Senaste nytt

Ademir Žilić: Daech måste utrotas

De bränner människor levande, de säljer kvinnor som slavar, de avrättar minoriteter (homosexuella, kristna, kurder etc) på de brutalaste sätten, etc. Listan kan göras lång. Vi snackar inte längre om en helt vanlig terrorsekt. Till och med al-Qaida har förklarat krig mot dom. Daech, eller ”Islamiska staten” som de flesta säger, har blivit vår tids största hot sen nazismens och kommunismens dagar.

De är ett hot mot det fria, demokratiska och öppna samhället som respekterar mänskliga rättigheter och minoriteters rättigheter. Daech har förklarat krig, inte enbart mot Irak och Syrien, men även mot omvärlden och särskilt mot de övriga arabstaterna, samt västvärlden. Daech måste utrotas helt enkelt.

Det här är ett ganska så unikt tillfälle inom internationella relationer – FN:s säkerhetsråd kommer troligtvis att stå enat i en fråga för en gångs skull. Frankrike skickade in ett utkast till resolution efter Parisattacken som lyder:

…en uppmaning till de femton länderna ”som har kapacitet” att ”vidta alla nödvändiga åtgärder” för att säkerställa att internationell lag, i synnerhet gällande mänskliga rättigheter, följs i de områden som kontrolleras av terrorgruppen Islamiska staten (IS)…

På kort tid har Daech slagit till mot både ryska och kinesiska medborgare, vilket innebär att samtliga fem permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd nu har påverkats av den brutala terrorismen som Daesh sprider. Det är tråkigt att det finns länder som bryr sig om död och lidande först när det påverkar dom själva, men så är fallet nu och nu kan FN:s säkerhetsråd äntligen agera.

I förrgår inträffade Daechs senaste attack. Två bosniska soldater dödades för att de försvarade det sekulära, demokratiska och multietniska samhället. Bosnien-Hercegovina har gått igenom helvetet på jorden och försöker fortfarande läka krigssåren. Daechs syfte är att dela landet och radikalisera landets muslimer. Det slog tillbaka som en boomerang – nu är landet för första gången enat över de etniska gränserna i nationell landssorg. I hela landet viftar den bosniska flaggan på halvstång idag.

Vi måste stå enade mot Daech. Konsekvensen blir att de splittrar oss, att de segrar då vi monterar ner våra friheter som svar stegvis och att vi eventuellt själva skapar det samhälle de försöker skrämma oss till – segregerat och radikalt. Aldrig. Nu är det tid för enighet och att lägga alla tidigare problem åt sidan. För Daesh måste utrotas.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan) Statsvetare med masterexamen i internationella relationer.

%d bloggare gillar detta: