Senaste nytt

Sophia Barthelson: Skatter, invandring och förslösade kronor

Det här med pengar. Jag har i min enfald trott att pengar är något objektivt. Någon man kan jämföra och räkna på. En krona är en krona, liksom. Men det senaste året har jag börjat förstå att så nog inte är fallet.

Man läser allt mer om slöseriet med skattepengar. Det är något jag väntat länge på och först var jag alltså bara glad över att fler tycktes se det orimliga i att staten lägger beslag på så mycket av våra inkomster. Att man börjat ifrågasätta statliga utgifter. Att fler och fler sa att de började få nog. Det här ville de inte behöva finansiera. Men relativt snart blev det tydligt att det i allt väsentligt är en sorts utgifter man klagar över. Varje krona som läggs på flyktingmottagande är en förslösad krona.

Många gånger har de som klagar förstås rätt i sak. Det görs mycket som kostar pengar i onödan när det gäller svenskt flyktingmottagande. Det gäller fullkomligt horribla avtal för flyktingförläggningar, där någon skär guld med täljkniv för att staten betalar hotellpriser för sämsta möjliga vandrarhemsstandard. Samma sak med alldeles för låga krav både på att försörja sig själv och eventuella familjemedlemmar som kommer efter. Och definitivt även de långa handläggningstiderna för uppehållstillstånd, som leder till att människor blir sittandes i limbo och tappar all initiativförmåga.

Men är det verkligen så att just flyktingmottagande/integration är det enda område där det slösas med skattepengar?

Nyligen har några tidningar uppmärksammat att Nya Karolinska, det blivande flaggskeppet bland svenska sjukhus, kommer att kosta minst 8 miljarder mer än det var sagt från början. Visst har den kostnaden ifrågasatts, men inte tillnärmelsevis så mycket som t ex kostnaden för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn (4,7 miljarder för 2015, enligt Migrationsverkets prognoser). I sjukhusbyggets fall är alltså felräkningen betydligt större än hela summan för ett års mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Ändå tycks det gå dussintals, förmodligen hundratals, blogginlägg, twitterkommentarer och facebookuppdateringar om kostnaden för de ensamkommande för varje enstaka kommentar om Nya Karolinska.

Går vi lite längre tillbaka i tiden så har vi den famösa tunneln genom Hallandsåsen. När borrandet fick avbrytas efter att tätningsmedlet rhoca gil läckt ut och förgiftat bäckar i området pratades det mycket – och med rätta – om miljöskandalen. När tunneln så småningom, efter en försening på 19 år, kunde öppnas stod det klart att den kostat 12 miljarder. 11 gånger mer än beräknat. Visst skojades det en del om hur mycket kostnaden blev per minut när man kortade restiden med fem minuter, men det stora ramaskriet uteblev. De röster som alltid hörs när det handlar om invandringen var tysta.

Eller titta på Arbetsförmedlingen. Enligt en rapport från 2010 var kostnaden per förmedlat jobb då 60 000 kr. Och det har inte blivit bättre. Var är de stora rubrikerna kring det i SD-kuriren och på dagstidningarnas debattsidor? Där skrivs förstås en del om hur mycket invandrarna kostar när det gäller arbetslöshet och arbetsförmedling, men att vi har en hel myndighet som blöder pengar, oavsett var på jorden de arbetslösa är födda, bryr man sig tydligen inte om.

Vi skulle kunna göra listan längre. I stort sett hur lång som helst. Det är inte Stockholms läns landsting, Trafikverket och Arbetsförmedlingen som utmärker sig, utan Sverige är fullt av myndigheter, kommuner och statliga verk som slösar med skattepengar. Bara som ett litet, litet exempel så satsade Pensionsmyndigheten i år 435 000 kr på att finnas på plats under politikerveckan i Almedalen. Jag var där (på egen bekostnad) och såg deras tält. Det var ingen direkt rusning av människor som ville komma och räkna ut sin framtida pension, om man säger så.

Ändå är det hela tiden så gott som enbart flyktingmottagandet som anses kosta för mycket. Övrig miljardrullning liksom bara accepteras. Ibland undrar jag om jag missuppfattat något. Kan det handla om olika valutor? Kanske just kostnaderna för immigration av någon anledning räknas i brittiska pund och därmed är mångdubbelt större än jag trott? Eller har staten någon sorts särskilda outsinliga fonder att ta till vid alla andra former av slöseri, men inte just för invandring?

Eller är det så att vi har en ganska stor grupp tyckare i Sverige som helt enkelt använder ekonomi som ett svepskäl för att få sprida invandringsfientliga åsikter? Jag vill inte gärna tro det. I viss mån handlar det ändå om människor som verkar hyggligt begåvade och som kan ha rimliga åsikter på andra områden. Men snart börjar det bli svårt att värja sig från misstanken.

Sophia Barthelson är lärare till yrket, tvåbarnsmor och engagerad liberal, för att inte säga libertarian.

 • snobben

  Nog för ett liberalt tankesätt är vackert, men enbart i den individuella sfären.
  Har man förtroendevalda politiker, kan det inte begäras att ALLA ska tvingas vara uppdaterade i senaste tekniken och fondmarknaden, kunna ha tid för skatteräkningar, pensionsräkningar. Det finns en frihet i att kunna vara oförståndig, spela med andras pengar, vara begränsad i funktionshinder, sjukdom, brottslighet, missbrukare. Därför ska politiker ha ansvaret för ALLAS RÄTTIGHETER OAVSETT VAD I DET BASALA:.

 • snobben

  Egentligen har ingen form av ekonomi och budgetar på internet att göra, om man vill ha säkrad ekonomi. Om man inte vill ta risker, som är frivilligt, eller ständigt byta ut säkerhet som koder och bank ID mm. Idag får folk fakturor som dom inte begärt.
  Ett helvete att reda ut, eftersom dom skyldiga också byter koder och säkerhet ständigt. HALLELUJA för finanshajar med den för ALLA tillgängliga nya tekniken.
  den större delen av befolkningen blir skräckslagna, och betalar in i raketfart.

 • snobben

  Egentligen kan bara rika ha koll på pengar, eftersom dom har råd med revisor, advokater och försvarare. Att bankerna inte är intresserade av enskilt kapital, som sparas visar sig i noll ränta samt avgifter på varenda uttag. Så det allmänna har havererat. Dom vill inte ens sanktionera ett busskort för vanligt folk. Inte hålla med kontanter heller. Så att folk blir mer och mer förbannade har en grund. Däremot erbjuder dom alla gratis rådgivning, för fortsatt eget bruk. Att det bör vara kommunpolitiker och inga privata aktörer som bestämmer villkor i vård, skola, flyktingmottagning borde vara självklart. Däremot är nytänkande av folk utifrån välkomna. Samt att vinster går tillbaka till kommuner som lyckas, för vidare spridning.

 • snobben

  Inte vill jag att allmänhetens pengar går till drönare och annat skit till diktaturer, eller till deras enorma uppbyggnad av våra kunskaper i kina En ofattbar Kasperteater. Samt att vi ska vara glada och nöjda av att jobba som FAS3. Samt springa ifatt alla flyktingar som drabbas.

 • snobben

  Ger stater in sej i fattiga länder, själ allt dom äger, har dom också kapital nog att städa efter sig, bygga upp allt dom saboterar. Jag är förbannat trött på att dom kräver att allmänheten ska betala det, i alla nödrop i media. Samt att stora organisationer också tjänar och har vinster på det. Det är politiker som står för sabotage samt dom stora kapitalägarna. Därför finns idag fler vuxna lejon, mindre byten, fler älgar i städer, viltnät när dom söker föda, apor som brottslingar i storstäder, fler allvarliga sjukdomar,
  antibiotika i allt, psyklugnande mediciner i oss, djur, hav så alla blir mindre stressade och lättfångade. Att då ägna kapital till skönhetsoperationer och Viagra talar om vilken ofattbar nonchalans dom besitter. Samt fler och fler inhägnader för utrotnings bar natur och djur. Därpå kommer en lavinartad nya onödiga välfärdssjukdomar.

 • snobben

  Om man slutar med att idiotförklara folk i detta land, så köper dom inte varor dom inte har råd med, ett straff dom får tillbaka på direkten. I ökade statsskulder. Vi skäms inte heller för statens dårskap, utan visar oss frivilligt i TV program som ” LYXFÄLLAN ”
  Hela Sociala myndighetsmaskineriet har alla vi utsatta avlönat i ett enda evigt arbete.
  Självklart kan dom flesta försörja sig själva om tillgänglighet i sådant erbjuds.
  Vi försörjer även familjerådgivningar, försäkringskassor, sexologer, psykologer i helt
  normal problematik som individer haft i alla tider. Desto större tillgång, desto mer efterfrågan på bra och dåligt. Att vi springer till vårdcentraler så fort vi får snuva, så även den går runt med allt dyrare taxor. Hur mycket all denna byråkrati kostar i alla lönearbetare, med gemensamma avgaser och transporter, papper, jämfört med vad man får ut, en burk medicin, underskrift på sånt dom redan är uppdaterade i,ny förbrukningsartikel, senare sopa som andra forslar i nytt lönearbete är svårt att beräkna. Antagligen bor många i lägenheter vars hela hus dom betalat i hyror flera gånger om, till företagens nyvisningar av allt tänkbart på väggar och golv.
  Säkert med ett otal helt onödiga försäkringar, som bidrar till ännu mera svinn, som blir
  plus i andra siffertabeller. En sak är säker. Siffror byter ständigt plats så resultat blir plus minus noll. Väldigt långt från verkligheten.

 • snobben

  Idag har vi dessutom så många privata aktörer, även utanför våra gränser, så istället för att lägga mer energi på dom jagas allmänheten. Det säger sig självt, desto större bredd, desto mindre koll. Vi kan starta vad som helst hemifrån, utan att någon upptäcker varifrån inkomster och utgifter kommer. Att tro att alla ser det som självklart att frihet hör ihop med ansvar har aldrig varit sant varken i stort eller smått.
  Därför behövs en mer allmängiltig, effektivare samordning lite varstans. Samt skarpare gränser för det basala, som alla ska bidra med.
  Hur mycket teknik som än finns, är det underskrifter på papper som är avgörande.
  Därutöver ska krav ingå på individer vid besök hos sociala myndigheter.
  Dom flesta är bäst på att lösa egna problem, om dom tvingas ta tag i det.
  Exakt vad dom behöver vet dom också själva. Inget andra ska tycka och bestämma.
  Men allt dom behöver ska dom få, för att komma ur bidrags, och hjälpbehov.
  Idag hålls folk fast med näbbar och klor. Men vi är inte deras arbetsuppgift. Enbart vår egen.

 • snobben

  En sak som borde tas bort på direkten är att se alla omyndiga som handelsvara under socialförvaltningars regi. Inte minst nu med alla kommande flyktingbarn.
  Har man råd med egna barn, borde man ha råd med andras. Än så länge har inga vuxna svultit ihjäl på grund av barn. Antagligen får dessa utsatta då en hemmiljö med engagerade vuxna. I alla tider har dessa haft krav på sig att vara evigt tacksamma och snälla, som egna barn aldrig behöver vara. Att dessa vuxna har i normala fall en myndighet över sig. Det har gjort att dessa i alla tider fått en strängare uppfostran. Dom måste bevakas ständigt i bråk och svordomar, som egna barn aldrig behöver.
  Egna barn älskas exakt som dom är, vad som än händer. Vilket århundrade begriper
  myndigheter detta ? Det var länge sedan vi sålde barn på auktion, nu i fortsatt snyggare fasader.

 • snobben

  I alla tider har svenska barn blivit flyktingar mellan olika hem, som placerats, efter tyckande och besvär. Dom barnen blir rotlösa. Aldrig har dom önskat förlora sina föräldrar. I alla generationer har dom önskat stöd till sina föräldrar, så att familjen har kunnat finnas kvar. Detta borde gälla i ALLA fall där det är möjligt år 2015.
  Hur många biografier går det åt som dom skrivit som vuxna ?

 • snobben

  Jag vet inte hur det är idag, men förr fick en vårdnadshavare ta ett stort banklån för barnbidrag i 9 år framåt till en fosterfamilj som hade gott om egna pengar, vilket inte dom biologiska hade. Inte såg det barnet röken av dom.
  Därför hör inte barn och pengar ihop, eftersom ingen tillsyn är självklar.
  Att dom ska försörjas är självklart, men under ordnade former.
  Därför utbildas Gode män som står under överförmyndigheten, tror jag det heter.
  Förr fanns barntillsynsmän. Inte såg många dom.

 • snobben

  Jag har alltid ifrågasatt sociala myndigheter. Ett tag fick socialt utsatta schäferhundar, som vän att gå ut med, som slickade dom i ansiktet. Bättre dom fick råttor socialarbetarna, skattefria och bra. Vad kunde hundar göra åt deras situation ?
  En vän är väl en människa med ansvar ?

 • snobben

  Dom som är bäst lämpade som tolkar till syriska ensamkommande barn är vuxna från Syrien, som även har till uppgift att syskon inte splittras. Dom har förlorat mycket nog.
  Där har dom fått ett jobb på direkten, engelska kan dom flesta. Även som barntillsynsmän tillsammans med Gode män som kan det svenska systemet.
  Vuxna i Sverige lyssnar mest på vuxnas tyckande framför barnens åsikter.
  Därav har vi fått klagomål från FN. Familjer får en gratisresurs direkt i omhändertagande vad gäller kultur och uppfostran samt i hur vårat och deras samhälle är grundat, och skillnader i vad som gäller här. Barnen känner sig trygga med dom som förstår dom innan dom lär sig svenska, även extraföräldrar och deras barn. Svenska barn kan engelska tidigt via all media. Inte klokt hur det går till i Göteborg. 80 % panikplacerade i dåliga hem. Bättre då med samlat boende tills utredningar är satta, med samma personer närvarande och liknande dom kan prata och leka med. Tid kostar också pengar, i ny placeringar och dumheter.

 • snobben

  Det är hög tid för politiker att spela FIA med knuff på befolkning. Vi behöver hur många sjuksköterskor som helst, undersköterskor och barnsköterskor som dagens förskolor och i familjer med behov saknar. Att först lägga kapital på utbildningar för att sedan kasta det i sophinken. Att vi behöver näringsriktig mat för hela befolkningen från pytteliten till åldring lagad ur storköksutbildningar. Inga dekorationsutbildningar i mat.
  Hundratals av dessa kunniga kastades i sophinken. Vi behöver utveckla infrastruktur hållbar ovan mark överallt. Politiker ska kunna rabbla i sömnen. Att VÄRDEN är något man behåller, samt att KAPITAL är något man förvaltar, som helt och hållet består av
  naturtillgångar. Testa annars att göra något med tomma händer ! Att mänskliga rättigheter betyder att alla får bo och ha resurser till det dom behöver exakt där dom vill eller kommer ifrån. Inte ett enda stort människojagande dit det för tillfället passar ur egoistiska syften. För att sedan be allmänheten betala sabotaget. Slöseriet är inte vårat ansvar. Inte krigsoffer, svält och sjukdomar heller.

 • snobben

  En sak är säker. Skatter har inte gått till det allmänna, strandade löner, urdåliga pensioner, större belastning på sjukvård, räddningstjänst, brandkår, fler utsatta,
  större antal brottsoffer, större poliskår, fler i missbruk, FAS 3, köer i bostäder,
  brakande kommunikation i resor, strejker i flyg, fler flyktingar. Så vart går skatter ?

 • snobben

  Individuella löner är ett styrmedel för att sänka allas löner. En betydligt högre lön för några varje månad i åratal till deras på sikt högre pension. Tiden den förhandlas under kostar arbetsgivare en obetald tid. Pengar försvinner hela tiden till mindre för övriga.
  Så det där med månadslig bonus till för tillfälligt utmärkande personer är ett fult drag.
  Sådana utmärkelser ska bara vara tillfälliga, resten användas som gemensam personalförmån, utveckling och höjd lön för alla på sikt. Det skapar samtidigt motsättningar att helt frångå inarbetade av allas gemensamma energi.

 • snobben

  Att samtidigt bygga upp arbetsförmedlingar i en tid när 150 årigt arbetsliv aldrig mer kommer tillbaka, har kostat befolkningen hur mycket som helst i ett enbart tidsfördrivande handledande och coaching. Därutöver all idiotdokumentation och byråkrati. politiker är inte begränsade i dumheter .Det enda positiva är att alla har sysselsatts av hela denna historia..Däremot är löneutbetalningar utan något kreativt en historisk kasperhistoria.

 • snobben

  En stor lögn än idag är att alla tror att dom jobbar enbart för sin egen skull. Vi jobbar alla för ett fungerande samhälle för alla och allas löner och uppehälle. Varje gång jag använder något, finns en avlönad tillverkare bakom. Varje gång vi handlar bidrar vi till deras löner. Alla har öppet för våran skull. För att ta oss dit byggs våra vägar, som vi
  nöter på för nya lönarbetare i underhåll. Våra sopor till värme och el samt nyproduktion av innehållande materia. Idag går mindre och mindre pengar till allas
  uppehåll. Löners användning är av vikt, att pengar utvecklar något som heter naturkapital i förlängning. Därifrån kommer allas pengar. Politiker fattar inte att pengar har ett ursprung. Därav krymper också skatteintäkter till det basala.

 • snobben

  Egentligen har vi större makt i våra val i att bara göra inköp. Vi kan helt bojkotta marknader om vi vill, som inte överensstämmer i våra värderingar. Samt i mycket annat. Men vi är inte medvetna på sikt. Idag har vi handel som garanterar rättvisa produktionsförhållanden. Kvalitet kostar bara kortsiktigt, men är hållbart i längd.
  Bara för att vi har överflöd nu, betyder inte att det räcker hur många generationer som helst. Är folk förståndiga sparas kapital på sikt. Ingen har hittills kunnat gjort något alls med tomma händer.

 • snobben

  Politiker är listiga i dumheter. Som att fösa ihop så många barn som möjligt, med liten personal. Så dom ideligen smittar varann. Då måste föräldrar utnyttja försäkringskassan i arbetsförlust i lön. Sedan sänker dom ersättningar procentuellt ju längre sjuk och arbetslös man är, när man egentligen behöver mer pengar för alla besök på vårdinrättningar, till bussbiljetter för träffar överallt via ABF. Dom gör så gott dom kan för att plåga folk. Att lön hör ihop med skatt fattar dom inte. Istället får dom som har jobb påökt. Samma sak med jämställdhet, som aldrig funnits. Dom vet att
  den som tjänar mest oftast är mannen, och därför går till jobbet, då familjen förlorar minst. Dom kan nämligen inte räkna genomsnitt, lika för båda. Det blir dyrt. USCH !
  Att det skulle ge mer skatt begriper dom inte. Samt en sann jämställdhet.
  Alla tjänster för privata är enbart till för dom med bra ekonomi, inte för dom
  verkligt behövande. Att skatter skulle utökas med anpassat pris begriper dom inte.
  Att dom med god ekonomi kan beställa hem färdiga kassar och färdig mat levererandes just till dom, men inte till behövande, trots att anpassning skulle gagna alla. Dom utsatta får ljummen dålig mat i plastbyttor, särskilt sjuka och äldre som inte kan handla ens. Politiker förstår sig inte på sammanhang.

 • snobben

  Våra förtroendevalda artikulerar duktigt efter ordlistan, men i genomförande och beslut tar det åratal med minsta sak som står för utveckling framåt. Avdrag däremot fixar dom på direkten. Hade det varit tvärtom hade befolkning haft meningsfulla viktiga arbeten som bringat in skatter och vinster för vårat land.

 • snobben

  Jag upplever det som att kreativitet ses som ett hot idag. Barn medicineras som aldrig förr, trots att dessa funnits i alla tider. Samtidigt som fler medvetet blir överviktiga på grund av att marknaden har fritt spelrum i allahanda spel just riktat till dom. Individer i alla tider är rörliga, så är vi fysiskt byggda. Samtidigt bromsas nystartande av betydelsefull utveckling, trots patent, eftersom allt kopieras snabbt av andra som tjänar pengar på dom utvecklandets bekostnad.. I arbeten däremot krävs maximal effektivitet, och flexibilitet. Motsägelsefullt, då det inte krävs av förtroendevalda.
  Den unga skatten misshandlas, samt arbetande, arbetslösa och sjukskrivna.

 • snobben

  Vad gäller diagnosen ADHD står att dessa har koncentrationssvårigheter. Detta är lögn, för dom kan koncentrera sig i timmar i invecklade spel i minsta detaljer.
  Däremot har dom struntat i att isolera skolor i ljudnivå, som är ett bidragande problem för allas inlärning. Att vissa störs mer än andra har inget med ADHD att göra.
  Buller är en snabb reaktion i hjärnan. Vuxna har hörselskydd. Sedan är barns hjärnor under utveckling, och vidöppna för all stimuli, inget som tas hänsyn till. Inte på förskolor heller. Större ungar kan sova med musik i öronen. Ingen tycker att det behöver varnas. Hjärnan behöver vila för att inte skadas.

 • snobben

  Vad gäller chefer i vissa företag, lärs dom in av företaget i matematiskt tänkande i färdiga system och tabeller. Då köper dom det rakt av, utan eftertanke. Det gör fackförbund också. Dom räknar aldrig framåt i år. I större företagskedjor förekommer inte sådant. Företagsekonomi i grund är något helt annat, för längre lönsamhet, och lång planering. Där finns också olika alternativ, samt en öppen synlig budget som alla kan följa som morot. Det är min erfarenhet. Antar att det står för real utveckling som då alla är delaktiga i.

%d bloggare gillar detta: