Senaste nytt

Ademir Žilić: Europa! Vakna!

De senaste dagarna har en bild cirkulerat runt på sociala medier. En bild som säger mer än tusen ord. Det är ett litet barns kropp, uppspolat på en turkisk strand. Ett litet barn som inte överlevde helvetesresan från krigets Syrien till säkerhetens Europa. Vad är det för värld vi lever i? Var min första tanke. Som skribent vill jag gärna påverka, upplysa och uppmärksamma. Därför skriver jag följande text. Bilden av den lilla döda pojken har fastnat i hjärnan och tårarna vill inte sluta komma.

Vad gör vi i Europa? Vad gör vi när barns liv släcks så brutalt av bl.a skrupellösa människosmugglare? Jodå, vi (eller våra politiker rättare sagt) bråkar om vem som kan bygga den största hinderbanan eller vem som kan bevara dagens hinderbana på bästa möjliga sätt. Vem som kan, med andra ord, springa människosmugglarnas ärenden bäst i Bryssel. Varför tävlar vi inte om vem som kan springa de hjälplösa flyktingarnas ärenden bäst? Var är medmänskligheten? Skärpning.

Såsom det ser ut idag gäller asylrätten endast om du som flykting lyckats ta dig till det land där du vill söka asyl. Du kan exempelvis inte söka asyl i Tyskland på en tysk ambassad i t.ex. Damaskus. Du måste igenom hinderbanan som EU satt upp och som idag bl.a består av taggtrådar, elstängsel, militär (ungersk, om Orban vill så), osv.

Vill vi slippa se liknande bilder som den på barnkroppen på en turkisk strand, så måste det ske en förändring inom just det här området – vi måste våga ta steget, förstärka den europeiska integrationen och skapa en gemensam europeisk asylrätt. En asylrätt som bygger på jämnare fördelning mellan EU:s medlemsstater och som möjliggör att fler kan få komma till säkerhet när de flyr undan krig och förtryck. EU vilar på starka principer som rör demokrati och mänskliga rättigheter. Det måste även genomsyra flyktingpolitiken.

En annan nödvändig lösning är uppenbart att EU borde låta flyktingar söka humanitära visum på ambassader i de länder där de befinner sig. Som syrisk flykting ska man exempelvis kunna söka ett sånt humanitär visum på en tysk, svensk, dansk, spansk eller kanske österrikisk ambassad i Beirut, Damaskus, Kairo eller Ankara. Då får man en betydligt säkrare väg in i trygghetens Europa utan att behöva gå igenom dödens hinderbana.

Det är hursomhelst dags att agera nu. Det är bråttom.

En bild på ett dött barn är en bild för mycket. Men det är endast en bild.

Det som hände sker varje dag utan att omvärlden nödvändigtvis får se det. Och återigen står Europa passivt, oförmågan att agera. Inför humanitära visum vid EU-ambassader, få stopp på människosmugglarnas ekonomiska vinster som bygger på lidande flyktingar, inför jämn tvingande fördelning mellan EU:s medlemsstater. Lösningarna är många och mitt framför näsan, för att rädda hundratusentals barn från samma öde.

Det är bara att välja. Men framförallt, vakna, Europa. Nu!

Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

%d bloggare gillar detta: