Senaste nytt

Ademir Žilić: Låt inte Schengen falla

Få saker har fört samman olika nationer på samma kontinent så bra som fördjupat samarbete som ger ökad frihet. I den här kategorin ingår den fria rörligheten mellan Schengenavtalets stater. Att kunna röra sig fritt inom Schengenområdet (större delen av EU), arbeta, studera eller bara resa som turist, har varit en framgångssaga för fredsprojektet EU. Dess symbolvärde stärktes ännu mer 2007, när 8 före detta kommuniststater från central- och Östeuropa anslöt sig till Schengensamarbetet. Miljoner människor som levt i förtryck bakom järnridån, inlåsta i sina hemländer, fick äntligen smaka på frihet. En kontinent enades äntligen, murar revs och broar byggdes. Människor kunde äntligen resa runt i hela EU, utbyta dyrbar kunskap och erfarenheter och därmed stärka en stabil framtid för vår kontinent och förtroendet för varandra.

Därför är den senaste utvecklingen i flyktingkatastrofens spår extra oroväckande och allvarlig. Tyskland har redan meddelat återinförandet av gränskontroller på gränsen mot Österrike, vilket kan ses som ett tillfälligt åsidosättande av Schengensamarbetet. Det här kommer som en direkt konsekvens av andra länders vägran, speciellt Visegradgruppens (Slovakien, Polen, Ungern och Tjeckien) att hjälpa och solidariskt ta emot en del av de flyktingar som söker sig till EU. Nästa vecka har Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, kallat till ett extra insatt möte med EU:s stats- och regeringschefer, där den här krisen ska diskuteras. Schengensamarbetet, en av fredsprojektets viktigaste områden, står på spel.

Tysklands reaktion och den enorma besvikelse på Visegradgruppen kommer inte som någon överraskning. Europeiska Union bygger på solidaritet, gemenskap och viljan att hjälpa varandra när stora globala utmaningar slår till. Just den där sista viljan har visst saknats bland en del EU-länder, när det gäller flyktingkatastrofen. Tyskland kan inte ensamt fortsätta ta ett så stort ansvar och därmed kommer självklart kravet på solidarisk flyktingpolitik samt återinförande av gränskontroller.

Budskapet till Visegradgruppen borde vara solklart – EU-medlemskap innebär att både ge och ta. Man kan inte endast förvänta sig solidaritet då man själv tjänar på det, men vända ryggen åt då man inte ser någon nytta i det. En utmaning av Schengenavtalet på det här sättet riskerar att slänga tillbaks miljoner östeuropéer till en mörk tid, då gränskontroller rådde in till Västeuropa och man levde avskiljt från sina västeuropeiska grannar. Det vore en mycket tråkig utveckling som man endast har sina politiska ledare att skylla för. Politiska ledare som visat sig oförmågan att ta viktiga, svåra politiska beslut hittills. Men på nästa veckas toppmöte i Europeiska rådet finns ännu en chans att ändra denna negativa utveckling.

I 2000-talets Europa kan lösningen aldrig vara att bygga murar. Det kan endast vara hotet. Det är solidaritet som lönar sig, inte egoism och populism. Låt inte Schengen falla.

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

%d bloggare gillar detta: