Senaste nytt

Höstbudgeten: En lunta som gör upp med de höginkomsttagande män?

Idag har finansministern Magdalena Andersson för första gången fått lägga fram en egen höstbudget som med stor sannolikhet kommer gå igenom. Förra hösten sprack ju den rödgröna regeringens budgetförslag. Förlisningen hösten 2014 berodde på att regeringens höstbudget inte hade stöd i riksdagen, därav DÖ till mångas förtret, i synnerhet Sverigedemokraterna.

De senare säger sig vara mest olyckliga. Anledningen är att 13 % av befolkningen inte fick domdera över migrationspolitiken. Många är de som påpekat att DÖ är odemokratisk, de mest  högröstade har också varit de som är minst demokratiska när de själva får avgöra.

Enligt K-G Bergström försökte SD övertyga allianspartierna att skapa en regeringskris och därmed ett nyval.

Andra kritiker till DÖ har idag tagit tillfället att visa sin aversion mot överenskommelsen genom att hävda att det är ”riktiga liberaler” som bär ansvar över att Sverige har den budget som man nu fått.

Många av fackförbunden som inte tillhör LO var kritiska till budgeten. Men tidningen Arbetet, LO:s egna tidning, försöker på nyhetssidan släta över kritiken mot regeringens höstbudget med rubriken:

Fackförbunden i stort nöjda med  budgetförslaget.

Man nämner dock ingenstans i artikeln den massiva kritiken ifrån det näst största fackförbundet TCO (1.2 miljoner medlemmar). Dess ordförande Eva Nordmark, tidigare riksdagsledamot för S, är inte nådig i sin kritik mot regeringens skattsmäll mot medelinkomsttagare:

Med höjda marginalskatter för folk med inte så höga inkomster, finns en fara i att folk inte utbildar sig. Det visar på behovet av att göra en bred skatteöversyn. 

Nordmark får medhåll ifrån SACO som i en debattartikel på Brännpunkt skriver följande om regeringens höstbudget:

Regeringen ger med ena handen och tar tillbaka med den andra.

Finansministerns påstående om att höstbudgeten, med en av världens högsta marginalskatter, kommer leda till en bättre fördelningspolitik får inte stöd av SACO eller av experter.

Lennart Flood, Professor emeritus i Nationalekonomi vid Handelshögskolan, Göteborgs Universitet, skriver följande om regeringens höstbudget:

De tidigare åtgärder som genomförts av alliansen har i regel motiverats med en analys och argumentation som baseras på ekonomisk teori och empiri. I regeringens budgetproposition för 2015 saknades oftast sådana argument.

Vem är det då som är nöjd med budgeten?

LO:s Karl-Petter Thorwaldsson tycker att regeringen får med allt som LO kan tänkas vilja ha, dock vill han att man ska gå ännu längre. Thorwaldsson önskar att regeringen bryter budgetdisciplinen dvs principen om krona för krona. Genom att lossa upp bältet en storlek större menar Thorwaldsson att arbetslösheten skulle utplånas. Han presenterade dock inget argument som byggde på empiri. Betänk här ovan citerade från Flood.

Att LO får som de vill är inte så konstigt då förhållandet mellan fackförbundet och S är starkt. Statsminister Löfven var ju Metallbasen innan han blev partiledare för S. Utan LO skulle S ha svårt att vinna val då LO är ett av partiets största finansiärer och dess största valarbetare.

Utöver LO är även Vänsterpartiet nöjda med budgeten. Ulla Andersson, ekonomisk talesperson för V, sade följande till DN idag:

– För oss är det viktigt att de med höga inkomster bidrar mer

Ingenstans i intervjun gjorde Andersson hänvisning till empiri till varför de med högre-medelinkomst, de som tjänar 500 000 kr per år, ska betala mer skatt. Betänk det ovan citerade från Flood.

SSU går också likt LO och Vänsterpartiet in i känsloargumentens logik >>>de är rika och därför ska de betala mer<<< när de rättfärdigar ett av världens högsta marginalskatter:

Vänstern oberoende riksdagsparti och nivå har ingen empiri att luta sig på när den tar fram sin politik. Man är slav under känsloargumentens logik.

Slutligen finns det säkert några unga kristdemokrater och andra rojalister som gläds över att apanaget för kungafamiljen höjs med ca 8 miljoner kronor. Att en regering där bägge partier anser att Kungahuset är en odemokratisk institution göder densamma med flertal miljoner extra istället för att antingen minska eller lämna apanaget oföränderligt är underligt. Betänk här SSU ordförandens syn på ”höginkomsttagande män”.

 

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: