Senaste nytt

Alina Koltsova: Vidrigheten måste synliggöras

Ännu en onsdag, ännu en krönika, och ännu en flykting som dör under flykten från Assads eller Daesh’s terror. Jag önskar så att jag hade kunnat skriva om något annat tema, men katastroferna sker en efter en annan, och murar byggs mot dem. Som om det inte vore nog med lidandet i hemlandet. Jag har behandlat ämnet tidigare, och nu är jag rädd för att det är dags nu igen. EU:s grundprincip om den fria rörligheten kan klassas som akut hotad.

Vi hör om det varje dag på nyheterna. Om barn som drunknar i Medelhavet, om människor som dör i lastbilar på någon förbifart i Österrike, och om poliser som tar människorna med hårdhandskarna istället för att vara en välbehövlig utsträckt arm. Vi har ett växande problem med detta. Men för många verkar sanningen vara för hård för att kunna visas.

När komikern Özz Nûjen på Facebook såväl som Twitter delade bilder på avlidna flyktingbarns kroppar blev det ett väldans ståhej. Näthatarna var förstås lika vakna som de alltid brukar vara, så fort någonting vädras ”PK” kan de lätt sniffa sig fram dit. Men nu bestod inte kritiken endast av den gruppen. Folk som annars håller med Nûjens människosyn reagerade med obehag. Visst går det att förstå kritiken, det är inte trevligt att titta på döda kroppar. Dessutom kan man lätt konstatera att döda barn också rätt till en slags integritet, och att deras värnlöshet kan finnas kvar att skåda på internet i evig tid. Men å andra sidan, så är det här den krassa verklighet vi privilegierade nordbor gärna blundar för. För oss brukar Medelhavet betyda solsemester och bad, inte flykt undan och under dödsfällor. Bara det säger något om hur olika vi lever, beroende på medborgarskap och boplats.

I t.ex. Slovakien vägrar man släppa in muslimska flyktingar, med hänsyn till religiös tillhörighet. Mellan Ungern och Serbien byggs en mur som ska förhindra flyktingarna från att kunna passera. I Medelhavet tas man omhand av gränspolis ifrån Frontex ifall man inte drunknar eller lyckas antingen gömma sig väl eller transporteras av människosmugglare som i princip blir det enda hoppet. Som asylsökande kan man endast söka asyl i det land man först satt sin fot i, för många syrier blir det alltså de sydeuropeiska länderna.

Just med fallen Ungern och Slovakien kan man säga att de verkligen glömt sin egen historia. För bara några decennier sedan var de länderna själva under kommunistisk diktatur, vilket inneburit att många flydde från den moskvatrogna terrorn. I Syrien är det dubbelt upp, med diktatorn Bashar al Assad som styr med järnhand och (= den såkallade ”Islamiska Staten”) som slaktar alla som inte passar in i deras mall. I Ungern och Slovakien borde minnet av det kommunistiska maktövertagandet fortfarande vara färskt, och minnet av diktaturen fram till 1990-talet. Därav borde mer hänsyn visas till flyktingarna, eftersom ingen flyr för nöjets skull.

En annan sak som bidrar till dessa bromsklossar är just populistpartier som likt svampar efter regn poppar upp lite här och där i Europa. I flera östeuropeiska länder har de helt tagit över makten, och i Västeuropa får de vind i seglen. Allt från Front National till Sverigedemokraterna. Partier som förfinar deras verkliga budskap, att låsa igen dörren och kasta nyckeln i sjön. De skyller problemet på de människor som nu försöker hitta sig en plats undan dödsterrorn. Antingen tar de våra jobb eller så lever de på bidrag, brukar det heta.

Menar vi allvar med ett öppet Europa? I så fall måste vi ta efter Angela Merkel, som konsekvent står upp för öppenhet och solidaritet och som i ur och skur står upp för flyktingarna. När invandringskritiska röster vädrar morgonluft på nätet och i gatorna har hon tydligt fördömt det. Det är dags att förstå varför Özz Nûjen delade bilderna på dessa döda barn. Stötta flyktingarna genom att skänka kläder och leksaker ni ej använder mer, umgås med en eller flera (gärna från ett asylboende nära dig), och framförallt, skänk gärna en slant eller två till UNHCR. Solidaritet ska inte låsas vid att endast vara ett vackert ord. Låt oss göra handling av detta ord, och det på riktigt.

Alina Koltsova är sekreterare för Miljöpartiet i Arvika. Hon är en socialliberalt sinnad grön liberalfeminist som starkt ifrågasätter höger och vänsterskalan.

 • snobben

  Visst är det bra att Angela vädjar till alla dom som förutom Tyskland skrivit under Schengel avtalet, öppna gränser. Men Tysklands dåliga samvete ska inte vara en evig
  belastning. Att vara snäll, betyder inte att vara klok. Folket där går också på FAS 3,
  deras personal inom allmänna sjukhus har flytt, avdelningar fick stängas, enbart akuten var öppen. Jag tycker inte hon varit särskilt förstående för sin egen befolkning.
  Hon höjde ett franskbröd fyrafallt från DM till EURO utan dåligt samvete.
  Hon ska nog utkräva sanktioner för att bli trovärdig i mina ögon.

 • snobben

  Angela lovar mer än hon kan stå för, att alla är välkomna till Tyskland, vilket hon bittert
  får ångra. Bra om hon fattar att flyktingar blir desperata av vilseledning. Vore bra om hon fick gå en rejäl fjällvandring med några ungar på ryggen och mormor i släptåg.

 • snobber

  Ett smart effektivt drag att omvandla valuta till nytt kapital. Men tanken var fruktbar.
  Otroligt lockande till dagens snart obefintliga konkurrens. Med en accelererande nöd
  överallt, samt en teknik som snart alla kan nyttja och använda, i vilket syfte som helst.
  Något vi bara kan anpassa oss till. Men en regel finns. Att säkerhet är till för att brytas,
  vad makten än tycker, för vidareutveckling till nya syften.

 • snobben

  Individer har känt sig drabbade av livet sedan begynnelsen. Inget unikt och nytt.
  En sanning är att vi enbart kan påverka sådant i exakt nutid i vår omedelbara närhet.
  När man förstår det, brukar dom flesta må bättre.

 • snobben

  Det värsta är att dom räknar inte in befintligt kapital, som vad natur, vatten, livsmedel,
  byggnation, människoliv kommer att kosta i förstörelse. Att det inte är gratis att sprita lort vet alla. Inte att bygga upp folk , natur, rent vatten, nya samhällen heller. Primitiv ekonomi, efter fortsatt apstadier. Alla tar dom nobelpris i fortsatt sabotage. Ny miljövänlig teknik har bara dom själva råd med.

 • snobben

  Allt vi har inomhus kommer utifrån.Det enda kapital dom drar av är rena pengar, som aldrig har utvecklat sig själva. Inte ens jag, som kommer utifrån från början. Antar att jag växte inifrån och utifrån i vad jag fick i mej, och vad som händer vet ingen i framtiden med innehållet. Bra om styrande fattar hur jorden hänger ihop dom bor på.

 • snobben

  Själv tror jag inte det hjälper med att synliggöra världens elände. Vi har hur många monument som helst, av människomördande genom historien. Än i dag kan vi beskåda, och se bilder av folkmord 70 år tillbaka. Tyvärr finns inga ångestskrik på dom platserna inspelade. Antar att folk inte är villiga att betala för det. Samtidigt pågår brutalitet dygnet runt på andra platser utan bevakning. Så länge förståndet lyser med sin frånvaro kan vi bara protestera.

 • snobben

  Att folk blivit galna, av för stort kapital är inget nytt. Att lyckan bara är en hägring, som inbillar oss skydd för olycka, missbruk, enorma krav på förvaltning, otur i kärlek, sjukdom, ett hopkok av vakter, myndigheter är inget att eftersträva. Lyckligast är den som gillar sig själv, och sina närmaste. Att både himmel och helvetet finns på jorden är inget nytt heller.

 • snobben

  Vad som än sägs kan vi inte tvinga andra länder att ta emot flyktingar. När Berlinmuren fanns sköts folk som försökte ta sej genom gränsen. En rejäl EU kris är igång om dom vägrar samarbeta.. Tyskland och Sverige har en lång vana i samarbete över gränser. Men vi kan inte bära alla på våra axlar, en ful ovana som andra har kunnat utnyttja. ..Man kan inte enbart vara snäll och säga ja. Man måste ställa krav.
  Att enbart tycka synd om folk har aldrig hjälpt någon. Många ändrar inte uppfattning, förrän någon form av tvång ingår. Som att vilja ha ett fungerande liv, samhälle. Då först brukar man även kunna. Vilja och kunna hänger ihop. Att många inte tror sig kunna brukar sluta med ett självskadebeteende i längd. Att ta åt sig av allt runt om,
  tycka synd om sig själv, och tro sig vara unik, som inget folk är. Så är det tyvärr i många länder. En del tycker det är bekvämast att stanna i egen fälla.

 • snobben

  Som i alla tider spelar makten poker med människoliv. Vem har mest på hand, och vem blåser vem. Vilka skrämmer vi först, vilka är bra att ha ? Själva sitter dom i fina salar, äter gott och skålar, medan andra kammar hem vinsten, mängder offrar sina liv, familjer, samhällen. Vi andra skrapar rester, springer halvt ihjäl oss, räddar dom som går.

%d bloggare gillar detta: