Senaste nytt

Alina Koltsova: Dags att stå upp för Västsahara

Sverige hade modet att erkänna Palestina samt skrota vapenavtalet med Saudiarabien. Det är många viktiga jättekliv som har tagits i vår utrikespolitik. Vår riksdag bestämde år 2012 att Sverige som första medlemsstat i EU erkänna Västsahara.

Ett väldigt viktigt beslut som fler länder borde ta efter. Oavsett vad staten Marocko säger om det idag, som ni kan höra på nyheterna. Västsaharas historia är präglad av kolonialiseringen. År 1975 hände det. Direkt efter att Spanien hade släppt landet så gjorde Marocko och Mauretanien anspråk på landet. Enligt FN och Haag-domstolen hade västsaharierna rätt till självständighet, men det spanska politiska klimatet var minst sagt svajigt.

Diktatorn Francisco Franco var döende, och det hemliga Madridavtalet bidrog till ett överlämnande av Västsahara från Spanien till Marocko och Mauretanien. Med andra ord, medan de spanska trupperna tog sitt pick och pack och stack, så passade Marocko och Mauretanien på att invadera landet. Trots att den egentliga planen från Spaniens sida var att just avkolonisera landet. Trots att landet står på tur att bli avkoloniserat enligt en FN-lista.

Idag har Marocko två tredjedelar av Västsahara och Mauretanien resten. Sistnämnda land har sedan 1979 erkänt Västsahara och slutit fred med den västsahariska exilregeringen Polisario, som nu befinner sig i Algeriet liksom många exil-västsaharier. Marocko däremot har inte sett på Västsahara med särskilt blida ögon. Under 80-talet pågick krig mellan marockanska staten och Polisario, vilket ledde till en 200 mil lång sandmur, som byggdes med syftet att hålla undan Polisario. Denna sandmur radarövervakas och är under kontroll av den marockanska armén.

Än i våra dagar pågår övergrepp mot det västsahariska folket och deras landområde. Landets naturtillgångar utvinns av såväl utländska som marockanska företag, vilket leder till grav miljöpåverkan och bryter mot internationell rätt. Protesterar man fredligt mot den marockanska behandlingen kan man förvänta sig att polisen tar i med hårdhandskarna. Speciellt om man är västsaharier.

Idag hotar Marocko med bojkott av svenska varor.

På en presskonferens så sent som förra veckan sade den marockanska regeringens talesperson såhär:

Vårt budskap är tydligt. Ser inte Sverige över sin politik så kommer vi att inleda bojkott av alla svenska företag och produkter

Allt detta för att Sverige bestämt sig för att erkänna ett land som står på FNs lista över territorier som står på tur att bli avkoloniserade. Något som borde gjorts redan för 40 år sedan.Vill man göra ett ockuperat land rättvisa så är ett lämpligt första steg att erkänna landet, eftersom det visar att någon ser landet och dess förtryckta folk. Oavsett om det gäller Palestina, Kurdistan, Tatarstan, Tjetjenien, Tibet eller Östturkestan. Eller Västsahara för den delen. Att inte erkänna är att blunda för förtryck mot de folk som har sin hemvist därifrån.

Vad är då nästa steg?

Jag kan inte svara för topp-politikerna då jag själv inte är en sådan, men om Marocko svarar med bojkott av svenska varor så kan väl vi i Sverige svara med bojkott av marockanska varor. Dels för att svara med samma mynt, och dels för att inte stödja den plundring som pågår av deras naturtillgångar. För Sverige har gjort absolut rätt. Förhoppningsvis är vår utrikesminister lika rakryggad mot Marocko som hon var mot Saudiarabien. Och det med all rätt. Att erkänna Västsahara var inget annat än rätt gjort. Sedan får Marockos regering bli hur buttra de vill. Antingen står vi för våra principer helt, eller så står vi inte för dem alls.

Alina Koltsova är sekreterare för Miljöpartiet i Arvika. Hon är en socialliberalt sinnad grön liberalfeminist som starkt ifrågasätter höger och vänsterskalan.

%d bloggare gillar detta: