Senaste nytt

Alina Koltsova: När hopplöshet blir till hopp

Tredje gången gillt, tänker någon. Tjat, tjat, tjat, tänker någon annan. Men jag tänker inte sluta behandla detta heta ämne vid namn migration. Den här gången är jag lite mer optimistisk än förra veckan. För samtidigt som rasisterna pladdrar som papegojor om stängda gränser har rösterna för öppna gränser och solidaritet med flyktingar höjts. De verkar också ha mångdubblats. Söndagens manifestation i Stockholm är ett solklart exempel.

Ingen har missat tragedin om 3årige Alan Kurdi som dog på flykt i Medelhavet. Tragedin fick människor att vakna. Dock är det egentligen inget nytt att människor flyr undan Assads och Daeshs terror i Syrien, eller för den delen andra länder där det krigas och kränks på mänskliga rättigheter. Kriget i Syrien har pågått i några år nu, och verkar ha förvärrats brutalt. Men under den här veckan har något fantastiskt hänt. När det verkade som allra mest hopplöst tändes en gnista av hopp vars lågor flammar idag.

Människor runtom i Europa har börjat hjälpa flyktingarna. I Island har människor samlats på upprop på facebook för att landet ska ta emot fler flyktingar. I Ungern trotsar frivilliga medhjälpare regeringens strama migrationspolitik. I Tyskland skickas mat och vatten till flyktingarna. Hemma i Sverige uppmanar mina partikamrater, riksdagsledamöterna Emma Hult och Magda Rasmusson, att deras kollegor gör precis som dem. Dvs skänker pengar till flyktingarna. Och här i Värmland har jag besökt den lilla orten Glava utanför Arvika, för att dra mitt strå till stacken. I denna lilla ort ligger vår flyktingförläggning, där jag fått nya vänner som jag håller kontakt med.

Fortfarande finns tyvärr nonchalansen hos rasistiska partier. I Ungern har premiärministern Viktor Orbán och hans regering sagt att flyktingarna är ”Tysklands problem, inte Ungerns”, trots att det har slagits tältläger i Budapest. Nu senast har Orbán uttalat sig att han inte vill att hans land ska ta emot muslimska flyktingar. Precis samma tongångar som i Slovakien, alltså. I Finland har den sannfinländske utrikesministern Timo Soini tackat nej till flyktingar, även om han nu får mycket mothugg från kristna församlingar i landet. Här i Sverige har företrädare för ett visst parti visat sitt sanna jag. Topp-företrädare har twittrat om att invandring från afrikanska samt arabiska länder är ”negativt”, att flyktingarna är ”lyxflyktingar” och i kommunfullmäktige i Malmö har det skrattats från detta partis sida åt flyktingkrisen.

Men så har detta bemötts med protester, lyckligtvis. I Malmös kommunfullmäktige röt folkpartisten Olle Schmidt ifrån, i Europa har folk samlats för att manifestera med parollen Refugees Welcome. När det gäller Sveriges version är jag så stolt jag kan bli över mitt ungdomsförbund Grön Ungdom. Deras språkrör i Stockholmsregionen, Semanur Taşkın och Eskil Engtröm, anordnade en manifestation så stor att t.o.m. statsminister Stefan Löfven var på plats för att hålla tal. Även den folkpartistiska giganten Birgitta Ohlsson var på plats. Jag sörjer lite grann över att mitt kära Arvika ligger flera timmar från Stockholm, men nu vill jag passa på att hylla Semanur och Eskil för detta enorma arbetet. Glöm aldrig att ni två är hjältar!

För det här handlar inte om höger vs vänster. Det handlar om solidaritet vs nonchalans. Solidaritet med de människor som helt enkelt inte vill leva sitt liv med bomber och vapen i vardagen, som vill ånjuta samma liv i fred och frihet som du eller jag. Jag själv är sjukt privilegierad, som fått växa upp i Sverige och kan åka till universitetet utan att tåget kapas av galna extremister som säljer mig som sexslav för att sedan tortera mig.

Jag är sjukt privilegierad som fått växa upp i ett land som nästintill är bortskämt demokratiskt, att det inte kostade mig friheten eller livet att vara oppositionell förra året. Det känns inte rätt i magen att andra människor inte ska få ha det som jag. Därför är jag i Glava. Därför skriver jag om det här. Därför har jag skänkt pengar. Det är aldrig någonsin dåligt att fly från ett helvete. Om jag får citera mitt språkrör, utbildningsministern Gustav Fridolin: ”Jag är tacksam över att leva i ett land som människor kommer till, snarare än ett land som människor flyr från”.

Alina Koltsova är sekreterare för Miljöpartiet i Arvika. Hon är en socialliberalt sinnad grön liberalfeminist som starkt ifrågasätter höger och vänsterskalan.

 • snobben

  Självklart är vi stolta över alla år i fred, och våra möjligheter att ta emot flyktingar,
  men var detta välstånd kommer ifrån är ingen heder. Att vi plundrat tillsammans med EUs övriga länder med USA som bundsförvant över hela klotet.
  Att denna katastrof inte kommer att bli den enda, så länge kapital inte räknas som naturtillgångar, som nu är framför mej, och som jag sitter på. Hjälporganisationer i all ära, men vem bygger upp allt som saboteras. Vi skickar hur mycket som helst, men ingen hantering finns när allt förvandlas till sopor i fattiga länder.
  Ingen har ännu gått först i ett kretsloppsbyggande. Som Sverige hade bäst förutsättningar för, i en mångfaldig natur av högsta kvalitet.
  Många hoppas på en realitet i EU politiken.

 • snobben

  Jag kan förstå att vissa länder är rädda för att släppa in muslimer. Dom vill inte som här bygga upp ett muslimskt samhälle mitt i en demokrati. Dom är rädda för tänkbara värderingar som inte överensstämmer i vår kultur och i våra relationer med varandra.
  Huruvida det skulle besannas kan jag inte i förväg veta. Att religioner ibland har större makt än gällande lagar hos fanatiker vet vi, även om dom är få. På dom villkor som nu råder med mycket främlingsfientlighet skulle det innebära att låta dom hamna i onödiga risker, som dom flesta inte utgör. Därför har vi också låtit dom ta ibland onödiga risker i nerbrända moskeér. Därför är religionskunskap av högsta vikt nu i våra skolor och i samhället. Det säkraste är för alla, som skinnheads och övriga som vill visa sig udda i samhället är att vara medvetna om att dom ses som det.
  Man kan inte tvinga folk att skilja på det allmänna och privata, men fördelar finns att uppfattas i första hand som individ, och lära känna varann på lika villkor.
  Många runt om kan känna sig obekväma i bemötande med olika.

 • snobben

  Det sista som överger människor är hoppet. Men i detta fall fick människor drunkna och helt klara sig själva, samlas ihop mellan stridande parter med få möjligheter att överleva. Det värsta jordens befolkning skådat, utan någon som helst vilja att åka ner och evakuera befolkning. Att vänta ut värsta läget i fyra år har ingen mänsklig ursäkt.
  I detta fall protesterade länder utanför Angela, tills hon fick krypa till korset och deklarera om mänskliga rättigheter ???? Befolkning på befintliga platser stred för deras rättigheter, lät dom passera trots gränsförbud. Flera hundra svenska ungdomar åkte ner och stred för civila, något som media missat, Vi ställde också upp med båtar, och andra insatser. Bombningar var planerade efter samhällen, så folket hamnade i en uträknad fälla. Inte första gången dom drabbar ihop folk. Blodhundarna.

 • snobben

  Dom har nätverk överallt idag oavsett nationalitet, därför vore ett identitetsbyte nödvändigt omedelbums. Dom erbjuder pengar, gratis resor, falska pass, nödvändig
  utrustning och skydd. Än så länge ingen större anknytning, men senaste katastrofen
  bygger på i alla möjliga påstådda syften. Bra att regeringen har skärpt uppsikt över våra ungdomar i riskzoner. Något som borde framgå ofta som skydd för våra ungdomar i Media. Inte ett enda meddelande innan några redan var anslutna till IS.
  Troligtvis får dom straff för vårat ointresse för information i vad det egentligen gick ut på. Bra om Media skärper sig i real information istället för mängder med snabb betalande skitprogram.

 • snobben

  Önskvärt vore om historieböckerna för kommande generationen inte handlar om alla krig och mordoffer och ledare utsända av djävulen, eftersom helvetet är på jorden.
  Mängder av sjuka heros statyer överallt, som om dom var något av värde.

 • snobben

  Antagligen luras dom in direkt i tanken om jämlikhet och allas lika rätt. I Sverige ska alla normalavlönade bli bidragsberoende så fort dom hamnar utanför arbetssystemet,
  samt vid separationer. Dom har aldrig kunnat räkna genomsnitt i försäkringar lika bidrag när barn blir sjuka. Rättvis ekonomi i Sverige, för att jämlikhet ska vara sanning finns inte. Sambo, särföhållanden har inga ekonomiska rättigheter. En ring har fortfarande en primitiv betydelse. Därför är kvinnor lika dåligt behandlade här i pensioner. Att Sverige skulle tjäna på stadiga jämlika förhållanden i skatter i stället för att lägga pengar i alla rådgivningar, tvister är otänkbart här. Precis som i andra länder är kontrollen av utsatta enorm. Dom är bara bättre på att artikulera i sina tal.

 • snobben

  Troligtvis luras dom in arbetsmarknadsåtgårder, trots att ett 150 årigt arbetsliv aldrig mer kommer tillbaka. redan idag används modern teknik och robotar i förr sysselsatta arbeten. Dom älskar att kasta ut pengar som löner för hur många som helst i detta märkliga system.

 • snobben

  Dom ska absolut inte utbilda sig till arbetsterapeuter, sjuksgymnaster eftersom dom behövdes enbart under det 150 åriga näringslivet. Lärare är lätt att komma in på.
  Dom kräver knapp 1,0 i intagningspoäng på högskolan. Dessutom ska skolan fungera som arbetsmarknadsåtgärd. Därför har dom ett jobb i hur många år som helst framöver, långt in i medelåldern.

 • snobben

  Det bästa med invandrare och flyktingar är att dom behåller sin kultur, handlar livsmedel som i hemlandet, samt är återhållna i alla engångsartiklar, och mängder med annat skräp, som väst bara behåller tillfälligt och gör globala sopor av.
  Fortsätt gärna att ställa dom lite varstans, för politiker och näringslivet självt tar inget ansvar alls.

 • snobben

  Hoppet ligger på yngre generationer, att bojkotta västerländsk marknad, då höjs efterfrågan på hållbart och näringsriktigt livsmedel. Inte för att vara dum, utan smartare än dom. Naturkapital räknar dom som NOLL. Enbart avkastning i sabotage.

 • snobben

  Därför har vi alla krig och konflikter, invandrare och flyktingar, som jag hoppas en dag får tillstånd att kunna försörja sig själva. Än i dag är mänskliga rättigheter en politisk lögn, samt kostbara klimatkonferenser, alla pampars löner har inget med vår gemensamma överlevnad att göra. Frihandel, Öppna gränser är enbart till för dom.
  Fortfarande tror dom att man kan skapa något med tomma händer.

 • snobben

  En aldrig sinande sektor är sjukvården, i lavinartade välfärdssjukdomar, fler och fler med tidiga demenssjukdomar, samt nya svårbehandlade sjukdomar, gamla sjukdomar som nu blossar upp igen, samt vidare forskningsområden i gamla beprövade lösningar
  av bakterieodlingar som motstånd, som penningsugna jagat bort i antibiotika.
  Många som kommer hit har gedigna utbildningar, så där finns hur mycket som helst att utveckla. Att fösa ihop folk och djur för massproduktion kommer att kosta dyrt,
  med minimala naturytor, så där måste också till en genomgripande utveckling framåt,
  inte minst med hjälp av biokolproduktion och annat. Så arbete finns, bara dom styrande inser det.

 • Snobben

  Jag hoppas även på att ordet Klass omförhandlas. Det har aldrig haft något med förstånd att göra. Intelligens betyder att kunna omvandla teori till praktik i genomförande på ett KORREKT SÄTT ! Inget man kan sitta sig till, stirrandes på bokstäver och siffror.

 • snobben

  Sedan ska inte invandrare och flyktingar vara oroliga för främlingsfientlighet. Dom kommer att tas om hand på bästa sätt. Dåligt samvete har alltid betalat sig.
  Det vet alla politiker. I dag är dom flesta upplysta, dom som är retliga är dom som inte själva mår bra.

 • snobben

  Jag hoppas verkligen att så många som möjligt börjar jobba i äldrevård samt med dementa. För just nu har tamdjuren hundar och hästar fått stå för det sociala som ingen har tid med i Sverige. Alla individer är beroende av beröring. Tyvärr lever många i ensamboende, för dom har inte råd med serviceboende. En lyx med inredning som dom minimalt har användning för. För sådär 15 år sedan var vi berömda för den omvårdnaden. Folk från andra länder kom och gjorde studiebesök här. Idag har vi sanering i boenden, där inga anhöriga finns eftersom folk här har så många egenintressen, eller flyttat till annan ort på grund av arbetsförhållanden. Tamdjur är trevligt men av naturliga anledningar.

 • snobben

  Jag hoppas med detta att dom reagerar, som fortfarande tar ansvar för fler än enbart sig själva. Politiken har länge varit att ungdom ska inrikta sig på egna intressen, redan i uppväxt, sedan i skolan, med alla enskilda val, så idag är den generationen socialt funktionshindrade i att se andras intressen. Dom fattar inte att du, och du, och du inte existerar i verkligheten. Dom väljer umgänge efter sina intressen, som saker. Det samma efter åsikter. Tyvärr fostras den minsta generationen lika. 100 % uppmärksamhet, därför har dom inte tid varken med besök eller hälsa på. Dom måste svara och titta på barnen oavbrutet. Ett elände för lärare, förskolepersonal.
  Först på fredagar är allt lugnt. På måndag börjar stöket om. Så snart är Nanny från USA här. USA är Sveriges politikers IDOL. Alla deras dumheter apar dom efter.

%d bloggare gillar detta: