Senaste nytt

Alina Koltsova: Dags att skrota begreppet ”ung och dum”.

Få saker retar upp mig så mycket som ad hominem-argument. Oavsett om man attackerar någons utseende, etnicitet, könstillhörighet, religion, sexuell läggning, eventuell funktionsnedsättning eller ålder. Idag tänkte jag ta upp just åldersaspekten. Det är just den som varit på tapeten den senaste veckan.

På Nyheter24 publicerade CUF-aktivisten Leo Gerdén en debattartikel där han kritiserade feminismen. Det är väldigt mycket jag är oenig med Leo om, ni som läser mina krönikor vet om något att jag är superfeminist. Jag skulle kunna skriva en debattartikel om hur jag som feminist INTE ser feminismen som en maktkamp mellan könen, utan snarare som en slags samklang mellan binära och ickebinära könstillhörigheter. Men det är inte vad jag tänker ta upp nu. Det finns nämligen något som stör mig enormt hos viss respons på debattartikeln.

Det som retat upp vissa människor är Gerdéns ålder. Han är nämligen 12 år gammal, dvs fortfarande ett barn. Och hur kan någonsin något annat än tiden ändra på ens ålder? Vem känner inte igen begreppet ”ung och dum”? Jag kan bara beklaga att vissa personer som jag annars är fullt ense med om exempelvis feminism nu börjat hacka på hans ålder istället för att rikta in sig på hans argument. Eller nej, inte bara beklaga, jag tänker fortsätta vara principfast, säga emot och stå upp för ett värdigt debattklimat.

Det är inte bara härskartekniker mot yngre jag vänder mig emot, utan också nedvärdering mot äldre bara för en sådan sak som deras ålder. ”Du är så gammal och vimsig, därför har du fel”, typ. Det finns ingen som helst anledning att tro att det är ens ålder som automatiskt avgör ens åsikter. Visst är det så att en kanske har lite mer livserfarenhet som äldre, men bara argumentet om livserfarenhet kan halta, eftersom ingen individ någonsin har exakt likadana erfarenheter.

När jag var liten fick jag erfara hur vuxna kunde fnysa åt det jag sade, inte för att jag nödvändigtvis hade fel (vilket händer ofta med mig, som med alla andra), utan för det blotta faktumet att jag var ett barn. Redan då började jag på något sätt förstå att var något skumt med detta beteende. I tonåren kunde folk som var i 20-årsåldern påpeka min ringa ålder och angripa den istället för mina åsikter. ”Väx upp!”, ”du kommer ändra dig när du blir äldre” fick jag bl.a. höra. Men i mångt och mycket har jag, idag 22 år gammal, samma åsikter som jag hade då. Så där hade de helt enkelt fel om mig.

När jag satt som kontaktperson för Grön Ungdom Värmland för ett år sedan märkte jag ytterligare hur dessa individer som fnös åt min ålder hade rakt upp och ner fel. Jag träffade ungdomar i yngre tonåren som ville engagera sig för ett förbättrat samhälle. Vissa av dem har jag extra stark kontakt med idag. De kommer med så kloka synpunkter och perspektiv, och jag känner mig inte ett dugg ”äldre” än dem av någon anledning. Även om de kan vara så unga som 11 – 12 år gamla.

För att förtydliga är det inte anti-feministiska åsikter jag försvarar, och min ståndpunkt går inte ett dugg i strid mot feminismen. Min princip kan ses utifrån ett intersektionellt perspektiv. Om vi pratar om representation,mångfald och yttrandefrihet på allvar, måste vi även inkludera barns rätt att få säga sin åsikt. Visst, de får inte rösta än, men deras ålder hindrar inte dem från att få bilda sina egna uppfattningar. De kan ha fel, precis som du och jag. Men precis som du och jag kan de också ha rätt.

Alina Koltsova är sekreterare för Miljöpartiet i Arvika. Hon är en socialliberalt sinnad grön liberalfeminist som starkt ifrågasätter höger och vänsterskalan.

%d bloggare gillar detta: