Senaste nytt

Alina Koltsova: Det är inte kulturens fel, dumbom!

Ibland vill jag vara den där gamla tanten som nyper journalisterna i kinden och ber dem att veta hut. Veckan som gått har varit helt nattsvart för Sverige. Terrordådet i Trollhättan har påverkat oss alla. Och här har media ett ansvar att sluta prata om kulturen som orsak bakom det.

Vi är många som känner oss illa till mods av det bestialiska terrordådet på Kronogårdsskolan i Trollhättan i torsdags. Många av oss känner oss extra otrygga, på grund av det uppiskade hatet. Detta obehag trivialiseras dock flitigt av media. Kritiken mot medias hantering är mångsidig. Det heter att terroristen var en ”ensamvarg som mådde dåligt”, man intervjuar direkt barn från skolan som är traumatiserade av dådet, och SVT Debatt gjorde något så osmakligt som att ta upp dådet som ett tema för deras program. Men det finns en speciell detalj som är en klassiker vad gäller det, och liknande dåd.

Såhär beskriver Expressen den högerextrema gärningsmannen från Trollhättan: ”En till synes tillbakadragen kille som lyssnade på tysk hårdrock och tyckte om TV-spel”. Känns det igen, så säg? Ja, ni gissade rätt. Så fort det inte längre går att skylla dådet på en viss etnicitet eller religion så är det kulturen som ska bespottas. För varje era finns det några typer av kultur som skrämmer lite extra.

Ni som växte upp på 1980-talet minns nog TV-programmet Svar Direkt, med Siewert Öholm i spetsen. Ni minns kanske hur han i ett avsnitt attackerade hårdrock, och målade upp musikgenren som farligt för moralen och ungdomen. Själv fanns jag inte på 80-talet, men mitt hårdrockshjärta känner väl till det avsnitt då det talades om sågklingor i skrevet etc. Idag skrattar de flesta åt det. Nämen, titta så korkade och rigida de var på den tiden! Trots det har samma fenomen haft sina varianter i sina årtionden. Våldsamma filmer har attackerats. Innan TV:n fanns var det äventyrsböcker som attackerades. På 1990-talet var det rollspel som attackerades. Senare blev det TV- och dataspelen.

Man kan tycka att vi borde kommit längre år 2015, att vi borde ha lärt oss att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Men går man bara några år bak i tiden, till ett annat högerextremt terrordåd, så hörs ekot av samma puerila debatt igen. Just precis, jag talar om dåden i Oslo och Utøya den 22 juli 2011. Direkt efter att gärningsmannen hade gripits så började det skrivas och talas om att han spelade World of Warcraft, och det redan bespottade onlinespelet blev ännu mer smutskastat.

Sådana diskussioner odlar bilden av att man blir knäpp av hårdrock, World of Warcraft, rollspel etc. Egentligen borde det vara självklart, de flesta av oss blir inte mördare eller terrorister av att spela dataspel eller av att lyssna på Rammstein eller Sisters of Mercy (vars sångare Andrew Eldritch är rå-socialist som avskyr högerextremism). Sedan finns det såklart de som påverkas negativt, men det beror inte på musiken eller spelen i sig, utan på att det är något som inte står rätt till hos dessa personer. Om det skulle vara tvärtom så hade t.ex. jag redan varit farlig, för att jag spelat mycket World of Warcraft.

Skulle vi skylla på opera för Tito Beltráns våldtäktsbrott? Nej, och där kan man se hur orimligt ett sådant resonemang faktiskt är. Det känns inte ett dugg bra att ta upp det här, men vi måste få ett slut på beskyllandet av musik, spel etc. En mördare är en mördare oavsett om hen lyssnar på Beyoncé eller Slayer. Som avslutning vill jag bara säga: må Lavin Eskandar och Ahmed Hassan vila i frid.

%d bloggare gillar detta: