Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Invandrare behandlas som skit

Bland flyktingar finns en enorm arbetsvilja och nyfikenhet att lära sig svenska. Det märks om man umgås med dem. Så har det alltid varit. Varje gång jag har mött nya flyktingar har de sjudit av iver att lära känna svenskar, lära sig språket och få arbeta.

 På något sätt har vi lyckats ta död på denna iver hos många före detta flyktingar som fått uppehållstillstånd. Väl här får de ofta inte jobb och de och deras barn misslyckas i skolorna.

Jag kikade på statistiken för någon vecka sedan. 

Antalet inrikes födda med jobb är ungefär 85%. Utrikes födda med jobb 52%.

Statistiken över arbetslöshet och liknande fördelat på fördelsregion blir det mer skrämmande. Om man kikar på SCB:s statistik för antalet förvärvsarbetande per år, fördelat på ursprungsregion, för de utrikes födda. 2011 hade 40% av de som fötts i Afrika jobb mot  80% av de inrikes födda. Sen är även folk från arabiska länder illa ute.

Värst är det för de som invandrat från Somalia. Man brukar ange att mellan 20-30% av de som fötts i Somalia har arbete.

Samma mönster ser man om man tittar på utbildningen.

40% av ungdomarna födda utanför Europa kvalificerar sig inte till gymnasiet…

Och värst ute är de med afrikansk bakgrund, som har lägst betyg i grundskolorna. Även de från Mellanöstern halkar efter.

Det ser liknande ut om man kikar på statistik över ursprungsland hos brottsmisstänkta.

Vad beror detta på?. Av olika orsaker, men det faktum att det finns få jobb för lågutbildade i Sverige bidrar. Språkproblem också.

Hur stor är arbetsmarknaden för en person med bara grundskola bakom sig?

Jag visade innan att de från Somalia är extra illa ute. 60% av somalierna som kommit hit har bara grundskoleutbildning, och ofta då bara 6-8 år. Men även ca 40% av syrierna har enbart grundskolan bakom sig och då ofta 8-9 år.

Hur har det blivit så här?

Ja det är ganska enkelt. Det finns ingen arbetsmarknad för lågutbildade som inte kan språket. Så efter ett tag dödas glädjen att lära sig svenska och söka jobb hos många av de som flyttat hit.

Sen kan SD och diverse borgerliga debattörer skrika högt att vi måste tvinga in nysvenskar i arbetsmarknaden och ta bidragen från dem. Det kommer ändå inte att hjälpa. Finns inga jobb så finns det ingen arbetsmarknad att söka sig till.

Det är på tiden att vi tar tag i dessa problemen. D.v.s. att vi ställer frågan hur vi behandlar de som kommer till Sverige. För sanningen är att vi inte behandlar dem särskilt väl.

Jag är för en stor och generös flyktingmottagning men accepterar inte att människor behandlas som skit när de kommit hit. Att döma folk till passivitet och arbetslöshet är inte att behandla dem väl.

Torbjörn Jerlerup (krönikör på Frihetssmedjan ), Socialdemokratisk liberal. Medgrundare av den antirasistiska sajten Motargument.

 • snobben

  Ja, det stämmer med dom jag träffat. Men det tillkommer att inte kunna orientera sig i ny miljö, en helt annan trafik som är mer intensiv. Det är väldigt mycket runt omkring man måste lära sig och hitta till. Därutöver kommer all ny teknik in överallt.
  All denna invecklade struktur i vilka instanser man ska vända sig till i alla skilda ärenden. Sedan denna enorma effektivitet och flexibilitet som krävs i dagens arbeten.
  Troligen kommer skillnader att planas ut under tid, eftersom näringslivet i sig inte har gårdagens efterfrågan. Att arbete inte kommer att ha samma betydelse, utan inriktningen kommer troligen bli mer social och kulturell. Arbetens innehåll kommer antagligen förändras. Det finns positiva sidor med att inte behöva slita ut sig i vissa tidigare arbeten.

 • snobben

  Idag är det svårare att välja inriktning till studier för tänkta arbeten, eftersom behov och efterfrågan ändras snabbare. Så länge man envisas med att bo i samma områden
  med samma grundnivå, så blir stöd, studiero mindre. Det gäller svenskar också, som får otroligt smala perspektiv. Där man splittrat blandat har studieresultat ökat för invandrare. Sedan har alla ett egenvärde. Ett arbete är bara en liten del av en person.

 • Pingback: Varför har sossar som Jerlerup så svårt att bedöma verkligheten? | Peter Harold – Skrivarens blogg()

 • snobben

  Vi är ensamboende i Sverige till stor del som i övriga väst, självförsörjande med minst en tvårumslägenhet. Vi skulle alla kunna vara fadder för både vuxna och ett antal ensamkommande barn och ungdomar. Men vi är så ofattbart bekväma och egocentriska så vi tycker det är bättre att vi inte ser dom. Skulle några ha en viss mån av medmänsklig känsla får vi så otroligt litet betalt för denna otroligt viktiga uppgift.
  Antagligen skulle vi tvingas sluta arbeta och få leva på existensminimum, med en allt
  större försörjningsbörda, och en språkkunnighet utöver normalt. Det civila har ett minimalt värde allmänt. Dom som har vilja har inte alltid kunskap, och många jobbar oavlönat med en energi utöver normalt. En människa ska gå med vinst för att räknas som människa. Ett katastroftänkande. Alla har ett värde bara genom att finnas.
  Vi avlönar folk dygnet runt i allt vi använder, vatten, toa, el, sopor, varor, besök på olika instanser, bilmärken, mobiler, bredband, bussar, allt adminstrativt i hyror övrigt.
  Så arbete för alla är inte nödvändigt. Det finns trevligare saker att göra än att arbeta.
  Dom flesta får ändå bara kvar till det nödvändiga.

 • snobben

  Jag måste bara inflika att även lågutbildade svenskar inte heller får jobb, med otillräckligt gymnasium, i basämnen. Dessutom höjs ribban ständigt, inte i innehåll, men i år. Varför mekaniker och andra i praktiska yrken måste läsa historia, samhällskunskap, men inte elektronik och annat för att lärare är pedagoger och inte har behörighet i utförande, i en utbildning som riktar sig till just högre elektronisk och teknisk utbildning.. HEJA SVERIGE GOTT HUMÖR ! Kanske har dom vaknat.

 • Snobben

  Det vore bra om USA, EU, samt fler rika stater fattar att tillgångar produceras efter efterfrågan globalt på hållbart på lång sikt. Ingen mänsklig rättighet att mindre än 10 % ska ha rätt till det.

 • Snobben

  Massproduktionen har inte någon vunnit på i längd, minst dom som behöver.

 • Snobben

  Ännu bättre om dom begriper att kapitalet är naturtillgångar som är det enda vi överlever av.

 • snobben

  Det verkar som om dom tror att bilar, möbler, tapeter kaffebryggare, hus mm ramlar ner från rymden. Dom tror gardiner skapar sig själva samt kläder. Att genmanipulering är perfekt för frakt, bedömning. Innehåll ,livskraft skit samma.

%d bloggare gillar detta: