Senaste nytt

Ademir Žilić: Socialdemokratisk kapitulering framför protektionism

Europeiska Unionen skapades i början som Kål- och stålunionen. Grundtanken var att upprätthålla en europeisk långvarig fred genom ett starkt samarbete som binder samman Europas demokratier. Samarbete inom flera områden, däribland handel. Den här unionen har i grunden, med andra ord, frihandel som ett av de viktigaste redskapen för en demokratisk och fredlig kontinent. Med tiden utvidgades unionen och därmed även grundkonceptet till att omfatta allt fler områden (gemensam valuta, gemensam inre marknad, fri rörlighet etc). Men frihandel återstod som det grundläggande konceptet för samtliga fördragsreformer som man aldrig övergav. Liberaler, socialdemokrater, kristdemokrater, moderater etc. Alla var överens om att det är nödvändigt med frihandel för en europeisk fred.

Nu har turen kommit på Västra Balkan. Ett ökat samarbete och ökad europeisk integration för dessa länder minskar risken för framtida konflikter. Här ingår ökad frihandel med EU, för att på sikt bli medlemmar och helt och hållet en del av EU:s inre marknad. I början av sommaren tog Bosnien-Hercegovina ett viktigt steg framåt, när EU godkände export av bosniska mejeriprodukter till EU:s inre marknad. Det här kommer skapa en hel del jobbtillfällen på en svag bosnisk arbetsmarknad. Väldigt välkommet.

Men helt plötsligt vände allt i slutet av sommaren. Missnöjda kroatiska bönder, som såg marknadsekonomi och konkurrensen från Bosnien-Hercegovina som ett hot, lyckades väl med sin lobbying hos Kroatiens premiärminister (Zoran Milanovic, socialdemokrat). Och Kroatiens regering satte in sitt veto i Europeiska rådet mot att BiH skulle få exportera mejeriprodukter till EU-länder. EU-kommissionen genomförde en andra prövning och där ogiltigförklarades Kroatiens veto. Europeiska rådet röstade ner Kroatiens veto, eftersom EU inte kräver full konsensus inom det här beslutsområdet, räckte enkel majoritet. Bosniska mejeriprodukter får numera alltså finnas på EU-marknaden.

Frihandel ökar friheten för folk, både i exportlandet och i importlandet. Det skapar arbete och därmed välstånd. Det bygger välfärd och slår ner mot missnöje. Och i det bosniska samhället finns en hel del missnöje som nationalistiska partier utnyttjat i 20 års tid, men som nu börjar ta slut, då EU öppnar upp med bl.a frihandel. Det är glädjande att EU-kommissionen inte gick på Kroatiens linje. Det är än större besvikelse över att kroatiska socialdemokrater lyssnar till protektionism istället för att främja samarbete och goda grannrelationer. Nu har man endast lyckas uppnå en enda sak – missnöje från bosnisk sida. Mycket tråkigt. Som bonus har man även sprungit nationalisternas ärenden. För att hålla Bosnien-Hercegovina på avstånd från EU är samma sak som att ge vind i ryggen åt vänsterextrema och nationalistiska partier i landet. Högst odemokratiska och korrupta partier, med andra ord. Det är väl ändå inte en sån kontinent, med såna stater, som vi vill bygga? En högst legitim fråga som kroatiska socialdemokrater bör tänka på. Och nästa gång tänka mer på internationell än nationell solidaritet.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

 • snobben

  Tanken är ju god att frihandel fungerar här och var. Men det är inte meningen att krig ska till för att få med alla i EU. Att dom fått så stor makt att alla idag är helt beroende av dom, även vi. Hela landsbygden är nerlagd. Det håvas in hur mycket varor som helst, som sedan blir sopor i allt större framtida kostnader. Att sprida hat på länder som vill stå utanför. Rika intelligenta länder kan försörja sig själva och ha överflöd till behövande. Desto rikare EU har blivit har fattigdom och krig ökat globalt. Att flytta våra företag och personal utomlands vars kapital tas av kapitalister i diktaturer är ingen höjdare för vår befolkning. 10 % äger hela klotet, fortfarande dom rikaste. Så Frihandel, öppna gränser är enbart till för ökat intag av naturtillgångar som blir själva kapitalet utan avdrag och uppbyggnad någonstans. Dom kan ju testa att göra något med tomma händer. Allt vi har inomhus kommer utifrån naturen. Dom fortsätter exploatera globalt, men ger inget i skadestånd. Sedan ropar dom på allmänheten att vi ska öppna plånböckerna och betala, samt springa ifatt flyktingar och rädda dom som går. Folkets representanter har alltid hetat terrorister, rebeller och journalister
  Nu lever vi i en geggamoja av periodiska systemet, med ökade välfärdssjukdomar.
  Har fler vuxna lejon än byten. Älgar och apor som brottslingar i städer när naturen i raketfart krymper. Antibiotika och psykpiller i allt. Desto fler individer och djur föses ihop desto mer smitta.

 • snobben

  Att dom rikaste staterna ett fåtal har all makt i säkerhetsrådet som råd och säkerhet för sitt stora kapital säger allt. Dom sista som behöver säkerhet. Mänskliga rättigheter vill dom inte ens diskutera. Dom har alltid spelat poker med människoliv. Vem har mest, vem blåser vem, vilka är bra att ha. Helst vill dom att alla jobbar gratis, har skulder, evigt beroende. Avdrag på varje uttag i banker, noll ränta, men gratis rådgivning till deras syften. Kontanter vägras. Själva skäms vi inte, utan visar upp statens dårskap i TV i program som Lyxfällan, byggfusk, privata utländska aktörer är underhuggare i en vård som inte fungerar. Engarerade svenska chefer och dess personal får bära skammen . Sedan har dom tillgång till allt på internet, mobiler, så ekonomiska brott ökar privat och i företag. tillgängligt nätverk för anslutning till revolterande grupper.

 • snobben

  Jag kan misstänka att dom alla har grav form av Asberger. Stort fokus på siffror, en jättekontroll över att siffrorna stämmer. Men svårigheter i att se sociala samband på klotet. Jag gillar asberger normalt, men inte i flock. Dom enda dom jagar är arbetslösa, sjuka och dom som vill starta egna företag. Att stolarna dom sitter på och kapitalet dom äger kommer att bli deras försörjningsbörda, i en allt växande större befolkning, begriper dom inte. Inte att dom drabbas värst heller. Efter varje krig och katastrof fördubblas befolkning i antalet som dör. Det största sabotaget bär dom på.
  Alla psykpiller som finns snart i allt gör att allt levande blir lugnare, lätthanterliga,
  och mindre stressade. I hav och natur lättfångat. Så inte ropar jag BRAVO !

 • snobben

  Sedan har vi alla fina tal om ett mångkulturellt samhälle. Just dom mest utsatta forslas till slumområden, där dom mest bidragsberoende bor. Som om en liten procent svenskar där ska bygga upp det.. Så långt ifrån Östermalm, Lidingö, Österrike, rikemanskatteparadiset Schweiz, rikemansstad Bryssel som möjligt. Segreation är ett av dom älskat kapitel. Arbetarstäder som Göteborg, Malmö går bra att ytterligare belasta. Dom behandlar folk som om dom vore idioter.

 • snobben

  Sedan har konkurrens varit ett styrmedel sedan forntiden i byten av olika slags valuta eller varor. Inte enbart valuta av ett fåtal valörer. Dom har aldrig räknat in naturkapital som valuta. Girigheten äter upp sig själv. Under tiden sitter dom i fina salar äter på restauranger och dricker medan jordens befolkning äter skräpmat så billigt och näringsfattigt som möjligt.

 • snobben

  Miljöarbetet är också en flopp. Allmänheten ska sortera, bära runt allt, av varor vi aldrig efterfrågat. Solceller också en flopp, i besparingar. Vi har aldrig någonsin fått in så mycket teknik i minsta arbetsutförande varken i hushållet, utearbeten, i företag som kräver el. Hur många fjärrkontroller, och nya mobiler måste folk ständigt ha ?
  Dom vet att vi är lättpåverkade i allt nytt, en psykologisk krigsföring.
  Silja Line, rikemansbåtar, Kryssningsfartyg, militärfartyg, ett ökat flyg och alla andra fordon, näringslivets alla utsläpp, förpackningsartiklar i plast och papper som snärt täcker hela klotet. Bajs och kissutsläpp överallt. INGET EFTERFRÅGAS I ANSTRÄNGNINGAR DÄR ? ! Vid dom rikas bostadsorter ligger den mesta skiten efter våra kuster. Jag skulle kunna dirigera alla att kasta in alla sopor där vi köpt dom.
  Så dom äntligen tar ett ansvar som ENBART är DERAS. Samt alla Flyktingar.

 • snobben

  Ekoturism senaste floppen, att tjäna pengar på att låta folk trampa runt och glo på allt, dyka överallt i det sista naturkapitalet.

 • snobben

  Idag behöver inte politiker längre åka i privatplan, ha skottsäkra bilar, tjänstefolk och ses i dyra pampbyggnader. Vi har hypermodern hemelektronik, för information och bildkontakt, filmer, videos och allt. Drönare som kan hämta och leverera papper till höger och vänster. Varför byggde dom SOLARA 60 annars till ? SAKLETNING.

 • snobben

  Sedan försöker dom få oss att tro att Ryssland fortfarande heter Sovjetunionen.
  USA en stor stat är livrädd för pyttelandet.
  Det konstiga är att dom aldrig ger upp. Det sitter människor både framför och bakom all modern teknik. Säkerhet är till för att brytas och utveckla nytt. Annars hade vi inte haft tekniken, och kommit till kosmos.

 • snobbens

  Att klass aldrig haft med förstånd att göra. Intelligens byggs upp av enbart möjligheter
  av att ta till vara på alla erfarenheter som erbjuds. Att kunna omvandla teori till praktik i genomförande på ett korrekt sätt. Kreativa har dom aldrig varit. Dom tror man kan sitta sig till klass. Men inget förstånd.

 • snobben

  Ärligt talat tror jag inte dom har lärt sig något i skolan, därför ska vi gå i skolan helst hela livet. Trots att ungar är födda kreativa, och struntar i skolan samma dag dom känner för det. Förr blev man tidigt vuxen och blev självständig tidigt med 6 årig folkskola. Dom enklaste kunskaperna som är livsavgörande klarar man sig fortfarande på år 2015. Resten lär man sig på jobbet och av livet som sådant. Enbart av eget intresse kan man fortfarande lära sig hur mycket som helst oavsett om man går i skolan eller inte. Vi har kunskaper tillgängliga gratis precis överallt att fördjupa oss i.
  Bevis har fortfarande ingen betydelse, förrän man får prova på och få erfarenheter.
  Det är dom meriterna som räknas, inte enbart teori. Då är det helt motsägelsefullt att gå evigheter i skolan, med minimal praktik. Matematik tror dom fortfarande är ett teoretiskt ämne, samt fysik, kemi, biologi. En katastrof som visar sig mer och mer.
  Det är dom som sedan ska vägleda, hur det blir ser vi ju resultatet av, på högsta nivå.

 • snobben

  Jag förstår att folk blir bestörta av negativ kritik. Men klara riktlinjer fanns för politiker och näringslivet i slutet på 80 tal. I miljöfrågor, systemtänkande i kretslopp.
  Men som vanligt att har dom använt fakta till affärside´, i så kallad desinformation, om kravprodukt, ekomat, kosttillskott, nya produkter till källsortering som alla måste ha, till en allt högre sabotering av naturtillgångar, snabbmat, lightprodukter i mängd,
  Kommuner har fått bidrag till idiotin, Sedan alla personliga tränare och hela affärtaktiken till det, och ett aldrig sinande större sopberg. Fortfarande sitter dom med armarna i kors och vägrar ta ansvar på klimatkonferenser. Däri ligger ett mertal krig, flyktingar. Fly förbannad blir jag när Läkare utan gränser därpå får pris för det.
  Alla nödrop till allmänhet, hjälporganisationer. Debattprogram har blivit barnprogram.
  Det finns en anledning till behovet av utländska Läkare, utländsk personal, som fråntagits rätten att se om sin egen befolkning. Naturligtvis har alla samma värde utanför EU, ELLER ?

 • snobben

  Ordet KONFLIKTs ursprung är brist på mat och vatten. Idag har vi psykomatiska sjukdomar, ätstörningar, bulemi mm, självskadebeteenden som smärtor här och var.
  Det betyder att psyket är friskt i väst och reagerar på oförrätter, som även i självmord ,depressioner. Antar att makten inte begriper det heller. Individer har sedan begynnelsen känt sig drabbade av livet. Men idag ser vi det i vår omedelbara närhet samt i Media. Dom sjukdomarna sitter i hjärnan, psyket. Inte i kroppen.

 • snobben

  Naturligtvis är det tacksamt med allas bidrag, men allt som sänds i väg av organisationer slits ut, blir till nya sopor, och ingen har lust att bygga upp sophantering där. idag gör vissa konst av plastmaterial för att deklarera att vi kan behålla skiten själva. Antagligen har inredningar dit minskat, möbler, kylskåp mm. Vi ser till att tjäna egna pengar på det i återvinning. Ett riktigt rövarband. Helst ska allt gå sönder på direkten, inte hålla i generationer.

 • snobben

  Fri handel över gränser betyder ökade avgaser över långa sträcker med alla dessa leveranser. För att det ska gå smidigt i laster, måste alla livsmedel ha samma storlek.
  I verkligheten är inte alla äpplen lika stora. Inte ens ett blad på ett träd är lika något annat. Utskillnad är grunden för all utveckling som vi själva. Allt svagt dör ut i natur, liv, och samhällen, och nytt starkare kommer. Grunden för evolutionen. Man kan undra om dom har något samvete alls.

 • snobben

  Konstigt att politiker får ägna sig åt ekonomisk brottslighet som är globala. Skövla och sabotera överallt, gå över lik, för att senare kräva skulden från sin befolkning.
  Spelar ingen roll hur många nobelpris som tas, hur många vetenskapsmän och forskare som finns. Dom är inte välkomna att styra och råda. Bara pundhuvuden.
  Hade dom haft en mänsklig funktion har dom haft flera hundra år på sig, med fredsbevarande insatser och förhandlingar på rättvisa villkor.
  Dom är förtroendevalda till högsta pris. Mobbing är tillåtet mellan sina egna partier.
  För dom i riksdagen betyder demokrati att inte alla får yttra sig. Men diciplin i samhället vill dom ha., och babbla om sina enskilda intressen.

 • snobben

  Det 150 åriga näringslivet kommer tack och lov aldrig mer tillbaka, robotar och teknik är billigare medel. Sjuka blir fortfarande inte friska av häxjakt varken från arbetsgivare eller politiker. Eftersom politiker är efterblivna i utvecklingen tar det en enorm tid att inse fakta. ett basbelopp för allas överlevnad i rekordfart skulle spara in den enorma byråkratiska handläggandet. Dom flesta vill göra insatser ändå för en extrainkomst.

 • snobben

  Vill man bli politiker av rang, får man räkna med att livet blir kort.
  Jag hade gärna hetat Roosefelt, i ny stavning

 • snobben

  En sak ska dom ha klart för sig. Att NATO har inget på våra breddgrader att göra.
  Att lilla Ryssland skulle ha intressen av oss är lögn. Dom är mer intresserade av Kina
  som biståndsland än EU. Är man demokratisk låter man länder välja själva.
  Dom är bäst på att bygga rymdstationer, som idag är mer gedigen än den förra. Detta tål inte USA och EU. Dom har en välutvecklad teknik som anses hotande.
  Sedan går det ju så himla bra att utnyttja Kinas marknad, som EU gör, USA med ?
  Saudiarabien går det också utmärkt att ha affärer i .Eventuellt för fredsbevarande ändamål. Stora stater har inte i luft och mark att göra. Tänk att dom får tillgång till Östersjön, finska viken med hela sitt artelleri. Eftersom Balterna som kultur ändå hänger ihop, så kan dom ändra uppfattning. Antar att en del kände sig svikna efter många år av krig innan någon ville sätta stopp för det. Dom kan piska upp sig själva, för en gång skull.

 • snobben

  Självklart kan dom synas runt våra kuster, var ska dom annars åka ? På fastlandet ?
  Emellanåt har dom inte varit där. Det har varit ett rop på mer pengar till vårat försvar.
  Är man så blåst i Scandinavium efter mer än hundraårig fred, så man totalt struntar i att bygga upp ett gemensamt försvar, efter att tyskar med order av Hitler marscherade igenom. Trots ett sensationellt välstånd ? Från Danmark upp till Nordkap, Gotland Island, med Norge, Finland inräknat. Även Grönland ? Bevakning långt ute till havs.
  Vi har det största naturkapitalet att bevaka. Vi är ju inte neutrala mer än i fredstid.
  En påse blåögda nötter. Ingen lämnar frivilligt över makten till andra.

 • snobben

  Jag hoppas dom fattar hur allvarligt det är. Vi kan inte dela upp norden i tårtbitar till ännu mer exploatering till kapitalistsvin. Dom har egna händer och kapital att utveckla sin naturrikedom. Inte lönar det sig för oss alla andra att idioter har makt. Dom får bara fler och fler att försörja efter varje idiotryck. Allt som idag är klassat miljövänligt, har enbart dom själva råd med. En illusion dom visar upp som inte har någonting med det reala att göra. Att dom orkar stå fast vid sina lögner är inte klokt.

 • snobben

  Hur många gånger har vi inte hört. Att nu måste alla länder hjälpas åt, och ta hand om alla. Dom menar ländernas befolkning. Oljebolagen bara packar ihop och drar, skogsbolagen också. Samt andra stora företag, som först etablerar sig, utnyttjar ländernas befolkning, så dom luras till en bättre framtid. När kapitalet är tillräckligt stort packar dom också ihop och drar vidare. Lämnar en befolkning dom först gjorts beroende. Som Lettland och andra.. Kapitalisters enskilda mänskliga rättigheter.

 • snobben

  Naturliga folkvandringar har bara varit klimatförändringar. Torka, översvämningar, is och snö. Enbart för att maten tar slut. Allt annat är politikers rådande, i behov av mer lyx, mer militär från andra länder i ständigt nya sammandrabbningar. Det är den hjälpen dom vill ha för fortsatt sabotage.. Vilket århundrade dom nyanslutna begriper det är en gåta. Då hade dom gått hem för länge sedan. Tyvärr är det många av dom som vet sin uppgift exakt. Nya gränsdragningar och folkjakt.

 • snobben

  Eftersom exploateringen är i maxfart, hinner inte den normala evolutionen med att anpassa si, som den normalt gör. I normala fall tar det gröna all skog, alger hand om rening i luft mark och vatten med hjälp av fotosyntes och grundämnet kolatom.
  Idag är både skugga, och skog nästan obefintllig, därför obalans i ekosystemet.
  Massproduktion av manipulerat livsmedel. Fler orkaner, flodvågor. Inget tar emot längre, utan fritt spelrum, som också får mer kraft, energi. Att borra i havsbotten,
  ger sprickor i jordens inre nervsystem. Antar att många vet hur vulkaner och berg har bildats. Att mycket tidigarer alltid har ändrats av naturliga skäl, vet dom flesta också.
  istället för ansvar springer dom runt över klotet och mäter allt. Som att låta kranen stå på, utan att stänga av. Kanske ska vi byta trösklar till en bättre kvalitet, undrar dom.

 • snobben

  För att testa dom värsta vapnen använder dom länder öar som inte är självständiga.
  Dom som har skogar kvar, har dom i privat ägande.

 • snobben

  Den som inte hänger med i den nu 2015 års historia får bakläxa. Stormakters erövringar, splittning i hur och varför. När folk tappar makt och översyn i stora stater blir det inbördeskrig. Dom har alltid lovat guld och gröna skogar, listiga som attan.
  Än idag har det inte bsannats om fred och allas rätt. Dom lägger sina långa giriga näsor i precis allt.

 • snobben

  I vårat land får plötsligt rika mer pengar utan att dom efterfrågat det, och inte heller förstår varför. Dom bara tackar och tar emot, samtidigt som dom skakar på huvudet.

 • snobben

  Sedan är ledare så barbariska att dom aldrig har evakuerat dom civila, trots att målen är planerade. Dom straffar och plågar dom civila så mycket dom orkar som en av dom viktig del i krigsföringen. Att terroriste , rebeller och journalister har en saklig förklaring.

 • snobben

  Dom är så ofattbart nonchalanta i stora projekt. Aldrig att befolkning tillfrågas i någon form av sådant som dom drabbas av på sikt. Dom bara drar iväg med sina värsta maskiner och saboterar på. Företag och personal och allt. Utan några som helst garantier, eller förklaringar i vad , hur och varför. Trots att förståndet finns just där.
  Har man inget att dölja, behöver man inte gömma sig. FEGISAR.
  Inga andra tillåts att genomföra så otroligt många dumheter under så kort tid som dom

%d bloggare gillar detta: