Senaste nytt

Ademir Zilic: Vad vill Putin i Syrien?

Veckan som vi lämnar bakom oss har dominerats av det ryska intåget i det syriska inbördeskriget. Det är sedan en längre tid tillbaks välkänt att Putin och Ryssland står väldigt nära Assad och den syriska regimen. Och det är ingen hemlighet att Putin har gett sig in i det syriska inbördeskriget för att försvara sin allierade, Assadregimen. Det som är dock oroväckande är de ryska bombplanens mål. Påståendet var ISIS, men i realiteten blev det den Fria Syriska Armén (FSA) dag ett, samt 37 dödade civila syrier.

FSA bildades 29 juli 2011 i spåren av arabiska våren och som resultat av att demonstrationerna spred sig till Syrien. Det är en sammansatt grupp av trupper från en mängd olika krigförande parter, bl.a. avhoppare från Syriens armé, stamkrigare, frivilliga ur lokalbefolkningen, utländska legosoldater och diverse övriga politiska och religiösa motståndare till regeringen. FSA har mött hårt motstånd från både den islamistiska oppositionen (ISIS, Jabhat al-Nusra etc) och från den syriska regimen. Och nu ger sig då även Ryssland in i det syriska inbördeskriget för att stjälpa demokratikämparna i FSA.

Men varför ger sig Ryssland in i Syrien nu och inte för ett, två eller tre år sen? Inbördeskriget har ju pågått ända sen 2011 och USA, med en del andra allierade i väst och Mellanöstern, har redan genomfört flygbombningar av vissa syriska mål. Kommer Ryssland nu för Putin inser att läget är akut och om man inte agerar förlorar man en strategiskt viktig allierad (Syrien) i Mellanöstern?

EU vill bli kvitt det ryska gasberoendet och en ny gasledning mellan Qatar och Europa måste gå via Syrien. Det kan vara en av anledningarna till Putins snabba agerande. USA:s hjälp till FSA och flygbombningar mot ISIS riskerar att förstärka den demokratiska oppositionen så pass mycket att även Assad kan komma att kapitulera. Därmed det ryska stödet till regimen och bomberna mot FSA dag ett. I dagsläget har Ryssland, Qatar och Iran de största reserverna av naturgas i världen. Och de står på olika sidor i den syriska konflikten.

Eller vill Putin vända världens blickar bort från ett annat krigshärjat land? Just nu pågår det en militär konflikt i Europa. Kan vara bra att påminnas om ibland. Det som händer i östra Ukraina – folkrättsbrott – får inte hamna i den syriska skuggan och glömmas bort helt och hållet. Oavsett hur mycket den ryska regimen än önskar att vårt minne och vår koncentrationsförmåga vore så kort och litet.

Frågorna är många, men svaren är få. En sak är åtminstone säker – det ryska stödet till Assad kommer leva kvar väldigt länge. Även efter en eventuell kapitulation så har Moskva redan erbjudit sig att beskydda Assad från FN:s krigsförbrytardomstol i Haag. Frågan är då – vem ska skydda Putin? Fortsättning följer.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

%d bloggare gillar detta: