Senaste nytt

Alina Koltsova: Avhumanisering leder snabbt till våld

Det är allvar nu. Riktigt allvarligt. Jag har egentligen ingen lust alls att författa den här krönikan, och egentligen var den tänkt att handla om något annat. Men i skuggan av det ökade våldet mot hjälplösa EU-migranter i Sverige får mig ändå att göra det. För det går inte att blunda längre, vi måste sluta vara rädda för att det ska bli för ”tjatigt” att varna för rasism, och någonstans måste normaliseringen av rasism nå sitt stopp. Det här funkar inte längre. 
 
I Göteborg har ett läger för migranter alldeles nyligen bevittnat våldets fula tryne. En okänd man attackerade ett lägertält med en machete, och satte sedan lägret i brand. I lägret kom tre husvagnar till skada, varav en totalförstörts, enligt uppgifter från Västra Götalands poliskår. Denna händelse skedde inte så långt efter att en skottlossning ägde rum mot EU-migranter i norrbottniska Boden. Flera uppgifter visar på att våldet mot EU-migranter ökar markant, och nu vill Sveriges regering kartlägga våldet mot EU-migranter.  
 
På Twitter och andra sociala medier talar nättrollen friskt om ”klanbråk” och skriver allmänt spydiga saker. Det som dock är värt att bekymra sig om är att våldet och dess utsatta nonchaleras av många människor. Det är bra att regeringen ser våldet, men det är inte bara regeringen som ska reagera. När vissa är upptagna med att diskutera huruvida det är rätt eller fel att riva ner Sverigedemokraternas antitiggar-affischer i Östermalms tunnelbanestation vill jag diskutera romernas utsatthet i Europa.  
 
Hur EU-migranterna har det hemma i t.ex. Rumänien vill jag inte ens tänka på. Jag har tidigare behandlat ämnet i en krönika här på Frihetssmedjan, och i en debattartikel på Nyheter24. Här behöver vi ett EU som skärper sig och agerar mot korrupta länder vars rasism mot romer aldrig verkar ta stopp.  
 
Men hur är det då med oss som inte innehar de tunga posterna i EU-kommissionen och EU-parlamentet? Även om vi inte kan ändra på situationen i Rumänien och övriga Östeuropa så har vi också ett ansvar, både du och jag. Vårt ansvar är att käfta emot när utsatta grupper misstänkliggörs, bespottas och baktalas. Vårt ansvar är att svara med öppenhet mot EU-migranterna, likt det som nu händer i sörmländska Mariefred. Där har man nämligen kommit i bukt med det, inte genom förbud som många kan tro, utan genom att ge arbete till tiggarna. Visst, det är inte så lätt som det låter, men lösning finns på andra vägar än på förbud. Genom att vi försöker lära känna människorna bakom tiggarna.  
 
Tyvärr är inte resten av Sverige lika framåt som Mariefred. Det är helt frivilligt om man vill eller inte vill ge något till tiggarna. Men det är aldrig och kommer aldrig någonsin vara rätt att spotta på tiggare, skrika skällsord efter dem eller utsätta dem för våld. Det är heller aldrig någonsin rätt att avhumanisera individer på det sätt som görs mot EU-migranterna.
 
 
Vi får aldrig glömma hur snabbt det kan gå från normalisering av rasism och hat till våldsdåd, ja, t.o.m. krig som för över 70 år sedan. Det handlar om hur du som människa ser på andra människor. Klumpar du ihop människor till olika folkslag som är värda si eller så mycket? Eller ser du på människor som individer, lika mycket individer som du? Tänk på Martin Luther King’s ord, som är lika viktiga än idag:

Det är inte de onda människornas ondska som är det farliga, utan goda människors tystnad

Alina Koltsova är sekreterare för Miljöpartiet i Arvika. Hon är en socialliberalt sinnad grön liberalfeminist som starkt ifrågasätter höger och vänsterskalan.

%d bloggare gillar detta: