Senaste nytt

Utrikeskorrespondent: Vladan Lausevic – Nationalister i Lettland organiserar sig mot invandring

För några veckor sedan ägde en ”anti-migration” demonstration rum i centrala Riga utanför regeringens huvudbyggnad. Bakom demonstrationen stod olika högerextrema grupperingar, enskilda medborgare samt parlamentsledamöter. Deltagarna kom även från Estland och Litauen, vilket brukar vara fallet i Lettland när demonstrationer äger rum. Bland deltagande organisationer fanns ”Antiglobalisterna” som även är kända för homofobiska uttalanden samt ”Fosterlandets försvarare” som ofta demonstrerar iklädda i militära uniformer.

Under demonstrationen som samlade runt några hundra deltagare bars plakat med slagord som ”Stoppa folkmordet på de vita” samt ”Stoppa islam”. Demonstrationen gick relativt lugnt till och endast vid ett par tillfällen var polisen tvungen att ingripa mot enskilda motdemonstranter eller personer. En ung man ställde sig nära demonstranterna med plakatet

”I am with stupid”

och pekade mot demonstrationens deltagare. Polisen valde efter demonstranternas begäran att avvisa honom från platsen.

Deltagande politiker kom från det nationalistiska partiet Nationella Alliansen. En av dem, Raivis Dzintars  gjorde ett uttalande om att Lettland ”redan har problem med att integrera invandrare”. Men det menas egentligen den delen av befolkningen som formellt går under namnet ”ryska minoriteten”. Det är partiets syn trots att det handlar om människor som antingen är födda i Lettland eller flyttade till Lettland under Sovjetunionens tid. Bland invandringsmotståndare i Lettland brukar just det argumentet tas upp.

Reaktioner mot demonstrationens budskap kom snabbt ifrån delar av regeringen. Den senaste händelsen påverkar koalitionens sammanhållning, nationell politik, EU-politik samt NATO-frågor. Lettlands koalitionsregering består av tre partier som i migrationsfrågan skiljer sig åt både ideologiskt samt rörande praktisk politik. Nationalister, som motsätter sig Ministerrådets beslut, upplever att de måste gå emot sina koalitionskollegor samtidigt som deras koalitionskollegor (de Liberalkonservativa och Bondpartiet) måste visa att de följer EU:s politik. Till exempel har Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevic från det liberalkonservativa partiet ”Enigheten” betonat begreppet ”solidaritet” rörande statens förhållning till beslutsfattning på EU-nivå och relationen till NATO. Även den nye presidenten Raimons Vejonis från Bondpartiet ”De gröna och jordbrukarna” har uttalat sig om att solidaritet är viktigt.

Just begreppet solidaritet har blivit vanligt i migrationsdebatten eftersom det dels används för att syfta på humanitär hjälp i form av flyktingmottagning samt dels på att Lettland ska stödja andra medlemsstater.  Rinkevics uttryckte att det var viktigt att Lettland visar solidaritet gentemot Italien och Spanien som har hjälpt till med flygplanspatruller i NATO:s regi med syfte att agera mot inskränkande ryska flygplan. Att följa Ministerrådets beslut handlar därmed om att stå upp för statens intressen, inte minst när det gäller rådande relationer mellan EU och Ryssland.

Uttalanden har också kommit från Lettlands förre detta och väldigt omtyckte president Vaira Vike-Freiberga som uttryckte att de senaste händelserna var en ”politisk cirkus” som inte handlar om migranter i första hand utan att det finns personer som passar på att få igenom andra intressen.

Vike-Freiberga har en personlig historia av att som barn ha flytt från Lettland via Västtyskland till Kanada där hon tillbringade en större del av sitt liv. Därför är det inte överraskande att hon även uttryckte att 250 flyktingar var en alldeles för liten siffra för Lettland att ta emot:

Om vi säger att vi inte är kapabla att ordna boende för ett så litet antal flyktingar samt integrera dem i vårt samhälle då undertecknar Lettland ett fattigdomscertifikat och diskrediterar sig själv moraliskt

En annan politiker som har uttalat sig mer positivt om flyktingmigration är den liberalkonservativa politikern Hosams Abu Meri som kom till Lettland 1993. Meri erhöll medborgarskap vilket kräver en godkänd språktest och började arbeta som läkare. Han är även representant för en organisation som består av hundratal arabisktalande medborgare. Hans uttalande byggde på att Lettland inte kunde ta emot lika många migranter som Tyskland, Storbritannien och Sverige men att solidaritet var viktig eftersom Lettland är en del av EU och att det inte gick att

bygga en mur runt om Lettland

Av EU kommer Lettland att erhålla 6000 euro per flykting för bland annat språk språkstudier och andra integrationsåtgärder. Sedan 1998 har endast runt 200 personer fått godkända asylansökningar så tillkomsten av 250 flyktingar under 2015 innebär en betydande skillnad jämfört med den tidigare utvecklingen.

Det återstår mycket att se hur migrationsdebatten kommer att utvecklas samt hur det kommer att påverka samhällsutvecklingen i Lettland rörande medborgarnas inställning till invandring. Demonstrationens efterspel visar i alla falla att det finns en politisk vilja att staten ska ta emot flyktingar och ordna en integrationsprocess. Men även att det finns ett stöd för det inom samhället. Bland annat har i samband med demonstrationen ett fotografi florerat på sociala medier som togs 1944 när etniska letter fick fly via Gotland till Sverige. Fotografin användes med syfte att visa att även letter genom historien har varit flyktingar. Förmodligen kommer detta vara ett fortsatt viktig argument för de som är positiva till att flyktingar ska kunna komma till Lettland och bli en del av samhället.

Vladan Lausevic är Frihetssmedjans utrikeskorrespondent i Baltikum med bas i Lettland  där han bedriver sina masterstudier. Han är ordförande för nätverket EU-liberaler i Stockholms Län

Deutche Welle. ”As migrants die at sea Latvians protest against quotas”. Publiceringsdatum: 2015-08-04. Nedladdning: 2015-08-09. Webbsida: http://www.dw.com/en/as-migrants-die-at-sea-latvians-protest-against-quotas/a-18628206

Reuters ” Pledge to accept asylum seekers sparks protest in Latvia”

Publiceringsdatum: 2015-08-04. Nedladdning: 2015-08-09.  Webbsida: http://www.reuters.com/article/2015/08/04/us-europe-migrants-latvia-idUSKCN0Q920I20150804

LSM. ”Former president decries ’political circus’ over refugees’ fate” Nedladdning:2015-08-09. Publiceringsdatum: 2015-08-04. Webbsida: http://www.lsm.lv/en/article/politics/former-president-decries-political-circus-over-refugees-fate.a140113/

LSM. ”MP Abu Meri: We can’t buld a wall around Latvia”. Publiceringsdatum: 2015-07-29. Nedladdning: 2015-08-10.  Website: http://www.lsm.lv/en/article/politics/mp-abu-meri-we-cant-build-a-wall-around-latvia.a139427/

LSM. ”200 asylum seekers accepted in 16 years”. Publiceringsdatum: 2015-07-27. Nedladdning: 2015-09-12. Webbsida: http://www.lsm.lv/en/article/societ/society/200-asylum-seekers-accepted-in-16-years.a139179/

%d bloggare gillar detta: