Senaste nytt

Alina Koltsova: Patriarkatets måttstockar hämmar individens frihet

Feminismen har varit ett brännande hett ämne denna sommar. Många har nått ut med budskapet om att verkligheten tyvärr ser sådan ut att olika könstillhörigheter behandlas olika, men att det inte borde vara så. Men hur svarar mottagarna på budskapet? Man kan inte fly faktumet, som blir svaret på frågan, att det finns faktorer som avgör budbärarens motsvar. Och det behöver inte gå emot det liberala sinnet att se dessa förfärliga strukturer, tvärtom. 
 
Låt oss börja med exemplen artisten Zara Larsson och debattören Joakim Lamotte, för att förtydliga. Zara Larsson kritiserade Bråvallafestivalen för att de manliga artisterna fick i högre grad publicitet än henne eller någon annan kvinnlig artist. Där har hon också tydligt visat att den där Jante inte ska tro att hen är något. Joakim Lamotte lade upp ett videoklipp på Facebook där han kritiserade fenomenet att män ger sig på yngre tjejer. Klippet har delats och gillats flera gånger om. Båda två har satt fingret på patriarkala strukturer som världen skulle se betydligt bättre ut utan. Båda två har samma feministiska budskap. Ändå beter sig mottagarna helt olika mot dem.  
 
Både Lamotte och Larsson har hyllats och båda två har kritiserats. Men utöver det finns en märkbar skillnad. Lamotte får mycket beröm, men också en och annan kommentar om att han skulle vara en ”idiot”. Larsson däremot har fått ta en hel skitstorm av hat och hot om att hon skulle vara en ”hora”, att hon ska bli våldtagen etc. För typ samma budskap som Lamotte också fört fram. Det säger något. 
 
Sverige är ett av världens mest jämställda länder, och vi har många feministiska framgångar att nämna i vår historia. Men vi har fortfarande en del kvar att jobba med. Nu kommer någon säkert att invända och fråga sig hur jag kan kalla mig socialliberal och skriva på den här liberala tankesmedjan, och samtidigt prata om strukturer som förringar våra individuella liv. Svaret är egentligen enkelt. Världen blir inte automatiskt som vår idealbild bara för att vi strävar efter det. Bara för att jag avskyr (låt säga) våld betyder det inte att jag kan föreställa bort våldet från världen. Men det betyder inte heller att jag eller någon annan för det inte kämpar för en bättre värld.  
 
Jag har personligen varit med om sexistiska (och rasistiska) strukturer, de var t.o.m. en stor del av min uppväxt dessvärre. Det hindrar mig dock inte ett dugg från att ha det liberala målet att individen ska bli sedd som sig själv istället för sitt kön, sin etnicitet, sexualitet etc. Det hindrar mig inte från att se Zara Larssons och Joakim Lamottes gemensamma poäng, att vi tyvärr lever i en värld med olika måttstockar på människor. Hur annars kommer det sig att det är Zara Larsson och inte Joakim Lamotte som blir hotad med våldtäkt stup i kvarten? 
 
Joakim Lamotte tog själv upp det i en krönika på Göteborgsposten, att han får så mycket hyllningar medan om en kvinna hade sagt samma sak hade hon blivit kallad hora. I artikeln skriver han att han tyvärr inte kan ta åt sig hyllningarna, eftersom han så tydligt ser de patriarkala attityderna. Nu kommer någon säkert att invända och klaga på att jag talar om privilegier. Men det går bara inte att blunda från det. Vill vi ha ett samhälle där individen sätts i första rum så ska hyllningarna komma oavsett vilket kön det är på budbäraren.  
 
Själv hyllar jag Lamottes video. Jag backar Zara lika mycket. Det är så självklart för mig att backa alla som står upp för människovärdet. Oavsett om det är en partikamrat eller någon annan, med eller utan annan partitillhörighet. För det är det som min socialliberalism handlar om i grund och botten, att människovärdet kommer i första rum. Detsamma gäller min feminism. Jag vill bryta patriarkatets bojor så att vi blir behandlade som egna individer.

%d bloggare gillar detta: