Senaste nytt

Ademir Žilić: Årets Sacharovpris för frihet

I veckan delade EU ut sitt Sacharov-pris. Detta pris delas ut varje år sen 1988 till minne av den sovjetiske kärnfysikern och fredspristagaren Andrej Sacharov. Förutom kärnfysiker var Andrej även en medborgarrättskämpe. Andrej Sacharov framförde tidigt sin åsikt, att förutsättningen för att världen skulle undgå fullständig undergång var att det rådde en teknisk jämvikt mellan öst och väst. Han ägnade en stor del av sin tid åt att arbeta för en förbättring av de oliktänkandes situation. För detta arbete belönades Sacharov med Nobels fredspris 1975.

Efter att ha kritiserat Sovjetmaktens intåg i Afghanistan, förvisades han från Moskva och sitt arbete till Gorkij. 1986 hävdes förvisningen av Michail Gorbatjov. Och idag delas det finaste priset för yttrandefrihet, tryckfrihet och åsiktsfrihet ut i hans namn från EU.

Årets prismottagare blev Raif Badawi. Den saudiske journalisten som väckte hela världens uppmärksamhet om de grymma medeltida straff som Saudiarabien tillämpar för att hålla nere och förtrycka befolkningen. Badawi dömdes 2012 till 10 års fängelse, böter och tusen piskrapp för att bl.a ha ”smädat Islam”. Man kan nog inte sätta ett tal på antalet piskrapp som Saudiarabiens styrande kungafamilj kan dömas till, om ”smäda Islam” verkligen var ett lagbrott för alla i landet. Hyckleri, girighet, grymhet, korruption, etc. Ja, det mesta som Koranen ogillar, håller Saudiarabiens kungahus på med. Så frågan här är vem som egentligen förtjänar piskrappen.

Det är enormt viktigt att frihetskämpen Raif Badawis ord och beskrivningar om den dåliga situationen för mänskliga rättigheter, för kvinnor, för homosexuella, för oliktänkande etc får genomslag internationellt. Och att omvärlden sätter press på en liberalisering av de stenhårda saudiska lagarna, som bl.a inkluderar att kvinnor inte får köra bil och homosexualitetär bestraffat med döden. Därför är det mycket glädjande att EU valde Badawi som årets Sacharov-pristagare.

Utöver priset är det också väldigt bra att EU-parlamentets talman Martin Schulz skickade en hälsning till Saudiarabiens styrande om att benåda Badawi så fort som möjligt, så att han kan komma och hämta ut sitt pris. Det här är exakt det EU man gott kan vara stolt över – frihetsprojektet som även är en stark röst för demokrati och mänskliga rättigheter globalt. Alldeles utmärkt.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

 • snobben

  Ja, helt rätt. Sorgligt bara att all benådning tar år av individers liv, samt att dom inte begriper det själva i sina egna stater. Kiss the teather, eller the creather.
  Det vore ju bra om dom såg till att det fanns bevakning för sina prisers underlag.
  Journalister och oliktänkare har det alltid varit jakt på. Vad som är rätt och fel varierar.
  Det finns ett pris på alla av värde. Ett otroligt slit för att få loss folk. Ibland beroende
  på politiskt läge för lämplighet. Inte läge förändra mycket i Saudiarabien. Stöd måste finnas inifrån. Ett kungahus rotat i urberget., med religionen som största maktfaktor.
  Tror att begränsningar alltid kommer att vara där, med så mycket folk. Bara att tänka på Sverige med minibefolkning. Inte ens här har alla kvinnor råd med körkort., och parkeringsplatser är begränsade. Men grymma straff ska bort. Västs syn på välfärd passar inte överallt. Dom måste utveckla eget anpassat system. Skyddade bevakade kvinnohus finns här också, utan rik kungamakt och religion.

 • snobben

  Vad gäller vätebomben är den ju genial. Ska man ändå kriga är ju effektiva vapen perfekt. Att så mänga som möjligt förintas samtidigt och tillsammans. Inte för jag gillar krig men ska man ändå dö, spelar det väl ingen roll ? Dessutom sprängs dom i havet, smidigt för att ta dö på folk på sikt. vad jag vet har inte en enda civil varit orsaken till krig och bombfällningar. Primitivt med krig i ett supermodernt samhälle. Hållbara nobelpris utan mordtankar efterlyses. Jämvikt av humanitära skäl rimmar som fläsk på grillen.

 • snobben

  Natur som liv har aldrig räknats som kapital, bara resultat av vad man gör av det.
  Den som får mest har störst värde. Därför har en kirurg, drönare större värde i lönsamhet och produktion, än dom som ligger under och i vägen. Inte bra att belöna massmördare, till vätebomber och annat livsstrypande.. Dags att lägga ner apbegåvning. Status och värden sitter innanför skallbenet i långsiktighet. Livsuppehållande värden är dom enda fungerande i längd.

 • snobben

  Att smäda mänsklighet görs överallt, sexhandel, tiggeri, droger, flyktingar, oskyldigt dömda, lögner i jämlikhet utan genomsnitt i lön., primitiv ring, arbetslöshet trots hur mycket att göra som helst, skilda klasser. En del har befogenhet för allas nödvändiga värden. Idioter finns i alla länder, fler framträdande i större befolkning. Fortfarande delas brottslighet in i ursprung trots att alla är individer. Svart i mina ögon. Störst kriminella är dom med störst makt med mest befogenheter i bra och dåligt. Att jobba mot det är farligt. Lite i kvarteret går bra.

 • snobben

  Ska vi ta upp balans för fred, så är det som ebb och flod. Rikt och fattigt. Syrien medelklass, Ryssland högteknologi i kosmos också. Alla flöden kan inte vara i Kina, Saudiarabien, Asien. Motsats måste finnas för tolerans för allt som vi tycker är fel, samt problematik för nya lösningar och ny forskning och vetenskap framåt.

 • snobben

  Jag tycker vissa är som deltagare i skogsmullegruppen. Dom föds in i en enda uppfattning, går vidare i nya grupper efter ålder, som blåvingar, nyingar, juniorer, seniorer. En del är scouter. Sedan får dom välja stigar 2km. eller 5km. efter storlek.
  Gå tipspromenader, orientering i bestämda frågor och områden. Totalt manipulerade från början. Till hjälp har dom karta och kompass, så allt blir enligt förutbestämda principer. Vi andra går vilse och hittar nya vägar.

 • snobben

  En del umgås med idioter för att få status, men status sitter i rätt tänk innanför pannbenet. En del måste ha en kniv under strupen för att orka gå hur många mil som
  helst, utstå allt. Andra orkar inte gå 5 meter, för dom tror inte dom kan fixa något alls.

 • snobben

  Alla sammanlagda krig just nu är bevis för en totalt dåraktig, egoistisk global politik i väst. Som pågår i regelbundna cykler med olika folkslag, vandrandes efter jordens yta.
  Aldrig förr har terrorister som motparter kallas varit så starka och anslutna, namn på dessa organisationer ändras beroende på inblandade länder och stater. Att en nygammal teknik fått pris vad gäller grävning i mark för att få upp vatten, som i våra diken efter åkrar ska i första hand användas i Tyskland och Kina säger var skåpet står. Girigheten i väst. Tror att en i Indien kom på det, fick utmärkelse för våra bönders gamla teknik.

 • snobben

  En högst ironisk verklighet,nu tiggare utanför våra dörrar, med läkare utan gränser pris, stora brisgalor, nobelpris för att få dom att fatta verkligheten, alla oräkneliga hjälporganisationer, pris för kärnfysiker, dödande antibiotika, barnsoldater, psykmediciner i mängd, högst självmord i förhållande till befolkning, FN varningar,
  Ebola, välfärdssjukdomar som ökar, fast food, övervikt även barn, förgiftade hav, outvecklad infrastruktur, låg kunskapsnivå, kapade skogar, ökad brottslighet, drog och vapenhandel, En enorm ABF trots enorm FAS 3. Socialen, säkerhet och skydd kraschar. HUR KAN SÅDANT HÄNDA ???? samt kriminella fordon förbjudna i trafik.
  Politiker dom sista med intelligens. Flyktingar i otal. civila ska sortera deras sopor ?

 • snobben

  Frihet i real verklighet betyder att bara kunna ha det nödvändiga och kunna slippa ha allt onödigt. Total frihet har fattiga barn, inga föräldrar, inget hem. Dom har sitt hår, sina ögon, armar, ben, ögon. Dom kan leka, sjunga, dansa, springa och skratta. Dom går och finns i mängder och bjuds där dom går fram. Alla föds självständiga med egen vilja, egna lösningar. Överlevnad kan vi biologiskt helt utan kunskap. Men andra är stenhårda i våra gränser. Den gemensamma synen har gjort att vi har fossila bränslen över långa avstånd, en manipulerad livsmedelsförsörjning, ofantliga lönekostnader för alla inblandade, en oljeborrning till detta av ofantligt långa i eviga kostnader inräknat med all massproduktion som också skjutsas och avlönas fram och tillbaka.
  Detta samtidigt som folk jagas fram och tillbaka i fler kostnader och insatser i löner,
  byggnation i samklang med ödeläggelse därifrån dom kommer. Så varför har vi Brisgalor,, Pris till läkare utan gränser, ett ofantligt nätverk av hjälporganisationer,
  Fredspris, nobelpristagare? FN ? Säkerhetsrådet som säkerhet för eget kapital ?

 • snobben

  Hur många lik måste väst ha till efterrätt, när en hel del redan väger 250 – 300 kg. ?
  Bättre dom beordrande slår ihjäl varandra på slagfält så vi får balans i den globala befolkningen. Den ökar efter alla sammanlagda katastrofer.
  Jag kan undra om dom någonsin har läst en bok, från en allmänt känd kunskap.
  ALLT VI HAR FRAMFÖR NÄSAN KOMMER FRÅN NATUREN !

 • snobben

  Biet och duvan. Ett bi föll plötsligt i en å, en duva undrade hur det skulle gå .Började från trädet pilla ner ett mörkgrönt blad. Biet åkte färja, och kunde sig självt bärga
  Senare satt duvan i en ljusgrön lund. och pickade glad på knoppen Vid solens avskedsblick, en jägare på ängen gick,.på duvan med kornet siktade ,I det samma biet kom, gav jägaren ett stick, så skottet åt sidan gick. Räddad flög duvan bort. Tänk nu noga, att en gång kan du själv hjälp behöva.

%d bloggare gillar detta: