Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Man måste ibland kunna rucka på principerna

Det är en stor skillnad mellan diskriminering på grund av religion eller kultur och diskriminering på grund av kläder, utseende eller livsval.
Vad gör man då man stöter på personer som bär burka eller klär sig ”som Muhammed” och kräver att få ledigt på fredagar?
Frågan är aktuell i Skåne efter att ett företag sagt till en person att han inte kan jobba i företaget. Och detta beror på att han har helskägg, klär sig som Muhammed och vill ha fasta bönetider och ledigt för moskébesök på fredagar.
 
Är det diskriminering? Ja om det kommer fram att de säger att de inte vill ha en muslim i företaget. Annars är svaret nej.
Ni har kanske läst om mannen som tatuerat hela ansiktet? Är det diskriminering om man inte anställer honom? Är det diskriminering om man inte anställer en person som vägrar tvätta sig så denne stinker svett även om denne är jude, rom eller muslim? Nej givetvis inte.
Var det diskriminering då ett företag inte ville anställa en person jag var bekant med som gick omkring i en nyandlig klädsel av det flummigare slaget med klänning, lustig hatt och prydd med små hakkors bredvid andra indiska symboler för andlighet?
Eller punkaren med punkfrisyren och punkkläderna? Eller för att ta ett annat exempel. Är det diskriminering om en restaurang vägrar anställa en person som har långt hår och som vägrar bära hårnät?
Om ens religion eller livsåskådning är så stel att man inte kan rucka på principerna. Om man t.ex. MÅSTE gå klädd ”som Muhammed”, be fasta tider och ha en viss sorts skägg för att man annars känner att Gud skulle bli arg på en. Eller om man MÅSTE bära någon sorts nyandlig klänning med små hakkors på för att annars skulle man hamna i obalans med de kosmiska vibrationerna. Eller om ens ego kräver att håret fladdrar fritt eller att man stinker svett… Ja då får man finna sig i att man inte kan ta alla jobb.
Det är inte diskriminering att inte anställa en person som bär burka för att denne bär burka. Men det är det för att denne är muslim.Sen kan jag önska en större öppenhet från folk inför det okända. Så man kan möta människor som verkar annorlunda. Men har man extrema varianter av klädsel och livsstil måste det få konsekvenser. Sen är det alltid en avvägningsfråga vad som är extremt och inte och i vilket sammanhang. Men att anta att det är diskriminering automatiskt för att man inte respekterar personers val av hur man utövar sin tro eller sin livsstil, är en MYCKET farlig och snurrig idé.

Torbjörn Jerlerup (krönikör på Frihetssmedjan ), Socialdemokratisk liberal. Medgrundare av den antirasistiska sajten Motargument.

%d bloggare gillar detta: