Senaste nytt

Alina Koltsova: Hur mår borgerligheten?

Ibland undrar jag hur vissa delar av borgerligheten mår egentligen. Speciellt när de talar om individens frihet och att integrationen måste förbättras. Jag kan ingenting annat än se motsättningar i det som Moderaterna röstade igenom under helgens partistämma i Karlstad. Och jag förstår Blondinbellas break-up mer än väl.

Det ska såklart nämnas att Alliansen är splittrad vad gäller migration och integration. Där går den ideologiska skiljelinjen mellan den liberala sidan (FP och C) och den konservativa (M och KD). Dock har Moderaterna befunnit sig ett tag i gränslandet mellan liberalism och konservatism, vilket var en av grunderna i konceptet Nya Moderaterna. Men denna liberalkonservatism har nu börjat tippa över till att bli renodlad konservatism. En utveckling det inte går att se på med blida ögon som liberal.

Under Moderaternas partistämma i helgen röstades det om förslaget att överge permanent uppehållstillstånd (PUT) som huvudregel och istället införa tillfälligt uppehållstillstånd (TUT). En klar majoritet röstade för förslaget. Dock var en klar majoritet av ungdomsförbundet MUF emot. Alltså är det inte bara en skiljelinje partier och ideologier emellan, utan också mellan det modiga ungdomsförbundet och det (rätt så) fega moderpartiet. Samma parti som alltså var med på PUT för flyende från Syrien när detta parti väl regerade vårt land.

Men vad är det som kan hända om TUT blir huvudregel istället för PUT? Om man ska titta på vad det gör för integrationen så har jag svårt att se hur det skulle sänka trösklarna till utbildning och arbete för asylsökande. Visst, TUT kan omvandlas till PUT efter ett tag om man har fått arbete eller om asylskälet kvarstår. Men som regel kan TUT stressa upp för många. För man måste komma ihåg att vi alla är olika, och att vi integreras i samhället i olik takt. Med detta i åtanke blir det ganska stramt att sätta en gräns för hur länge ens TUT ska vara. Och som bekant är byråkratin inte alltid så bra på att skilja på individer.

Och sedan, hur ska vi hantera de fall då asylsökande som är på frammarsch med att integreras, men som plötsligt måste ge sig av? Det är klart att det finns de som vill till sitt gamla hemland när saker och ting förbättrats där, men sedan finns de som verkligen omfamnar sitt nya hemland och som känner att de verkligen slagit sig till ro här. Sedan finns de som tar andra vägar. Är det något som folk som kallar sig för liberaler verkligen bör omfamna så är det fri rörlighet. Man kan inte välja var man föds, och därav borde man kunna välja var man vill bo och verka utan att nationsgränser ska hindra en.

En av de starkaste kritikerna mot Moderaternas beslut är bloggerskan Isabella Löwengrip, mer känd som Blondinbella. Löwengrip har tidigare varit en hängiven MUF-aktivist och en stark supporter för Reinfeldt-falangen, men överger nu partiet pga TUT och lokalt tiggeriförbud och verkar röra sig mer mot Centerpartiet. Det förstår jag, även om jag nu är från den så kallade rödgröna sidan. Är det något parti i Alliansen som är redo att mena allvar med migrationen och integrationen så är det just Centern. De håller den liberala fanan högt i denna fråga, och det vore önskvärt om resten av Alliansen hängde på. För även om jag inte är enig med exakt allt där så är de åtminstone progressiva.

Fredrik Reinfeldt uppmanade oss alla att öppna våra hjärtan. När Assads och Daeshs terror fortsätter äta upp Syrien inifrån och diktaturer utövar förtryck mot allehanda minoriteter är det inte så konstigt att förstå varför folk flyr, och att Reinfeldt menade allvar med hans ord. För att uppmaningen inte ska bli blott ett tomt eko, riktar jag en påminnelse till Moderaterna. Öppna era hjärtan! Och det på riktigt!

%d bloggare gillar detta: