Senaste nytt

Ademir Žilić: Europas svarta sommar

Grekisk finanskris, som gått över till politisk kris. Ryska mobbnings- och utpressningsmetoder mot Baltstaterna, som nu trappats upp till att inkludera kidnappning av statstjänstemän. Den värsta flyktingkrisen sen Andra världskriget på europeisk mark, som nu även kommit till Balkan. Det har varit en lång och händelserik sommar. En svart sommar.

I höstens första krönika har jag tänkt fokusera på den mest aktuella krisen – flyktingkrisen och Ungern. Just nu beräknas ungefär 3000 människor, på flykt från krig och folkmord i Syrien, passera den grekisk-makedonska gränsen. Notera att jag skriver människor och inte illegala flyktingar. Hur man kan stämpla en annan människa som “illegal“ har jag aldrig förstått. Men så länge vi saknar sympatier för varandra till den så pass höga graden, så kommer vi aldrig förstå varandras lidande. Och de som nu försöker komma över Ungerns inhumana nya metoder på att hålla människor utanför lider. De lider oerhört mycket.

Det fanns en tid för inte så längesen då ungrare kämpade mot elstängsel, militären och aggressiva gränshundar för att få komma till friheten och säkerheten. För att få komma bort från det kommunistiska förtrycket. Idag har man en ledare som anser att “demokratin är ett förlegat system“ och att vi bör se upp till “Rysslands och Kinas styrelseskick“. Någon som inte ens kan respektera sina egna medborgares mänskliga rättigheter och demokratiska rättigheter kommer knappast någonsin kunna respektera flyende människors mänskliga rättigheter. Viktor Orban och hans regim är hela Europas utmaning, inte bara Ungerns.

Det är nu EU måste agera. Tyskland och Sverige har redan tagit ett stort ansvar. Det är väldigt bra och beundransvärt. När det gäller Ungern, måste Bryssel våga sätta ner foten. 2014 avslutades och 2015 inleddes med kraftiga protester på Budapests gator mot Orbans styre. Människor gick ut i tiotusentals och viftade med den europeiska flaggan. Signalerade att man vill vara ett modernt, europeiskt och demokratiskt land, kvar i den Europeiska unionen. Men det var även ett rop på hjälp. Strax efteråt förlorade nämligen Orban sin 2/3-majoritet i parlamentet, i ett extraval i ett av landets valdistrikt. Utan dessa 2/3-majoritet kan Orban inte ändra konstitutionen längre på egen hand. Det ungerska folket har talat – mindre Orban, mer EU, mer demokrati och mer frihet. Det finns med andra ord ingen anledning längre för Bryssel att tåla Orbans antidemokratiska åtgärder. Nu gäller det att agera. Ett första steg är att våga dra in Ungerns rösträtt i Europeiska rådet.

För om EU inte agerar nu, så skickar man indirekt signalerna om att brott mot mänskliga rättigheter är okej. Det är inte något EU prioriterar på hemmaplan. Så varför skulle någon på bortaplan bry sig om dessa då? Någon som t.ex. på Västra Balkan. EU förlorar sin trovärdighet i dessa viktiga frågor. Och därmed står hela utvidgningsprocessens viktiga syfte hotat – att ett land ska genomföra djupgående reformer på mänskliga rättigheter-planet. Efter en svart sommar är det mycket som står på spel här. Inte bara för Ungern, utan för hela Europa. Våga agera, EU. Nu.
Ademir Žilić (krönikör hos Frihetssmedjan)
Statsvetare med masterexamen i internationella relationer

 • snobben

  Att mänskliga rättigheter utgår från stadsskick och politik har EU glömt bort. Dom kan inte likna väst eftersom dom är totalt olika i hela samhällsapparaten. Vi kan inte tvinga andra in vår syn på demokrati. Att Kina med en jättebefolkning har hårdare disiplin är begripligt. Hur skulle det annars se ut ? Och i Saudarabien med vårat fria system ?
  Att våra mänskliga rättigheter holkas ur efter politik verkar många inte begripa heller.
  Så länge ett fåtal stater har makt över alla andra, vägra fördela efter basbehov lika för alla, kommer inget att ändras. EU har klivit gladeligen in i maktmissbruk. Att Tyskland
  ska ta emot flest är en dålig valkampanj. Utan krav på andra.

 • snobben

  Vi är fortfarande 99 % apa. Vi gillar bus, frångå alla regler, slappa. Genen som skiljer är nog list. Vi kan manipulera till bestämt syfte, leka vara vän med fiende. Nödvändigt för maktbalans. Hotas vi går vi till attack. Psykopater är bäst utvecklade i dom spelreglerna.

 • snobben

  Att öppna alla gränser är nödvändigt. Dom enda som begriper det är säkerhetspolis och Interpol. Alla som står under detta avtal ska krävas på öppenhet, annars kännbara sanktioner. I annat fall har dom gett grönt ljus till en maffiaorganisation, ökad kriminalitet, nyrekryteringar till brott, en mer våldsam människohandel med vapen inblandat. Många händer ser en blomstrande inkomst. Därutöver blir flera länder inblandade i den svarta följetongen. Att dom civila inte kommer att tiga, utan motdemonstrationer är att vänta om dom inte håller sina löften, noga underskrivna.
  Dom kan inte låtsas som om krig inte kan utbryta efter 2015 års erfarenhet !

 • snobben

  Att många flyktingar hamnar i Dresden är inte klokt. 25 000 demonstrerade där mot
  IS i´somras. En östtysk region från början med många arbetslösa, upproriska mot
  nya krav.

 • snobben

  EU har sett problemet länge, men verkar inte ha någon plan alls i placering. Dom måste komma till rika regioner, kommuner, annars får dom lägga ut kostnader för mottagande, så ofantliga månads, och årslöner som dom har. I nutid behöver dom inte alls ses i Bryssel, med all supermodern hemelektronik, och drönare som kan leverera
  papper till höger och vänster, samt senaste information allt tydligt filmat. Ett supernördbygge ,privatflyg, tjänstefolk, livvakter och skottsäkra bilar. Om dom tar semester ett par dagar är allt betalat. Har dom glömt bort SOLARA 60. Totalt meningslöst i användbart syfte tydligen. Säkerhetsrådet vet inte vilken uppgift dom har. Antagligen är detta orsaken till att FN struntar i deras direktiv.

 • snobben

  Jag kan nyttja andra stater, men aldrig utnyttja. Nya supermoderna snabb byggda broar ovan mark kanske vi ska beställa från Kina för effektiv supersnabba transporter
  med Fast train lite runt om i Europa. Det kanske kan riva murar ? En skrämselattack brukar
  ge rekordsnabb utdelning !

 • snobben

  Jag gillar inte luftslott. Alla vet att när befolkningar får mindre kapital, mindre bestämmanderätt, ökar främlingsfientlighet, brottslighet, maffiaorganisationer, psykiskt lidande, mer självmord, mer droger. Tyvärr är det lika även i Finland. Den sociala belastningen ökar, arbetslöshet ökar, nyproduktion avtar, billigt dåligt skräp säljs dygnet runt. Men dom största kriminella sitter då i toppen. En historisk agenda.
  Medan deras likar beter sig som idioter, och smörjer kråset. Smörsångare brukar då bli poppis.

 • snobben

  Stormakter har aldrig hållit i längd. Så snart makten får för stora proportioner har folk brutit sig ut. Konstigt hur vi kan gå på det gång efter gång. En utopi att tro att folk inte blir galna av för stort kapital. Vi förändras långsamt alla i fel umgänge. Lättpåverkade som tror på jättesammanhang för fred. Enbart våra närmaste lägger vi energi på, andra av dåligt samvete. Något som inte ska vara vårat ansvar utan dom styrandes.

 • snobben

  Det är inte vi som tillfrågas, inte skriver vi under idiotavtal heller. Därför är nästan hela svenska skogen borta, miljön ett ultimatum, livsmedel en osanning, landsbygd med högst värde i världen nolltaxerad, våra bostäder av billigt skitmaterial utan innerväggar, infrastruktur i upplösning, FAS ut slavar, samt en utländsk arbetsgivarmarknad som snor våra pengar.

%d bloggare gillar detta: