Senaste nytt

Ademir Žilić: Bosnien-Hercegovina – 20 år efter Dayton

På lördag den 21 november har det gått exakt 20 år sen kriget i Bosnien-Hercegovina nådde sitt slut. Fredsavtalet som undertecknades i Dayton, Ohio (USA) tvingade de stridande parterna att lägga ner sina vapen och istället plocka upp pennan för att börja bygga en ny framtid åt landet. Ironiskt nog tvingade samma fredsavtal (Daytonavtalet) på landet en omöjlig konstitution att arbeta utefter. Det som skulle blivit en kortvarig lösning för att få fram en stabil fred snabbt, blev istället en långsiktig plåga.

Freden kom, men stabiliteten uteblev. Idag faller de flesta viktiga reformer i landet bort, de allra flesta nödvändiga för fortsatt euroatlantisk integration, och politiska minoriteter i landets centrala parlament har alldeles för stora möjligheter att blockera dessa. Konsekvensen har blivit ett Bosnien-Hercegovina (BiH) som ligger djupt efter sina grannar på vägen mot EU-medlemskap. Kroatien är redan medlem, Montenegro och Serbien förhandlar. BiH har inte ens skickat in en officiell medlemskapsansökan för att få kandidatstatus. Uppmaningen som kommer från Bryssel lyder oftast ”ni kan inte skicka in en trovärdig sådan än pga brist på reformer”.

I somras markerade omvärlden 20-årsdagen av folkmordet i Srebrenica. USA:s fd president, Bill Clinton, som var med och skapade Daytonavtalet, närvarade vid minnesceremonin. En av de mödrar som förlorat allt och alla i folkmordet hade bara ett budskap till den fd presidenten efter att ha kramat honom: ”Om ni inte kunde hjälpa oss då, hjälp oss nu”. Den största bördan för att leverera reformer och ge landet en uppdaterad konstitution som tar BiH från Dayton till Bryssel ligger på de inhemska bosniska politikerna. Men en del av arbetet ligger onekligen på det internationella samfundet, där Daytonavtalet föddes. Påtryckningarna, framförallt från EU, måste bli hårdare. Här har vi alltså ett land där 80% av befolkningen, oavsett etnisk bakgrund, vill att landet ska gå med i EU. Bryssel har en ”demokratisk skyldighet” att agera och göra mer för landet. Likaså har landets politiker detsamma.

Vi får inte glömma Bosnien-Hercegovina – platsen för de värsta brotten mot mänskligheten på europeisk mark sen Andra världskriget och Förintelsen. Vi får aldrig glömma städer som Srebrenica, Sarajevo, Foca, Visegrad, Prijedor, Bihac, Tuzla etc, där dessa hemska brott begicks. Eller de värsta koncentrationslägren sen Förintelsens dagar, som exempelvis Omarska och Keraterm. När vi minns Daytonavtalet så minns vi även detta – det som hände, varför det hände och varför det är värt att kämpa för en bättre framtid för Bosnien-Hercegovina och alla dess medborgare. Minns alltid.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan) Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

 • marlies

  Allt bra har en baksida. Som att ha tuffa krav på länder ifrån början. Gillar EU inte att reformer dröjer kan dom istället hjälpa till med det i en erfarenhet som dom är bättre på. Inte skicka uttalanden fram och tillbaka. Att helt byta identitet från ett styre till ett annat kräver vägledning. Att politiker backar beror oftast på osäkerhet samt stöd.
  Att stater mörklägger påminnelsedagar för vissa är inte ovanligt.
  USA har en ovana att komma sist till förhandlingsbord i det mesta, som nu inför klimatkonferensen. Vilken gång i ordningen ? Inte intresserade av likformighet.

 • marlies

  Presidenter brukar komma och erbjuda, skriva avtal, le efter att alla har dött. Innan dess bryr dom sig inte. Först då börjar dom planera, kalla in alla och fråga vad som har hänt. Dom är så chockade och lamslagna innan. Då bara bevakning som en enda lång följetong, tills allt faller samman. Den egna befolkningens stöd är viktigast.
  Vi har inget att lära av USA. Enorma klass skillnader, delstater med egna riktlinjer.
  Dom har fullt upp med egna problem. EU länder har svårt att driva lika linjer,
  troligen förlorar vi mer än tjänar på det, eftersom skillnader i framförhållning är lågt i vissa länder. Då får vi backa i innan välplanerad politik. Rätta oss efter sämre regler.
  Dessutom får dom flesta skulder istället för tillgångar, vi också. Vi ser bara fasaden.

 • marlies

  Vi borde införa en gemensam sorgedag i allmenackan, kanske flera, inte bara kanelbullar. Alla borde då gå svartklädda med svarta fanor för allt obarmhärtigt evigt idiotkrigande till enorma summor efteråt både fysiskt och psykiskt, samt all sabotage biologiskt. Ett tag var Ryssen farlig, pytteland idag. Nu är även dom på plats i kaos. Dom stoppade även tyskarna 2a världskriget, då Göring och Hitler blev bästa kompis.
  En psykopat, en psykisk här frisläppt. Hur många bakläxor behöver dom ansvariga ?

 • marlies

  Sedan föder hat nytt hat till yngre generation som fråntas syskon, föräldrar. Dom fattar inte kedjereaktion som följer. Oavsett land. Efter barack bodde jag på regemente, yngre fäder ansluter sig som till franska främlingslegionen, som förbjuds känslomässig kontakt med familj. Syskon skingras hos släkt. Jag tvingades hit ensam, älsklingsbarn.
  Vilket gjorde att alla höll ihop. Sedan ofattbara kostnader i uppbyggnad, fysiska och psykiska skador., med mindre befolkning som ska göra jobbet. Alla vill ge igen efter, samt resa iväg och rädda andra. Efter träffar man ständigt nya med lika bakgrund.
  Inte klokt hur det kan fortgå år 2015. Det blir fler och fler att försörja efter varje krig och katastrof, samtidigt som tillväxt biologiskt minskar där allt måste hämtas.
  Blodhundar ! Mångkulturellt samhälle har politiskt syfte. Tror inte vi vill ingå mångkulturellt i Kina, Somalia, Bosnien. Alla vill helst kunna vara hemma om det vore möjligt.

 • marlies

  Ibland tror jag att jag är proffs i observation och uppmärksamhet på mej själv samt utåt av lång tradition i uppväxt, här bevakad också. Egna lösningar, självständig från början med ansvar. Tror att många med samma bakgrund blir liknande, på gott och ont. Tror man burken med eget påhitt. ENTJ kinesisk apa, gräns mellan lejon, jungfru,
  creacher dragon. Man måste utveckla fantasi, samarbeta, leda, ha humor för att överleva i tuff miljö. Samt ta egna beslut, när ingen finns att fråga. Egen tolkning, orsaker måste ju finnas. Samt reaktionssnabb. Men farligt i fel miljö. Hade bra uppfostran. Vet att dom kan driva iväg, målinriktade om ingen slipar och bromsar.
  Efter alla utmaningar som nu blir dom fler. Om det stämmer.

 • marlies

  Inte svårt att vara kaxig från färdigt smörgåsbord. Angela är inte västtyska, utan östtyska. från början. Reformer är inget man fixar på nolltid, det brukar finnas lång tradition bakom.
  Äldre vet inget annat än det som varit, dom brukar ha mandat att styra, inte ok. Dom fattar trögt, ovilliga att förändra. Går tillbaka historiskt.

%d bloggare gillar detta: