Senaste nytt

Ademir Žilić: Storbritannien borde stanna

Ademir Žilić

Debatten om Brexit, dvs om Storbritanniens plats i Europeiska unionen, är ständigt närvarande. På sistone har den fått nytt liv i sig dock. Landets centralbankschef Mark Carney gick ut i veckan med budskapet om att brittisk ekonomi behöver EU och att det vore skadligt med en Brexit.

Carney meddelade att EU-medlemskapet har stärkt dynamiken i den brittiska ekonomin, vilket gör att den står bättre emot chocker och kan växa snabbare utan att skapa ett inflationstryck eller risker för den finansiella stabiliteten och kan även sammankopplas med effektivare konkurrens.

Den brittiska dagstidningen Independent rapporterade nya siffror från forskningsinstitutet CEBR (Centre for Economic and Business Research) häromdagen angående brittiskt EU-medlemskap och dess påverkan på ekonomin. Enligt CEBR är 3,1 miljoner brittiska jobb direkt beroende av EU-medlemskapet. 790 000 nya jobb väntas i Storbritannien de kommande 15 åren, om landet stannar i EU. Men det är inte bara ett slag mot brittisk ekonomi som väntar med brexit.

Det vore även dåligt för EU om Storbritannien lämnade den gemensamma unionen. Den brittiska rösten för frihandel, marknadsekonomi och frihet genom EU runtom i världen har varit väldigt värdefull. Här har Storbritannien varit en nära allierad till Sverige inom unionen och vi, samt alla andra medlemsstater som ställer upp på dessa värderingar, skulle förlora en dyrbar partner.

Förra året beställde den brittiska regeringen en hel del utredningar om Storbritanniens EU-medlemskap. Samtliga rapporter har visat på att landet behöver sitt medlemskap i unionen. En stor studie som omfattar åtta områden, slår bland annat fast att EU-medlemskapet har stärkt handeln, skapat välstånd och medfört fördelar inom allt från rättsliga samarbeten till engelsk fotboll. Den dåvarande brittiska regeringen har dock gett order om att dessa rapporter skulle släppas så diskret som möjligt, eftersom de inte följer den hårda EU-kritiska regeringslinjen. Det är mycket beklagligt – vad har man experter till om man ska ta deras råd för att sen inte lyssna på dom alls?

Det är ganska uppenbart – brexit innebär stor skada för EU, men ännu större skada för Storbritannien. Därför borde Storbritannien stanna.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan) Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

%d bloggare gillar detta: