Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Är demokrati bara en fråga om val?

Jag ogillar ordet väljare.

I demokratiska sammanhang och i sammanhang som har med val att göra använder man oftast ordet väljare om mig. Jag reagerar för att det reducerar demokrati till en fråga om VAL, det vill säga att min enda rätt är att välja vem som ska styra över mig.

Det finns få ord som jag tror är så destruktiva som ordet väljare.

Ordet väljare reducerar demokrati till en fråga om att VÄLJA, att välja, rött, blått, grönt eller kanske SD-gult. Ordet reducerar människor i en nation till att vara valboskap. Vi kallas fram vart fjärde eller femte år och lägger en lapp i ett kuvert.

Var väljare har typ en sjättemiljondels del i valresultatet.

Är det vad demokrati är? Är det vad medbestämmande är? Att en gång vart fjärde år VÄLJA och ha en sexmiljondel av makten att välja?

Om demokrati är att välja och att ha makten att vara VÄLJARE så var Sovjetunionen också en demokrati. Där hade de val också och la fåniga små lappar i ett fånigt litet kuvert.

För mig är demokrati mycket mer. Det är att JAG bestämmer, inte kommunalrådet, landstingspampen eller statsministern, utan JAG.  Jag och alla andra som föraktfullt kallas väljare.

Vi medborgare (ett ord jag gillar bättre) styr. Det är de valda som ska lyda mig, som ska redovisa till mig vad de anser och gör. Det är de VALDA som ska övervakas, noga, så de inte fattar beslut utan att JAG, som bestämmer, är informerad och ger mitt samtycke.

Nej så är det inte idag. Se Nato-frågan. Vare sig man är för eller mot att Sverige ska gå med i Nato kan man nog enas om att svensk säkerhetspolitik inte är speciellt demokratisk.

Efter andra världskriget blev vi i praktiken hemliga medlemmar i NATO.

Vi samövade med de nordiska länderna och förberedde svenska flygbaser för Nato-plan och signalspanade på öst för Nato. Men formellt sett var vi HELT alliansfria. Vi skulle bombats med atombomber av Sovjet vid krig på grund av alliansen med NATO men fick inte ens veta om detta, än mindre vara med och besluta om det.

Idag är samarbetet ännu intimare. För något år sen satt vi med i ca 250 försvarspolitiska kommittéer inom Nato. Vi samarbetar med USA i att bygga en övervakningsapparat över bl.a. internet, utan like i historien.

Hur ser de säkerhetspolitiska avtalen ut idag? Vi vet inte, de är hemligstämplade. De valda styr som vanligt och anser sig ha rätten att bestämma åt oss.

Jag växte upp 6 km från en ort, Djuramossa, som skulle atombombas av Sovjet vid krig med Nato. Ett svenskt batteri 15cm kanoner som övervakade Öresund. Det batteriet finns med på sovjetiska kartor över kärnvapenmål.

I början av 90-talet mötte jag också en före detta östtysk officer nere i Tyskland som frågade var jag växte upp. Jag sa Skåne, nära Helsingborg. Han sa lakoniskt att han varit där och rekognoscerat. Helsingborg och Djuramossa var måltavlor för taktiska kärnvapen sa han. Om flottan behövde komma ut ur Östersjön till och med ”first strike targets”.

Skulle kriget kommit skulle jag atombombats utan att ens veta varför. För regeringens säkerhetspolitik var hemlig.

Jag vill ha en renässans för ordet medborgare. Att invånarna i Sverige är de som styr, inte politikerna och att demokrati är DELTAGANDE, rätten att få se, få höra och få veta, och möjligheterna att påverka i stort och i smått.

Väljaren har ingen anledning att buga sig för överheten… Medborgaren är den som aktivt är med, eller SKULLE KUNNA vara med och styra. Överheten, politikerna i regering och riksdag, ska stå med mössan i hand inför mig som medborgare, inte tvärtom.

Jag verkligen hatar ordet väljare. Inget ord är så förnedrande för mig som medborgare som tanken att det viktigaste med min demokratiska rätt att påverka samhället är att stoppa en lapp i ett kuvert vart fjärde eller femte år. Och att i övrigt har politikern rätt att bestämma fritt över mig.

Torbjörn Jerlerup (krönikör på Frihetssmedjan), Socialdemokratisk liberal. Medgrundare av den antirasistiska sajten Motargument.

 • snobben

  Demokrati består av fasta ramar, sedan ett nätverk av myndigheter, som har ansvar
  för lagar och regler Som skydd och tillsyn, budget så att allt fungerar i grund.
  Vilken politik som råder belyser vilka prioriteringar som är för tiden nödvändiga. Då även globalt. I detta system har vi valmöjligheter. Valen visar vad som är viktigast.
  Efter följer nya prioriteringar i vad man ska börja med,.på kort och lång sikt.
  Tills nu har egna val varit i centrum, boende, skola, vård. Nu är infrastruktur,
  en ny budgetplanering, samt fler tillval i boende. Så personligt framförande är
  viktigt för önskad planering, i motioner och kontakter. Själv anser jag inte att folk
  aktivt talar om vad dom vill och inte vill. En farlig situation, eftersom allmänheten
  är dom som ska bestämma. En orsak till ärenden i långbänkar, omförhandlingar,
  eftersom folk har åsikter efteråt. Men att politiker har ett stort ansvar att hålla en
  regelbunden dialog med allmänheten. Som jag tycker är en stor förnekelse av
  deras uppdrag. Det räcker inte för folk att gnälla i stugorna heller. Närmast har vi
  våra kommunpolitiker. För att dom ska kunna kräva mer eller annan budget måste
  dom ha stort stöd av invånarna i kommunen. Men själva har dom stort ansvar i
  att uppdatera oss i god tid .Ett tyckande har aldrig ersatt en dialog.
  Hur man går tillväga borde läras ut i skolan. Vissa ärenden diarieförs på kommunen, för diskussion vid tillfälle.

 • snobben

  Sedan hänger solidaritet ihop med demokrati. Annars heter det diktatur om bara ETT JAG ska bestämma. Själv tycker jag det finns en slump, som i stater med President.
  Eftersom egot ligger som grund. Då avgör personlighet. Hur det blir vet ingen varken i början eller i slutet.

 • snobben

  I vardag däremot skulle jag gärna slippa välja. Ett utbud som är enormt. Från skåpluckor till bilmärke, försäkring, pensionsplacering, vilken husläkare, samt tvång att bara tycka allt möjligt, vilka rabatter behöver jag bär med mej, samt samma räkningar månad in och ut och tillbaka. Jag menar är det EFFEKTIVT ? – Vad har du för abonnemang, och varför ? Klokt folk fattar att det kostar mer än ger, samt att allt redan är registrerat. Samma sak med deklarationer, som kan jämkas med inkomst året efter.
  En överdrift i onödigt arbete. Handlar vi livsmedel dras allt av direkt. Eller springer folk fram och tillbaka med två potatisar för mycket ? Ett evigt jagande efter kapital, eftersom vi betalar tillval själva i fler och fler avgifter med samma lön. Allt som heter bas har utgått i trender. I den bemärkelsen hatar jag att vara väljare precis ända in i eviga kistan som man ska välja innan. Vad har det för betydelse ???? Vi är inte funktionshindrade och behöver inte hundra handledare i alla frågor. Vi kan faktiskt välja själva bort allt trams !

 • snobben

  Även om demokrati och solidaritet är fint och vackert, så kan ingen undgå konflikt i eget och andras tyckande. Idag ska alla säga sitt, ibland utan tanke på att man ingår i ett större sammanhang. Eftersom vi har olika bakgrund, olika relationer och erfarenheter i nu och då, så leder detta till missförstånd. Något kritiseras eller framförs positivt som av andra upplevs som tvärtom. Vi har alla olika perspektiv i vad vi tycker.
  En otrolig intressant erfarenhet, som andra tycker är helt osansat. Eller hur ?

 • snobben

  Antagligen finns det en princip i att inte skrämma upp allmänheten i militär strategi, Politiskt har dom ett ansvar att inte skapa panik. Planering har alltid funnits utifall att hot dyker upp. Sorgligt att inga evakueringsplaner finns lika strategiskt för civila.
  Idag har barn inga demokratiska rättigheter i fredstid. Spelar ingen roll om en förälder är missbrukare. En kokplatta och en säng räcker. Hundar och barn fungerar som rehab till tokiga vuxna, så DOM är skötsamma. Socialen har alltid varit galna. Bara dela ut pengar, innehåll och insatser skit samma. BRIS ????? VAL ???????

 • snobben

  Den minsta demokratin är familjen, där sambos värderas orättvist, i försäkringar och bidrag, inget genomsnitt trots gemensam budget. Blir det problem omhändertas vuxna och barn, som straff för hela familjen. En primitiv ring avgör kvinnans värde.
  Spelar ingen roll att det finns utbildade stödpersoner som skulle kunna göra insatser innan i familjen. Men en hel verkstad av familjerådgivning, kvartssamtal, psykologer,
  socialassistenter. Som om alla fortfarande såldes på auktion som på 1800- talet.
  Inte klokt att behandla folk som om dom inte förstår vad dom behöver.

 • marlies

  En demokrati består av ett fungerande rättsväsen. Idag har vi dödlig handel med svarta kontrakt. Från gräddfil till medelklass till kriminalitet och cyniskt utnyttjande av desperata flyktingar.. Kontrakt säljs för mellan 100 000 – 450 000 kronor på svart marknad. Ibland till priser för 200 000 per rum. En del betalar 60 000 för ett osäkert
  andrahandskontrakt, kan sägas upp när som, utan säkerhet.. Det är ovanligt att dom hamnar i rätten och att domen blir fällande. En hel del skattepengar från det allmänna bostadsbeståndet. Vissa har bara kriminella i boendet, som annars inte får möjlighet att få lägenheter. Den marknaden finns även utanför storstäder. I förorter, utflyttningsbygder, och små samhällen.

 • marlies

  Demokrati betyder att kunna samarbeta med sitt eget sätt att vara och tänka. Att ta och ge efter de behov som allmänt finns.

%d bloggare gillar detta: