Senaste nytt

LO vill inte ha sänkta ingångslöner för invandrare, vad säger experterna?

Upphovsrätt Cloud9
I söndags hade Agenda en debatt mellan LO:s ordförande och Svenskt näringslivs dito. Ämnet var hur man skulle lösa de jobbutmaningar som nyanlända invandrare ifrån bland annat Syrien står inför.

Svenskt näringsliv föreslår att ingångslönerna måste sänkas för att på så sätt lösa de jobbutmaningar som nyanlända men även också de som har bott länge i Sverige står inför. LO, som tillhör den solidariska rörelsen, tycker att förslaget från Svenskt näringsliv är en förlust för svenska arbetare. LO:s argument är vanlig hos den solidariska rörelsen:

Vi är solidariska SÅ LÄNGE DET INTE KOSTAR OSS NÅGOT.

Men vad säger OECD, en organisation som politiker till höger och vänster brukar hänvisa till. Enligt en rapport från OECD i Mars 2015 bör, eller rättare sagt OECD rekommenderar Sverige att sänka ingångslönerna.

Reduce the gap in employment protection between permanent and temporary contracts and increase flexibility in entry level wages.
Man rekommenderar att Sverige utöver sänkta ingångslöner även också sänker gapet mellan fast- och tillsvidareanställningar vad gäller anställningsskydd. Man skriver följande:
High minimum wages and rigid employment protection pose additional barriers to the low-skilled and those with low qualifications.
Därför föreslår man följande:

Sweden’s employment protection legislation for regular contracts is the strictest in the Nordics, and the gap between permanent and temporary contracts is among the highest in the OECD. Even though temporary contracts help youth and vulnerable groups gain work experience and many of them subsequently move to permanent employment, temporary jobs have tended to become more concentrated on vulnerable groups, especially immigrants and those with low qualifications, and transitions from temporary jobs to inactivity are fairly common (OECD Economic Survey of Sweden 2012). Looser employment protection legislation on regular contracts would help these groups get a more solid foothold in the labour market.

Rekommendationerna ges för att förbättra och utveckla färdigheter för de som är oerfarne.  Samt motverka så att välståndet inte bara kommer till dels de som redan är insiders, det vill säga en positiv välståndsutveckling ska inte enbart gynna LO:s medlemmar.

Många av de nyanlända som kommer till Sverige och många av de invandrare som bott här länge tillhör outsidersgruppen. Dessa hamnar utanför på grund av organisationer som LO. Ett tydligt exempel på detta är synen på lägre ingångslöner. Problematiken är dock som OECD tar upp är om man inte gör dessa nödvändiga reformer så hamnar fler i utanförskap, detta gäller inte bara invandrare utan det gäller även unga oberoende av utbildning. Att inte följa ovannämnda rekommendationer ifrån OECD är att fortsätta på en negativ trend.
Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: