Senaste nytt

Alina Koltsova: Avhumanisering leder snabbt till våld

Det är allvar nu. Riktigt allvarligt. Jag har egentligen ingen lust alls att författa den här krönikan, och egentligen var den tänkt att handla om något annat. Men i skuggan av det ökade våldet mot hjälplösa EU-migranter i Sverige får mig ändå att göra det. För det går inte att blunda längre, vi måste sluta vara rädda för att det ska bli för ”tjatigt” att varna för rasism, och någonstans måste normaliseringen av rasism nå sitt stopp. Det här funkar inte längre. 
 
I Göteborg har ett läger för migranter alldeles nyligen bevittnat våldets fula tryne. En okänd man attackerade ett lägertält med en machete, och satte sedan lägret i brand. I lägret kom tre husvagnar till skada, varav en totalförstörts, enligt uppgifter från Västra Götalands poliskår. Denna händelse skedde inte så långt efter att en skottlossning ägde rum mot EU-migranter i norrbottniska Boden. Flera uppgifter visar på att våldet mot EU-migranter ökar markant, och nu vill Sveriges regering kartlägga våldet mot EU-migranter.  
 
På Twitter och andra sociala medier talar nättrollen friskt om ”klanbråk” och skriver allmänt spydiga saker. Det som dock är värt att bekymra sig om är att våldet och dess utsatta nonchaleras av många människor. Det är bra att regeringen ser våldet, men det är inte bara regeringen som ska reagera. När vissa är upptagna med att diskutera huruvida det är rätt eller fel att riva ner Sverigedemokraternas antitiggar-affischer i Östermalms tunnelbanestation vill jag diskutera romernas utsatthet i Europa.  
 
Hur EU-migranterna har det hemma i t.ex. Rumänien vill jag inte ens tänka på. Jag har tidigare behandlat ämnet i en krönika här på Frihetssmedjan, och i en debattartikel på Nyheter24. Här behöver vi ett EU som skärper sig och agerar mot korrupta länder vars rasism mot romer aldrig verkar ta stopp.  
 
Men hur är det då med oss som inte innehar de tunga posterna i EU-kommissionen och EU-parlamentet? Även om vi inte kan ändra på situationen i Rumänien och övriga Östeuropa så har vi också ett ansvar, både du och jag. Vårt ansvar är att käfta emot när utsatta grupper misstänkliggörs, bespottas och baktalas. Vårt ansvar är att svara med öppenhet mot EU-migranterna, likt det som nu händer i sörmländska Mariefred. Där har man nämligen kommit i bukt med det, inte genom förbud som många kan tro, utan genom att ge arbete till tiggarna. Visst, det är inte så lätt som det låter, men lösning finns på andra vägar än på förbud. Genom att vi försöker lära känna människorna bakom tiggarna.  
 
Tyvärr är inte resten av Sverige lika framåt som Mariefred. Det är helt frivilligt om man vill eller inte vill ge något till tiggarna. Men det är aldrig och kommer aldrig någonsin vara rätt att spotta på tiggare, skrika skällsord efter dem eller utsätta dem för våld. Det är heller aldrig någonsin rätt att avhumanisera individer på det sätt som görs mot EU-migranterna.
 
 
Vi får aldrig glömma hur snabbt det kan gå från normalisering av rasism och hat till våldsdåd, ja, t.o.m. krig som för över 70 år sedan. Det handlar om hur du som människa ser på andra människor. Klumpar du ihop människor till olika folkslag som är värda si eller så mycket? Eller ser du på människor som individer, lika mycket individer som du? Tänk på Martin Luther King’s ord, som är lika viktiga än idag:

Det är inte de onda människornas ondska som är det farliga, utan goda människors tystnad

Alina Koltsova är sekreterare för Miljöpartiet i Arvika. Hon är en socialliberalt sinnad grön liberalfeminist som starkt ifrågasätter höger och vänsterskalan.

 • Svämmel

  Frihetssmedjan är uppenbart på väg åt vänster. Tveksamt hur länge en gammal nyliberal orkar hänga kvar när det skrivs samma saker här som på Aftonbladets ledarsidor.

  Men visst, klart man ska vara snälla mot varandra. Varken romer eller samer eller cismän ska få stryk oavsett hur onda de är.

 • goranlundbom

  Nu VET ju ingen idag vem/vilka som skjutit i Boden eller angripit läger i Göteborg. Det kan förvisso vara illasinnade svenskar, men det kan likaväl vara någon rivaliserande grupp från deras egen folkgrupp. Men behöver inte vara ett ”nättroll” för att vilja peka på att det kan finnas olika sanningar. Att spekulera om detta är nästan lika dumt som de som först skyllde Breivikfallet på islamister. Vänta på sanningen innan ni yttrar er, journalister och andra proffstyckare!

 • snobben

  Det har alltid funnits grupper som visat förakt för utsatta, av olika skäl. Att klumpa ihop utsatta på ett ställe har aldrig fungerat vad dom än heter. Tycker som vanligt att skulden ska läggas på Rumänien. Att sanning ständigt förändras har väl alla vetat, eftersom information kommer stegvis. Tycker det är bra med flera synvinklar. Yttrandefrihet har alla, hur tokigt det än kan låta.

 • snobben

  Ett utmärkt sätt att förfula och förstöra konst, är att ta bort det ursprunglig, och sätta sin egen tolkning i framförandet. En handgriplig våldshantering. Varför inte ett eget nyskapande istället ? En sak jag inte begriper är att göra om moderna uttryck till antikt, och tvärtom.

 • snobben

  Varje människa är unikt som det är, utan etikett. Alla har blivit avbildade som minne,
  och det fotograferas varje dag. Troligtvis är föraktet störst hos dom, eftersom egen självbild alltid förvrängs i våran egen uppfattning om oss själva. Inte många ger sig själva uppskattning. Bilden är aldrig riktigt bra. Eller gillar någon sitt eget pass eller ID foto ?

 • snobben

  En trevlig maktfigur är Tomten, endast en önskelista behövs så kommer allt på plats.
  Egentligen var det Jesus som skulle gratuleras på sin födelsedag, men Tomten insåg människans ha begär. Den finns i ett oräknebart utförande, från mini till jätte.
  Men den första St. Nikolaus delade ut till fattiga som inget ägde.

 • snobben

  Stökiga ungar brukar märkas i skolan. Som lärare säger, på måndagar är det kaos.
  Hela veckan går åt till att skapa ro. Fredagen är allt som det ska vara. Måndag börjar det om. En gammal historia ; Fröken sa till busfröet Olle – Du vet väl att snälla barn får
  vita vingar när dom kommer till himlen, elaka barn får svarta. Olle sa – Jag bryr mig inte ! Bara jag kan flyga. Varför inte stödinsats i tid ?

%d bloggare gillar detta: