Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Kvinnans rätt att välja själv

Det är helt otroligt att det än idag, 2015, anses vara en självklar sak att samhället ska bestämma hur kvinnor ska klä sig, hur de ska föra sig och vad de ska göra.

Jag har under de sista veckorna varit inblandad i en debatt mot s.k. islamkritiker som på allvar anser att kvinnors rätt att bära en slöja inte är lika viktig som kvinnans rätt att slippa bära slöja.

Det sorgliga är att en del av de som uttrycker sig så kallar sig liberala.

Ja det finns en hederskultur med en massa tvång. Ja, många barn känner TVÅNG att ta på sig slöja. De måste göra som föräldrarna vill och klä sig ”anständigt”. Men det finns också barn och vuxna som VILL bära slöja.

För det barn eller vuxen som känner att denne vill bära slöja är det lika kränkande att någon vill rycka slöjan från en som det är för en som inte vill bära slöja att bli tvingad att bära en.

Ja samhället har blivit mer konservativt de senaste åren. Det märks inte bara på att fler bär slöjor. Det märks på våra skolor. Det har spritt sig en ren fobi mot att visa bröstvårtor. Och mängden kvinnor som aldrig solat med bar överkropp växer och växer.

Men samma sak där. Att tvinga en kvinna att ta av behån är lika kränkande som att tvinga en att ta på en behå.

Men det förstår inte alla…

Och fortsätter vi att titta oss omkring ser vi hur kvinnors sexualitet ännu regleras. Kvinnor får inte sälja sex, eller vara för att man ska få sälja sex. Då är de offer och man ska inte lyssna på dem. Kvinnor SKA inte gilla porr, för då är de offer, och man ska inte lyssna på dem. Kvinnor SKA inte gilla islam, för då är de offer och man ska inte lyssna på dem.

Eller som det där ståhejet när en kvinna på facebook sa att hon gillar de gamla könsrollerna. Att hon gärna är hemma med barnen och lagar mat och blir påsatt av maken på kvällen när han kommer hem från jobbet. Kvinnor SKA inte gilla traditionella könsroller, för då är de offer och man ska inte lyssna på dem. Etcetera etcetera

Vad hände med den gamla hederliga liberala tanken att kvinnan bör ha en självklar rätt att bestämma själv! Vad hände med idén om samtycke och medgivande. Om ett nej ska respekteras som ett nej måste vi väl också respektera ett ja som ett ja?

Torbjörn Jerlerup (krönikör på Frihetssmedjan ), Socialdemokratisk liberal. Medgrundare av den antirasistiska sajten Motargument.

%d bloggare gillar detta: