Senaste nytt

LO vill inte ha sänkta ingångslöner för invandrare, vad säger experterna?

Upphovsrätt Cloud9
I söndags hade Agenda en debatt mellan LO:s ordförande och Svenskt näringslivs dito. Ämnet var hur man skulle lösa de jobbutmaningar som nyanlända invandrare ifrån bland annat Syrien står inför.

Svenskt näringsliv föreslår att ingångslönerna måste sänkas för att på så sätt lösa de jobbutmaningar som nyanlända men även också de som har bott länge i Sverige står inför. LO, som tillhör den solidariska rörelsen, tycker att förslaget från Svenskt näringsliv är en förlust för svenska arbetare. LO:s argument är vanlig hos den solidariska rörelsen:

Vi är solidariska SÅ LÄNGE DET INTE KOSTAR OSS NÅGOT.

Men vad säger OECD, en organisation som politiker till höger och vänster brukar hänvisa till. Enligt en rapport från OECD i Mars 2015 bör, eller rättare sagt OECD rekommenderar Sverige att sänka ingångslönerna.

Reduce the gap in employment protection between permanent and temporary contracts and increase flexibility in entry level wages.
Man rekommenderar att Sverige utöver sänkta ingångslöner även också sänker gapet mellan fast- och tillsvidareanställningar vad gäller anställningsskydd. Man skriver följande:
High minimum wages and rigid employment protection pose additional barriers to the low-skilled and those with low qualifications.
Därför föreslår man följande:

Sweden’s employment protection legislation for regular contracts is the strictest in the Nordics, and the gap between permanent and temporary contracts is among the highest in the OECD. Even though temporary contracts help youth and vulnerable groups gain work experience and many of them subsequently move to permanent employment, temporary jobs have tended to become more concentrated on vulnerable groups, especially immigrants and those with low qualifications, and transitions from temporary jobs to inactivity are fairly common (OECD Economic Survey of Sweden 2012). Looser employment protection legislation on regular contracts would help these groups get a more solid foothold in the labour market.

Rekommendationerna ges för att förbättra och utveckla färdigheter för de som är oerfarne.  Samt motverka så att välståndet inte bara kommer till dels de som redan är insiders, det vill säga en positiv välståndsutveckling ska inte enbart gynna LO:s medlemmar.

Många av de nyanlända som kommer till Sverige och många av de invandrare som bott här länge tillhör outsidersgruppen. Dessa hamnar utanför på grund av organisationer som LO. Ett tydligt exempel på detta är synen på lägre ingångslöner. Problematiken är dock som OECD tar upp är om man inte gör dessa nödvändiga reformer så hamnar fler i utanförskap, detta gäller inte bara invandrare utan det gäller även unga oberoende av utbildning. Att inte följa ovannämnda rekommendationer ifrån OECD är att fortsätta på en negativ trend.
Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

 • snobben

  Alla ska ha samma lönetariffer i samma yrke och kompetens. En gammal självklar regel oavsett ursprung, Polen, Somalia, Ungern, Syrien, Sverige. Just därför att alla lever under exakt samma levnadsförhållanden här. Inte ens kön har betydelse längre oavsett yrken. Det har inneburit en ofattbar stress i bemanningsföretag, som dom har rätt att dirigera folk när som helst, vart som helst. Visstidsanställningar är målet för alla
  oavsett var man jobbar. Tid avgjorde första regeln till detta. Något man enbart ska från gå vid sakliga skäl. Alla har en prövotid innan anställning, som arbetsgivare och personal har som bedömning. Timvikarier som ställer upp i vått och torrt som nu i åratal. Arbetsgivare har koll på arbetstimmar. Några dagar innan gällande regel, rings dom inte in. Då får dom börja om i timmar. En period för år sedan såg det ut som fler timvikarier än fast personal.. Kaos i normala influensa, magsjuke perioder.
  Naturligtvis förlorar företag i först sjukersättning till personal plus lön för timvikarier,
  samt i värsta fall företagshälsa och rehabilitering.
  Man ska inte kunna fösa med folk som boskap. Då tyckte dom det var super att överbelasta all personal. Idag har företag subventionerade kostnader för alla i
  ABFs regi 3 månader i taget, inte har dom anställd för många. Men ständig efterfrågan
  efter nya. Den resursarbetskraften ska enligt gällande regler INTE utföra arbete som en fast skulle kunna göra. Eftersom det är en arbetsintroduktion.
  Att då anstränga sig för en chans som inte ofta finns har dessa utnyttjat i deras energi att VILJA. Därför är lika strikta regler för alla lika viktiga idag.
  Tanken var suverän, men vi är 90 % apor och gillar att retas och skratta när vi lyckas.

 • snobben

  Alla företag borde följa samma riktlinjer, för slavar hade man på 1800 talet.
  Likadant i andra länder där vi jobbar måste våra löner vara exakt lika som deras,
  av exakt samma grund som levnadsförhållande när man faktiskt bor och äter där.
  Vore bra om vi efterlevde medmänskliga rättigheter och INTE skillnader i ursprungsvärde. Vad jag vet är många invandrare betydligt mer sakkunniga i yrken,
  mer effektiva när dom jobbar och bättre på att samarbeta. Därför är vissa eftertraktade i vissa yrken. Att skatter går att förhandla mellan länder efter behovet i det landet.
  Vi ska inte utnyttja andra, för det gör inte dom. mångkulturell betyder inte urskillnad
  Däremot ska man ha koll på säkerhet i riktlinjer, för alla har inte kommit så långt som vi.

 • snobben

  Vad som märks är att Näringslivet tappat fotfästet. För när specialutbildat folk behövs i deras företag då ges det pålägg. LO har alltid gått för medlemmars och arbetsgivares intressen. Fackledareutbildningar är dom proffs på, andra vissa i vård grodor. Dom kan hålla förhandlingar om tomma provrör och bedöma dom som allvarlig risk, för uskor som inte har ansvar i utförande. Särskilt om man är fackombud. Så personalen blev heltokig. Att inte Chefer på sådan plats själva vet det, förlorar alla på. Vassa armbågar gäller och högre upp. Lite knepigt om företrädare har haft större egna befogenheter 17 år. Dom som inte har något att dölja, behöver inte gömma sig.

 • snobben

  Sedan borde LO sätta stopp för en ofantlig uppbyggnad av ABF i en tid då det 150 åriga arbetslivet aldrig kommer tillbaka. Dessa pengar i löner för ett otal handledare, ( aldrig anträffbara ) samt alla runt om timma ut och in vars enda syfta går ut på att alla syssellsätts i själva byråkratin. Dessa pengar gör större nytta i att bygga ut fungerande arbetsplatser, eller utöka personal där behov finns som utökad tid eller fler anställda. Samt se till att sjukskrivna har rätt till dom procent vila som föreskrivs i läkarintyg. Hur ska vi annars bli friska ? Nyanlända behöver också börja i ett lugnare tempo.

 • snobben

  Antar att dom mest logiska nu är dom i FAS3, arbetslösa som är omdöpta till sysselsatta, samt sjukskrivna, eftersom vi jagas av myndigheter. Vi ser utvecklingen bakifrån.

 • snobben

  En motsägelsefull princip är tystnadsplikt. Då menar inte personligt, inte företag heller, utan konkurenssynen i att inte få jobba mellan liknande företag. Tystnadsplikten gäller historiskt på båda .Inte meningen att ensamstående inte ska få försörja sig själva i Sverige med hyra, barn och försörjning. Är det några som snokar är det företagen själva för information.

 • snobben

  I en facktidning för en tid sedan fanns en insändare, där personal beordrades att skriva under ett papper. JAG LOVAR ATT INTE STJÄLA. Ska man då få lov att mörda, spotta på folk ? Bara en sådan sak som dom inte ens har lov att förhandla själva. Det är en facklig uppgift att avgöra om misstanke finns, sedan polisen som utreder och beslutar. Många gömmer allt av gammal vana, särskilt äldre i alla möjliga olika gömmor. och precis vad som helst, fina nylonstrumpor och presenter., noga inpackat av allt möjligt.

 • snobben

  Något att tänka på är att behov utvecklar. inifrån och utifrån som gäller i allt, individuellt, som företag, länder emellan, kanoner som inifrån individen själv, att bli mer erfaren, men också utifrån i dåliga förhållanden Sossarna har en ros, som är lite vissen. Baciller och lite skit behöver vi för överlevnad längre fram.

 • Pingback: Moderater vill inte lätta på kopplet | Frihetssmedjan()

%d bloggare gillar detta: