Senaste nytt

Niklas Lewenhard Gren: Otrygghet är inte vetenskap

Vi lever i statistiken och de hårda källornas tid. Åsikter väger inte tyngre än de siffror på vilket argumenten vilar. Med tabeller och grafer låter vi beskriva vår omvärld, inte så mycket som den känns utan som den faktiskt är. I vår enfald inbillar vi oss att bara vi har all fakta på bordet är debatten vunnen, eftersom motsatsen är ologisk.

Och ologiskt hade det kanske också varit, om människan var rationell.

Det senaste exemplet är diskussionen om svensk brottslighet som tornat upp under den senaste veckan. Statistiken talar sitt tydliga språk: det dödliga våldet i Sverige minskar. Detsamma gäller andra våldsbrott, så som misshandel och personrån. Samtidigt är den allmänna uppfattningen en annan.  

Många människor känner sig otrygga i Sverige av i dag; en känsla som ytterst sällan kan botas med statistiska sanningar.

Människor fungerar liksom inte så.

Sommaren har kommit att bli en våldsam historia. Samtidigt som studenterna sjöng om sin lyckliga dag mördades en ung flicka i Martorp.  Veckor senare hittades en ung kvinna mördad i ett motionsspår i Upplands Väsby. Kort därefter ett dubbelmord på Ikea i Västerås. Allt kryddat med återkommande rapporteringar om granatexplosioner i Malmö. 

Gemensamt för ovanstående illdåd är att de skett på öppen gata. Flickan i Martorp hade precis avslutat sitt arbetsskift och var på väg hem. Kvinnan i Upplands Väsby var ute på en löptur. Mamman och sonen på Ikea var och handlade.

Och i fallet Malmö är det ett under att ingen ännu kommit till allvarlig skada.

Det är skillnad på våldsbrott och våldsbrott. Att grovt kriminella har ihjäl varandra från tid till annan ingår liksom i spelets regler. Den kriminelle vet att livet han lever innebär betydande risker; inte bara för honom själv utan även för människor i hans närhet. Så har det alltid varit – så kommer det alltid att vara – i en värld där samhällets lagar inte gäller.

Och för de flesta av oss utgör dessa få individer inte något som helst hot mot vårt eget liv och hälsa.

Morden i Martorp, Upplands Väsby och Västerås är emellertid av ett annat slag. De kom från ingenstans och ägde rum på platser som de flesta av oss upplever som säkra. Liken ligger plötsligt i vår egen farstu och vi kan inte hjälpa att undra hur fan det kunde bli så här.

Det är naturligtvis viktigt att påminna människor om att Sverige av i dag inte är otryggare än Sverige av i går. Rent statistiskt sett. Det är dock minst lika viktigt att påminna sig själv om att människans känslospektrum inte består av ettor och nollor. Rädsla, om än bara en inbillad sådan, upplevs minst lika starkt alldeles oavsett om den är befogad eller ej. 

För även om vi lever i statistikens tidevarv är vi till syvende och sist bara människor. Människor som känner, i kött och blod.

Niklas har ett förflutet i de flesta allianspartier och har utöver sin juristexamen även studerat internationella relationer i Seattle och business i New York.

%d bloggare gillar detta: