Senaste nytt

Gustav Motte: Irritation under bussfärd

Privat

Min irritation växer i takt med bussen ojämna vibrationer. Det är med en glödande bitterhet jag tänker på söndagens partiledardebatt och alliansens tafatthet. Är på väg mot mitt föräldrahem på landet, efter helgens strapatser i småstaden.

I förra valet så tredubblade Sverigedemokraterna sina siffror i den lilla valkretsen, där gården ligger. Och i ett troligt nyval till riksdagen så lär detta parti göra en liknande ökning. Det är inte speciellt märkligt tänker jag i mitt ilskna tillstånd i den slitna bussitsen. Alliansen idisslar endast vidare på sina mjölkiga talepunkter, utan att ge motstånd mot den annalkande slakten.

Sverigedemokraterna växer sig starkare dag för dag. Varje halvfjantig självrekryterande nätpanel som tidningarna tar upp, så ökar man något. Men även en falsk vind, ger medvind åt självförtroendet. Vad gör då Alliansen med Kindberg Batra i spetsen? Jo, under debatten så nonchalerar man totalt angreppen från ny-populisterna. Åkessons låtslinga till angrepp hade inte ändrats, trots helgens händelser. Man fortsätter angripa Alliansen med vinkeln, “Ja, men ni är ju för DÖ…”, gång på gång, på gång. Öppet mål. Anhängare till Sverigedemokraterna delar klipp med de smått barockt viralvänliga namnen: 

Åkesson slår knockout på Alliansen

eller

Åkesson äger…partiledare/nyhetsankare/medborgare

Att bli viral på en premiss som inte längre är sann är endast något Sverigedemokraterna behärskar. Decemberöverenskommelsen har fallit, trots det försvarar inte Alliansen sig. Istället återgår man direkt till socialdemokratins bekymmer och vanföreställningar.

Problemet är att hotet av den lilla individualism som Sverige har kvar, återfinns också på den högra ytterkanten och inte alls i lika stor utsträckning längre åt vänster. Det är här det behövs en frontlinje av argument, mot ny-populisternas tankesätt. För att skapa ett hål på deras enorma självgodhet.

Bussen girar åt höger och stannar till på den lilla busshållplatsen. En mindre grupp, vad jag gissar är syrier, hoppar av. De är på väg mot ett av de många asylboendena i området. De halländska skogarna är nämligen fyllt av dem. Gamla skolor, som för längesedan stängts igen, fylls återigen av liv. Min vanliga vandringspromenader fylls numera av en enstaka älg, någon jakthund och två kedjerökandes syrier som tittar fascinerat på naturreservatet som vandringsleden går igenom. Omväxling är trevligt.

Friheten är under attack, men från fel håll. Ideologi är kanske inte den nymoderata doktrinens starkaste sida, men detta kan man inte bara låta gå förbi en. Att inte ens försvara sig mot angrepp vars själva premiss är osann, är vansinne. Ge istället Sverigedemokraterna den smäll, de så himla mycket förtjänar.

Gustav Motte bor i Halland. Han har en bakgrund i moderata ungdomsförbundet. Mottot är:  Allt kan lösas över ett glas vin, problemet är bara att systembolaget inte har kylskåp.

%d bloggare gillar detta: