Senaste nytt

Ademir Žilić: Europa! Vakna!

De senaste dagarna har en bild cirkulerat runt på sociala medier. En bild som säger mer än tusen ord. Det är ett litet barns kropp, uppspolat på en turkisk strand. Ett litet barn som inte överlevde helvetesresan från krigets Syrien till säkerhetens Europa. Vad är det för värld vi lever i? Var min första tanke. Som skribent vill jag gärna påverka, upplysa och uppmärksamma. Därför skriver jag följande text. Bilden av den lilla döda pojken har fastnat i hjärnan och tårarna vill inte sluta komma.

Vad gör vi i Europa? Vad gör vi när barns liv släcks så brutalt av bl.a skrupellösa människosmugglare? Jodå, vi (eller våra politiker rättare sagt) bråkar om vem som kan bygga den största hinderbanan eller vem som kan bevara dagens hinderbana på bästa möjliga sätt. Vem som kan, med andra ord, springa människosmugglarnas ärenden bäst i Bryssel. Varför tävlar vi inte om vem som kan springa de hjälplösa flyktingarnas ärenden bäst? Var är medmänskligheten? Skärpning.

Såsom det ser ut idag gäller asylrätten endast om du som flykting lyckats ta dig till det land där du vill söka asyl. Du kan exempelvis inte söka asyl i Tyskland på en tysk ambassad i t.ex. Damaskus. Du måste igenom hinderbanan som EU satt upp och som idag bl.a består av taggtrådar, elstängsel, militär (ungersk, om Orban vill så), osv.

Vill vi slippa se liknande bilder som den på barnkroppen på en turkisk strand, så måste det ske en förändring inom just det här området – vi måste våga ta steget, förstärka den europeiska integrationen och skapa en gemensam europeisk asylrätt. En asylrätt som bygger på jämnare fördelning mellan EU:s medlemsstater och som möjliggör att fler kan få komma till säkerhet när de flyr undan krig och förtryck. EU vilar på starka principer som rör demokrati och mänskliga rättigheter. Det måste även genomsyra flyktingpolitiken.

En annan nödvändig lösning är uppenbart att EU borde låta flyktingar söka humanitära visum på ambassader i de länder där de befinner sig. Som syrisk flykting ska man exempelvis kunna söka ett sånt humanitär visum på en tysk, svensk, dansk, spansk eller kanske österrikisk ambassad i Beirut, Damaskus, Kairo eller Ankara. Då får man en betydligt säkrare väg in i trygghetens Europa utan att behöva gå igenom dödens hinderbana.

Det är hursomhelst dags att agera nu. Det är bråttom.

En bild på ett dött barn är en bild för mycket. Men det är endast en bild.

Det som hände sker varje dag utan att omvärlden nödvändigtvis får se det. Och återigen står Europa passivt, oförmågan att agera. Inför humanitära visum vid EU-ambassader, få stopp på människosmugglarnas ekonomiska vinster som bygger på lidande flyktingar, inför jämn tvingande fördelning mellan EU:s medlemsstater. Lösningarna är många och mitt framför näsan, för att rädda hundratusentals barn från samma öde.

Det är bara att välja. Men framförallt, vakna, Europa. Nu!

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

 • goranlundbom

  Är det inte lite jobbigt då att just detta var lite fejkat? OK, sorgligt nog drunknade barn och fru, men inte på flykt från Syrien. Familjen hade levt tryggt i flera år i Turkiet, hade bostad och arbete. P g av dåliga tänder valde mannen att ta med sig familjen på denna ödesdigra resa. Media borde nog ha lite bättre koll än att sprida rena falsarier!
  http://www.wsj.com/articles/image-of-syrian-boy-washed-up-on-beach-hits-hard-1441282847

  • snobben

   Vad media trycker tycker jag inte spelar någon roll i denna artikel. Eftersom
   bilden ändå är sann objektivt, att mängder barn och vuxna sköljs upp döda på stränder. Att EU sitter med armarna låsta i egna skrivna paragrafer. Utan eftertanke från början i att krig fortfarande existerar. Principer ska vara fasta från början utan möjlighet till efterkonstruktion. I Kvoter som nu kan heta vad som helst. En undanflykt i ansvar för många länder.

   • snobben

    Självklart ska man kunna söka asyl var som helst i öppna gränser
    retorik. Att platser ska finnas förberett, som kan användas till annat i fredstid. I Sverige står sommarstugor tomma, och bobara baracker med nödvändigt som kan flyttas efter behov, står tomma. Antar att samma bomöjligheter finns överallt. Därutöver finns färdiga friggebodar runt omkring tomma när semestrar är slut på alla campingplatser. Inte klokt att dom bara ser problem och hinder när lösningar finns. Dom vill inte öppna plånboken. Där sitter oviljan.

    • snobben

     Därutöver finns hur många arbetslösa som helst, som skulle erbjudas miljöombyte. Helle göra nytta för bidrag än ingenting,
     av eget värde som många pysslar med idag. Att enbart se Röda korset och andra organisationer är otroligt trångsynt.
     Idag går Tekniska Verken och andra runt med stöd av FAS 3 jobbare. Snacka om snålheten. Arbetsgivares guldålder.

     • snobben

      Antar några nya flyktinghajar som Bert Karlsson och andra utan känsla för innehåll ser ett nytt kapital runt hörnet.
      Sådant går för sig och ligger i linje med dagens Sverige.

    • goranlundbom

     ”Dom vill inte öppna plånboken”? Vilka är ”dom”? Och vems plånböcker? Pengar och resurser kommer inte ”från ovan”, det blir från våra egna plånböcker i så fall. Antingen som neddragningar på andra resurser (vård, skola omsorg) som redan sker. Eller via enorma skattehöjningar, som är på gång.
     Hursomhelst, att krig pågår världen över är förvisso sant, men knappast Sveriges fel. Sverige varken kan eller klarar av att vara hela världens lilla socialbyrå…

 • snobben

  Sverige har blivit ett land där dom mest utsatta engagerar sig, ibland som gratisresurser åt dom mest behövande. Andra fattar inte vad fattigdom och svårigheter är längre. Dom med resurser har sällan något intresse för andra ens på hemmaplan.

 • snobben

  Jag undrar hur många procent EU politiker och Övriga högavlönade politiker bidrar med. Att allmänheten ställer upp på direkten har konstigt nog aldrig behövt manglas i långbänkar. Jag tycker Schweiz kan ta hand om ett antal, dom rikas skatteparadis.
  Antar det finns hur många lyxbyggnader som helst, där ingen bor mer än tillfälligt.
  Det högtomtalade goda exemplet har aldrig varit exempel, mer än i talarstolar.

 • snobben

  Solidaritet och mänskliga rättigheter kanske inte existerar i välgödda länder som inte tillhör EU. USA gillar inte att Ryssland ordnar militärbevakning i Syrien. Som om Ryssland fortfarande hette Sovjetunionen. Ett pytteland mot USA. Läste för en tid sedan att befolkningen skulle minska i Europa, öka i Asien, vara lika i Afrika. Detta enligt forskare. Mycket ska det till , för att besannas. Men en spridning i åtagandet antar jag även gäller utanför EU Att föräldralösa barn springer runt klotet är brist på ansvar. Här har vi ett stort gäng ungdomar papperslösa från Marocko, som inte alls förstår sig på den svenska antimodellen. Dom vill jobba, om inte, sälja droger som försörjning. Att ta emot bidrag, utan att göra skäl för det, är helt otänkbart i deras kultur.

 • snobben

  Vad USA gör i denna fråga är en gåta. Inte var dom I Paris när övriga EU demonstrerade. Dom lyser med sin frånvaro även i andra galor, som av övriga ges stora pris. Hillary är ingen större begåvning, går på gamla meriter. Obahma tog åt sig äran på en bro för dom svartas rösträttighet, som dom absolut inte kämpat för.
  Ett obegriplig stat. Dom brukar komma sist i underskrifter av stor betydelse.

 • snobben

  USA har alltid löst krig i slutändan med ofattbara bombningar, innan dess sitter dom med armarna i kors. FN har enbart fredsbevarande uppgifter och ger sig inte in i strider. Resor till Geneve i åratal ibland med dårar som styr. Var alla fanatiska grupper kommer ifrån kan många undra. Men att många är otroligt övergödda, och dom flesta inget har är en naturlig rebellförklaring. 10% äger allt på klotet.

 • snobben

  Jag fattar inte varför man ska förhandla med knäppgökar i åratal. Att dom vågar va dryga. 2 sekunder så är dom väck. Istället hinner miljoner människor mördas under förhandlingarnas ätande och drickande, på väldukade bord, med manipulativa på båda sidor.

 • snobben

  Jag tycker Östermalm borde ta emot flyktingar, dom borde kunna ta hand om fler än Linköping. Samt Slottet, Regeringshuset, Bryssel borde ha gått om tillgångar av all ökad rikemanskonsumtion. Inte ge krakarna ständig småpotatis, och hänvisa dom till
  andra redan bidragsberoende. Versailles kan också inhysa. Däri ligger hela jordens omoral. Därför flyr dom. Av att gottegrisar aldrig får nog. Tror att alla kan predika om himmel och helvete, samt be om syndernas förlåtelse i talarstolar.

 • snobben

  Det skulle vara en världssensation att se alla rika med sprängfyllda aktiefåtöljer demonstrera mot ett ökat försörjningsansvar, samt utökat ansvar att bygga upp områden för andra än enbart sig själva. Idag hänvisas dom mest utsatta till dom sämsta områden och dom få procent, av svenskt ursprung där förväntas ta hela ansvaret för ett mångkulturellt samhälle. Men långt ifrån välbeställdas närområde.
  Antagligen saknar dom totalt egen intelligens i vad dom uttalar. Eftersom det är det sista dom själva vill ha.

 • snobben

  När dom reser sig tunga ur sina fåtöljer, begåvar dom sig med varumärken som ett fåtal tagit fram, som gagnar en stor tung chef, liten personal, och en liten grupp likasinnade.
  För samhället dom bor i har dom inte mycket till övers. Som väl är finns smarta i gruppen som donerar till gemensamma behov, men få räknade. Vi kan inte fortsätta låtsas att dom inget alls har med flyktingars situation att göra.

 • snobben

  Troligen behöver många sjukvård som kommer. Jag tycker moral handlar om att donera till sjuksköterskor, som flyr till Norge i när Staten är begränsad i löneutveckling.
  En skam att detta har inträffat när pengar finns hos enskilda. Vissa har råd att kontakta specialisthjälp i Utlandet, hur grannen mår, är skit samma. Att Regeringen är feg, bara angriper och hotar arbetslösa och sjukskrivna gör att SD växer. Inget vidare tycker samma elit. Men när tillit brister finns en anledning till större moral.

 • snobben

  Äntligen kommer påtryckningar på EUs sätt att hantera flyktingpolitiken, som är en katastrof. Att anklaga fattiga länder som Ungern, när Österrike tycker att dom inte har något ansvar, inte Schweiz, Frankrike och många andra. Tyskland går redan på knäna, men folket där har andra Världskriget i minnet, och ska inte belastas hur mycket som helst. Dom ska vi däremot ta efter när det gäller mottagande, som vi är usla på. Det mångkulturella tänkandet är en lögn, så länge enbart bidragsberoende i fattiga områden med få svenskar ska stå för det, som i länder dit dom skickas.
  Konstigt att inte eliten själva tar ansvar för egna beslut. Självklart ska dom inte finnas där rika bor, enligt vår segrationsbyggande i samhället. Som om vi vore blinda.

 • snobben

  USA kan ju börja med att betala skadestånd som dom skrivit under för 70 år sedan till Tyskland. Frankrike har också skulder för atombombningar i haven runt om. Hur mycket pengar som helst finns för skador på civila och samhällen, hav. Inget för återuppbyggnad.

 • snobben

  Fortfarande inbillar större stater att dom inte vet om vad som händer, trots att både flyg och spaningsutrustning funnits. Media bevakar bara vad som för tillfället är intressant. Stora Svenska företag i oljeutvinning, som bevakats med barnsoldater, som bytt namn som är brukligt när man överträder den så kallade moralen.
  Det bästa vore om rena pengar försvann från jordens yta, och folk använde hjärnan i stället.

 • snobben

  Sedan är det hög tid för Angela att mangla sig igenom alla ärenden som ligger i EU domstolen, inte minst från alla läkare som larmar om en oacceptabel vård i Tyskland.
  Privata utländska aktörer har tagit över utan någon respons alls.

 • snobben

  Sedan är det ju fint och vackert att läkare utan gränser fått ett pris. Men priset av vilken anledning ? Tror dom folk är idioter ?

 • snobben

  Ganska häpnadsväckande att just Syrien fick fly till mestadels Tyskland, en medelklassbefolkning. Jag är i alla fall inte dum i huvudet.

 • snobben

  Jag undrar vilket nästa mål blir. Ett evigt fortsatt sabotage överallt till ett fåtals förlustelse. Sedan ropar dom hjälp från sin befolkning, samt från alla dom som jagas bort, vars släktingar mördas. Det bästa är om varje land sköter sig självt efter dom tillgångar som finns till hands. Öppna gränser har vi haft länge nog, och skövlat precis överallt. Banditer med hur mycket kapital som helst för utplåning.

 • snobben

  En tröst i sorgen är att trots alla oräknebara krigsoffer så ökar befolkningen på jorden i takt med utslocknader sedan begynnelsen. Efter varje krig föds fler barn. Så dom straffar sig själva. I slutändan tvingas dom räkna om kapital som naturvara. Eftersom allt vi har kommer utifrån, som vi själva. Innan dess är ett ökat krigande om nödvändigt att vänta. Samt en enorm mutation av allt i det befintliga. Att sprida atomer i vatten, bästa spridning för radioaktivt avfall gör bara idioter.

%d bloggare gillar detta: