ryssland för några veckor sen började bistå Assad och bomba mål i Syrien, gjorde man detta med ursäkten att man ”var ute efter Daesh”. Men i själva verket hjälpte de ryska bombplanen bara Assad att eliminera den moderata demokratiska oppositionen FSA, eftersom denna var allierad med NATO och Turkiet. FSA utgjorde ett större hot mot Rysslands starke man (Assad) än Daesh. Putins uppmärksamhet riktades inte mot Daesh förräns det ryska passagerarplanet sköts ned över Egypten kort tid därefteråt. IS och al-Assad har uppenbarligen gjort upp om att först gemensamt ta kål på den moderata oppositionen innan man ryker ihop i en slutstrid om landet. Men detta är oacceptabelt för Turkiet. Om det enda rimliga alternativet till al-Assad och IS krossas av Ryssland och Iran finns det inget att slåss för i Syrien för Turkiet och Nato.

Nej jag har ingen sympati kvar åt stupade ryska stridspiloter. Det är Putin som skickar dom rakt in i döden, med de många luftrumskränkningar och folkrättsbrott som Kreml ger order om. Det är Putins ansvar att inte jämt och ständigt attackera varenda granne som inte vill gå med i hans framtida ”euroasiatiska union”. Som helt enkelt vill med andra ord välja sin egen väg inom internationella relationer. Och det är varje lands förbannade plikt att ta hand om sitt luftrum om främmande makt kränker det, däri inklusive handlingsfrihet hur man gör det.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan) Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

%d bloggare gillar detta: