Senaste nytt

Granskning: Riksdagsledamöternas närvaro på Twitter

Det har nu gått ett år sedan vi hade riksdagsval, hot om extra val och DÖ samt diverse twitter bråk mellan debattörer och mellan politiker har förflutit. Twitterformatet är upplagad för snabba, korta och effektfulla inlägg. Med andra ord är Twitter ett perfekt forum för politiker att kommunicera ut sitt budskap, de möjligheter som Twitter erbjuder är ovärderlig i den politiska branschen. Man kan i stor utsträckning kommunicera med väljarna på egna villkor. Enligt Twittercensus som drivs av kommunikationskonsulten Hampus Brynolf, tidigare medarbetare på Makthavare, finns det drygt 90 000 twitterkonton som åtminstone spottar ut sig en tweet per dag. De motsvarar bara ca 15 % av de totala svenska twitterkonton som finns. Vi talar alltså om ett socialt medium som når ut till hundratusentals väljare och blivande väljare.

Jessica SchedvinMakthavare har tagit fram en lista över alla de riksdagsledamöter som finns på Twitter. I kartläggning hittar man hela 245 riksdagsledamöter med ett twitterkonto. I följande diagram ser man att:

Upphovsrätt Cloud9

Upphovsrätt Cloud9

Socialdemokraterna har flest antal riksdagsledamöter men i förhållande till hur många ledamöter man har i riksdagen (113 ) är partiet ett av de sämsta partier vad gäller twitterrepresentation. Ca 70 % av riksdagsledamöterna (79 styckena) har ett twitterkonto.

Miljöpartiet har 18 riksdagsledamöter som har ett twitterkonto men likt S är man dåligt representerad i förhållande till hur många ledamöter man har i riksdagen(25). Twitterrepresentation ligger på 72 %.

Även Vänsterpartiet har dålig representation på twitter i förhållande till de antal riksdagsledamöter  man har (21). Totalt finns det 17 riksdagsledamöter som har twitter. Representationen ligger på 80 %, några procent över de övriga rödgröna partierna.

Bland de borgerliga riksdagsledamöterna har moderaterna flest twittrare, inte konstigt då partiet är det största partiet. Ca 90 % av partiets riksdagsledamöter finns representerade på twitter alltså 76 av 84 riksdagsledamöter. Kristdemokraterna med sina 16 riksdagsledamöter är det parti vars riksdagsledamöter har minst frånvaro ifrån twitter. Det är enbart en av de 16 riksdagsledamöterna som inte finns på twitter. Representationen ligger på 93,75 %.
Efter KD är det Centerpartiet som har minst antal frånvarande riksdagsledamöter på twitter. Av 22 centerpartistiska riksdagsledamöter har 20 av de ett twitterkonto alltså 90 %. Folkpartiets riksdagsledamöter är de som procentuellt(84 %) har sämst närvaro bland borgerliga riksdagsledamöter. Av 19 riksdagsledamöter finns 16 folkpartistiska riksdagsledamöter på twitter.

Sverigedemokraterna är det parti som efter socialdemokraterna har flest riksdagsledamöter som inte har ett twitterkonto. Av 49 riksdagsledamöter har 35 styckena ett twitterkonto. Procentuellt placerar sig partiet snäppet över S med 71, 42 % men strax under MP:s 72 %

Dessa riksdagsledamöter har inte Twitter

Konstigt nog har socialdemokraternas partisekreterare och även riksdagsledamot Carin Jämtin inte ett twitterkonto. Hon är ensam om detta bland sina partisekreterarkollegor som också är riksdagsledamöter. En av de ledande figurer för Sveriges största parti borde finnas på twitter.
Inom moderaterna lyser Beatrice Ask med sin frånvaro. Hon kanske hellre ägnar den lilla tid hon har över till att skicka de lila brev hon tycker folk ska ha. Moderaterna har det nog bättre med Ask utan ett twitterkonto.

Allan Widman, en av folkpartiets mest profilerade riksdagsledamöter, finns inte heller på Twitter. Partiet och Natodebatten hade nog tjänat på hans medverkan på Twitter. Widman är av regeringens starkaste kritiker gällande försvars och säkerhetspolitiken han är ordförande för försvarsutskottet, ett av de just nu viktigaste utskotten.

Hos Vänsterpartiet saknas Amineh Kakabaveh som på olika håll drivit på debatten om feminismen i förorten. Kakabaveh har fått ta mycket skit ifrån sina partikollegor för hennes feministiska kamp. Hon skulle vara en tillgång i den ofta återkommande twitterdebatten om feminism i förorten.

Miljöpartiets Jan Lindholm finns tyvärr inte på Twitter. Lindholm skulle vara ett gott tillskott, inte för Miljöpartiet men för oss andra. Bilden som ett parti för konspirationsteoretiker och ”alternativa” som Maria Wetterstrand och Peter Eriksson lyckades tvätta bort har åter gjort sig påmind med Lindholms mejlkonto som verktyg.

Slutligen hade det varit intressant att ha ”Libertarianen” Oscar Sjöstedt som är Sverigedemokraternas kandidat till finansministerposten på Twitter. Kanske skulle de diskussioner som SD-svansen engagerar människor i breddas, kanske skulle sverigedemokrater kunna diskutera fler frågor än invandring och invandring och invandring. Sjöstedt skulle kanske kunna svar på hur man kan vara Libertarian och samtidigt förorda en större stat än den rödgröna regeringen!

Slutsats

Regeringspartierna samt Vänsterpartiet är sämre än de borgerliga partierna vad gäller riksdagsledamöter som finns på twitter. De sämsta är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Både S och SD saknar vardera tunga namn på twitter. För S är det partisekreteraren och riksdagsledamoten Carin Jämtin. För SD är det ekonomiska talespersonen Oscar Sjöstedt. De mer konservativa och liberala partierna tenderar ha fler riksdagsledamöter på twitter än de progressiva och socialistiska. Om det finns ett orsakssamband är det svårt att veta eller sia om.

 *Artikeln har uppdaterats efter att den nyblivne riksdagsledamoten Stig Henriksson (V) gjort oss uppmärksammad om sin existens på twitter.
 **Grafen ovan missrepresenterar därför Vänsterpartiets siffror, grafen ska fixas så fort tid ges.

Telason Getachew

Steg för steg liberal med intresse för internationella frågor.

%d bloggare gillar detta: