Senaste nytt

Maktspel inom den ”Sverigevänliga” rörelsen

Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Margareta Larsson har lämnat partiet och därmed också blivit en så kallad politisk vilde. Larsson är ironiskt nog också Jimmie Åkessons ”svärmor”, vilket egentligen verkar vara oklart då Åkesson ännu inte verkar ha gift sig med Louise Erixon, Larssons dotter.

Larsson hävdar som tidigare medlemmar som tvingats eller självmant lämnat partiet gjort att partiet är toppstyrt. Tydligen är partiet så pass toppstyrt att Larsson jämför partiledningens metoder med den hårdföra kommunismen. Till Expressen meddelar Larsson vad många bland annat inom SD:s tidigare ungdomsförbund vid flera tillfällen bevittnat:

Det här är en maktsjuka. Jag kan likna det vid en sjukdom som inte går åt rätt håll utan åt det sämre hållet. Med tanke på att Sverigedemokraterna är ett parti som avskyr kommunismen så är det ganska förvånande att man kör med samma metoder själv, säger hon.

Larsson är inte den första sverigedemokratiska riksdagsledamoten att bli vilde. Den nu bortgångne William Petzäll var den första. De interna problemen inom SD har varit återkommande under de senaste åren.

Deras politiska motståndare hoppas på att partiet går samma väg som Ny Demokrati som hade snarlika problem som SD nu står inför.
Utöver de politiska motståndarna finns det också andra motståndare som nödvändigtvis inte är ideologiska/politiska motståndare men som ser de senaste kriserna som en möjlighet att flytta fram sina positioner inom den sverigedemokratiska rörelsen. Detta syns bland annat i hur SD:s interna problem rapporteras i de media infrastruktur som används av den sverigedemokratiska rörelsen.

Varken Nyheter Idag, Avpixlat eller Exponerat har skrivit något eller väldig lite om Larssons avhopp. Dessa medier har stor internettrafik.

Avpixlat hade knappt en artikel värd namnet om avhoppet medan Exponerat och Nyheter Idag i nuvarande stund inte skrivit något om avhoppet.

Detta kan kanske förklaras med att åtminstone Avpixlat och Nyheter Idag, den senare mer fri ifrån SD och enligt de själva är Libertarianer, har kopplingar till partiledningen och stryker den medhårs när den har utmanats av bland annat SDU.

På följande fråga:

  Svarade Chang Frick, en av medgrundarna till Nyheter Idag, följande: 

Konversationen fortsatte:

Varvid Chang Frick svarade följande:

För den som följt Chang Frick och Nyheter Idag vet att sajten har haft som”nish”att rapportera om SD och det som sker inom rörelsen. Nyheter Idag har haft en roll som det medium, på gott och ont, som ger en annan vinkel än den som ges av etablerade medierna när det gäller Sverigedemokraterna. Deras vinkel har också fått gehör och förtroende utanför den sverigedemokratiska rörelsen. Att det har blivit så har så klart att göra med att Nyheter Idag har goda kontakter med SD:s partiledning. Vilket illustrerades av bland annat Nordisk Ungdoms kampanjsida kolings karikatyr :

Huruvida detta stämmer är en fråga som får svaras av de mer insatta. Vad som dock är talande är att Nordisk Ungdom och de andra medier som tillhör de infrastruktur medier som används av den sverigedemokratiska rörelsen så som Fria Tider och Motpol står det gamla SDU nära, både ideologiskt och politiskt. Fria Tider har bland annat gjort ett stort nummer av Larssons avhopp men även också av tidigare kriser mellan partiledningen och bland annat SDU. 

Maktspelet bakom kulisserna verkar med bakgrund av detta vara uppbar. På ena sidan finns partiledningen och nyhetsmedier som Avpixlat och Nyheter Idag som inte är formellt knutna till SD. Medan på den andra sidan finns det gamla SDU och andra tidigare partimedlemmar som stöds av sajter så som Fria Tider och tankesmedjan Motpol.

En amatörmässig framtidsgissning är att det gamla SDU med anhang antagligen kommer starta ett nytt parti som kommer att föra en politik som utåt inte vill be om ursäkt för sin ideologi. Och kanske har man i Larsson möjligen en riksdagsledamot som kan föra partiets politik i riksdagen.  

*En analys har tillagts        

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: