Senaste nytt

Ademir Žilić: Årets Sacharovpris för frihet

I veckan delade EU ut sitt Sacharov-pris. Detta pris delas ut varje år sen 1988 till minne av den sovjetiske kärnfysikern och fredspristagaren Andrej Sacharov. Förutom kärnfysiker var Andrej även en medborgarrättskämpe. Andrej Sacharov framförde tidigt sin åsikt, att förutsättningen för att världen skulle undgå fullständig undergång var att det rådde en teknisk jämvikt mellan öst och väst. Han ägnade en stor del av sin tid åt att arbeta för en förbättring av de oliktänkandes situation. För detta arbete belönades Sacharov med Nobels fredspris 1975.

Efter att ha kritiserat Sovjetmaktens intåg i Afghanistan, förvisades han från Moskva och sitt arbete till Gorkij. 1986 hävdes förvisningen av Michail Gorbatjov. Och idag delas det finaste priset för yttrandefrihet, tryckfrihet och åsiktsfrihet ut i hans namn från EU.

Årets prismottagare blev Raif Badawi. Den saudiske journalisten som väckte hela världens uppmärksamhet om de grymma medeltida straff som Saudiarabien tillämpar för att hålla nere och förtrycka befolkningen. Badawi dömdes 2012 till 10 års fängelse, böter och tusen piskrapp för att bl.a ha ”smädat Islam”. Man kan nog inte sätta ett tal på antalet piskrapp som Saudiarabiens styrande kungafamilj kan dömas till, om ”smäda Islam” verkligen var ett lagbrott för alla i landet. Hyckleri, girighet, grymhet, korruption, etc. Ja, det mesta som Koranen ogillar, håller Saudiarabiens kungahus på med. Så frågan här är vem som egentligen förtjänar piskrappen.

Det är enormt viktigt att frihetskämpen Raif Badawis ord och beskrivningar om den dåliga situationen för mänskliga rättigheter, för kvinnor, för homosexuella, för oliktänkande etc får genomslag internationellt. Och att omvärlden sätter press på en liberalisering av de stenhårda saudiska lagarna, som bl.a inkluderar att kvinnor inte får köra bil och homosexualitetär bestraffat med döden. Därför är det mycket glädjande att EU valde Badawi som årets Sacharov-pristagare.

Utöver priset är det också väldigt bra att EU-parlamentets talman Martin Schulz skickade en hälsning till Saudiarabiens styrande om att benåda Badawi så fort som möjligt, så att han kan komma och hämta ut sitt pris. Det här är exakt det EU man gott kan vara stolt över – frihetsprojektet som även är en stark röst för demokrati och mänskliga rättigheter globalt. Alldeles utmärkt.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

%d bloggare gillar detta: