Senaste nytt

Ademir Žilić: Rysk dubbelmoral mot muslimer

Ademir Žilić
Nu i veckan inledde muslimer runtom i världen festhögtiden Kurban Bajram/Eid. Det är en välgörenhetens högtid, vilken firas genom att dela med sig av det man har till de som har mindre. Den kommer alltid två månader efter fastemånaden Ramadan. Till skillnad från tidigare år, så blev jag riktigt provocerad i år av ett specifikt lands regim – Ryssland.

Igår invigdes Moskvas stora centrala moské efter en 10 år lång byggprocess. Nättroll och andra putinister runtom i världen utnyttjade detta till max för att visa upp Ryssland som någon slags muslimvänlig motkraft mot ”islamofobiska väst”. Som muslim blir man minst sagt illamående. Både av propagandan ”islamofobiskt väst”, men framförallt av lögnen ”muslimvänligt Ryssland”. Det finns endast ett ord för sånt här beteende – hyckleri.

Tidigare i sommar skulle FN rösta om en brittisk Srebrenicaresolution. Den fördömde klart och tydligt folkmordet i Srebrenica 1995 på 8372 bosniska muslimer. Den satte även upp mål och riktlinjer på hur folkmord skulle förebyggas och förhindras i framtida konflikter. Hur man skulle känna igen tendenser som skulle kunna sluta i ett totalt folkmord. Ryssland la in sitt veto mot Srebrenicaresolutionen och svek därmed stort Srebrenicas överlevande muslimer. De som förlorat hela familjer, bröder, fäder, söner etc, känner nog inte av Rysslands muslimvänlighet just nu. Och det här är långt ifrån en engångsföreteelse. Under hela Bosnienkriget röstade Ryssland mot FN-intervention där Milosevic-stödda bosnienserbiska styrkor skulle stoppas från att genomföra deras projekt – total utrotning av bosnienmuslimer. To make a long story short – jag behöver inte Rysslands ”muslimvänlighet” idag, när den var totalt frånvarande under en väldigt svår tid.

Nu när Putinregimen har chansen att göra saker och ting rätt, så väljer man ändå motsatsen. Man väljer att alliera sig med Assad, som står för hundratusentals syriska muslimers död. Man väljer att alliera sig med Iran, som är en extrem auktoritär förtryckarregim av 150 miljoner muslimer och i synnerhet muslimska kvinnor och HBTQ-personer. Och jag har ännu inte dragit upp Rysslands behandling av Tjejteniens muslimer.

Tack, men nej tack. Om det här är ”rysk muslimvänlighet”, så klarar jag mig ganska bra utan.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

%d bloggare gillar detta: