Senaste nytt

Gustav Motte: Den svenska nattvarelsen

Privat

Har under sommaren spenderat ett otaligt många timmar i bar- och restaurangmiljö. En intressant sommar, minst sagt. Har nog få gångar arbetat fram svetten, på det sättet som under denna sommar. Och då har jag under halva min uppväxt bott på gård. Men i restaurangarbetet får man träffa på en intressant liten varelse, som ofta kryper fram lite innan skymningen. Jag kallar den för kort och gott för den ”svenska nattvarelsen”.

Varelsen finns i många skepnader men befattar sig oftast i en lynnig och glad form, som ränner runt i restaurangens avdelningar. Till baren, till bordet, ut för att ta sig en liten rök, om den är av den läggningen, och till toaletten för att uträtta sitt behov. Sedan börjar cirkeln om igen, till baren, till bordet och så vidare. Tills massorna tunnar ut och den vandrar hem till sitt i den ljuva sommarnatten.

Vilka är de då som transformeras till denna helg-varulv om natten? Det är den svenska medelklassen, som letar svar i för högt beskattade drinkglas och i något trevligt litet husvin. Det är fotbollsfarsan, som cyklar från sin trygga villaförort, med treåringens plaststol kvar på pakethållaren. Det är den lite mer ruggigare, tatueringstäckta, och stillsamma mannen som alltid betraktar sin omgivning med misstänksamhet. Även gänget med ungdomar, som är ”nyligen fyllda myndig” och har ett gruppbeteende som hos ett gäng ivriga ungkatter, där man hetsar varandra att slicka i sig det sista av tequilan, som hittar sig till denna miljö. Om nu de sistnämnda ens kommer in.

Vid rätt tillfälle så kan den ”svenska nattvarelsen” verkligen skapa magi. Med skratt i halsen, som blandas med ljus lager så ger man sig ut och dansar bort det sista av veckans kraft. Varelsen har hittat sitt tillfälliga hem, den stortrivs och har för en sekund inte ett bekymmer i världen. Den drar ett gott halsbloss och känner sig alldeles varm av alkoholen som forsar genom kroppens omlopp.

Snubblandes, med blicken fäst på sin hand, så att inget av den livsviktiga drycken spills ut, ger man sig ut i äventyret. För att då nå en vägspärr. En mur, en bortre parentes på sin fartfyllda kväll. Stängningen. Alla ska ut, lokalen tänds upp och natten känns plötsligt inte allt för välkomnande längre. Varelsen försöker hitta växel till taxin hem, ibland har den tur ibland inte. Då är det bara att snubbla hem, vandrandes i sin ensamhet.

Tidigare på året så har ett gäng politiker, med syn över torget, bestämt sig för att sätta kedjor på varelsen. Den har likt en hund ett par meter att springa, tills kopplet tar slut och spänner sig. Så fungerar den kommunala tidsgränsen för alkoholservering. Ett koppel, ett slut på äventyret och inte speciellt frigörande.

Endast jag är kvar i den numera ljusa lokalen, tittandes på den ensamma varelsen som vandrar hem, torkandes rent det sista från denna helgs utgång. Och hoppandes på att vi i Sverige en dag ska se varelsen som myndig.

Gustav Motte bor i Halland. Han har en bakgrund i moderata ungdomsförbundet. Mottot är:  Allt kan lösas över ett glas vin, problemet är bara att systembolaget inte har kylskåp.

 • snobben

  En intressant iakttagelse. Har också märkt att dessa nattugglor inte heller känner någon speciellt. Dom liksom bara ramlar in från ingenstans. Går emellan olika barer,
  fram och tillbaka för pratstunder med så många som möjligt. Dom kan vara samma personer i åratal. Dom knyter inga nära kontakter. Men dom passar på att roa sig och ta för sig. Dom är oftast trevliga och gladlynta. Alla ser dom, men ingen bryr sig egentligen. Idag kan jag tycka att stunden för att vara ute och roa sig är kort.
  Många har fest hemma till framåt 23, 24.00. Så drickandet blir överdrivet.
  80, 90tal var man ute vid 21.00, 22.00. Ingen missade Happy Our. Ett lugnt tempo med stegrande stämning. .När jag var i Hamburg har uteställen öppet till 06.00.
  Då gällde samma inträde mellan ställen. En biljett för kvällen. Slutet 70. tal.
  Att dom fortfarande har öppet till morgontimmar, resten vet jag inte. På morgonen gick man tillsammans , åt Bauerrn Fruhstuck En jättetallrik med skinkor och korvar, potais, rödkål och massa annat.. Den tallriken räckte till fyra personer. Bondfrukost.
  Då hade alla kommit in i lugna fasen, och det var ljust och lugnt ute.
  Det fanns ett jätteställe i flera våningar Bairsich Zell. Med dansgolv uppe och nere.
  Gångar mellan småbord med telefoner. Så man ringde nummerbord om man ville ha kontakt, samt stora barytor, med service till bord. Åldrar var blandat.
  Idag finns inte det kvar. Idag är det rörigt på uteställen, för hög volym, och därför små möjligheter till normal kontakt. Alla bara flamsar runt Nattvandrare var sällsynta tidigare..

 • snobben

  Ska man råda bot på kroppsmarknad, fylla, nattvandrare borde det finnas en större anläggning i flera plan med olika musikstilar, uppträdanden för artister som behöver synas, anpassat för alla åldrar. Idag har vi en stor global variation i kultur. Ålder har aldrig avgjort smak, inte utseende heller, på sikt. Att det vardagliga språkbruket borde förändras för alla är inget nytt. Alla trivs bäst med folk som visar respekt och tolerans. Även mot udda folk,
  som har något funktionshinder men är otroligt spirituella både privat och på scen.

 • snobben

  Att förstå snacket i baren.1. Ordna den här rundan, fixar jag nästa = En runda till sen måste jag gå. 2. Jag fixar den här rundan om du fixar nästa. = Sista chansen till Happy Hour pris. – Hej, var är din kompis ? = Du är ointressant, men duger så länge. Tjej till kille – Hej, kan jag få ett glas rödvin ? = Jag är lättfångad. Kille till tjej – Hej, har du testat trippelshots ? = Jag kan ta renat, bara jag får följa med hem. Tjej till kille. Hej, Hardu testat trippelshots? = Är jag så vild nu, kan du tänka dej resten. Tjej till kille – Jag mår inte bra, vi åker hem.= du är mer intresserad av dina kompisar. Kille till tjej –
  Jag mår inte bra vi åker hem = Jag är tänd på dej. – Vem står för nästa omgång ? =
  Jag har inte betalat dom senaste 3 åren.

 • snobben

  Det finns en sökande natt varelse också. Som vandrar mellan barer och bord. En ensam stjärna som väntar på att morgon randas i ett helt bytt ljus, full med ny energi.
  Den vill synas, hallå någon där, som vill ha mej som besvär. En separerad själ.
  Ibland blir det mål, ibland straffspark. Lite omtanke önskar dom, om så för en stund.
  Men inte mycket mera just då.

 • snobben

  En drink i baren.En man njöt av sin öl i baren, efter jobbet. In kommer en snygg brud.
  Mannens ögon fastnar på henne, vilket hon märker. Hon går fram, säger – Jag gör vad som helst för tusen kronor. Mannen lyser upp, rotar fram sin plånbok. Tjejen säger –
  Vad jag ska göra, måste innehålla tre ord. Ok, säger mannen, räcker henne sedlarna och säger till henne – Måla mitt hus !

%d bloggare gillar detta: