Senaste nytt

Torbjörn Jerlerup: Kvinnans rätt att välja själv

Det är helt otroligt att det än idag, 2015, anses vara en självklar sak att samhället ska bestämma hur kvinnor ska klä sig, hur de ska föra sig och vad de ska göra.

Jag har under de sista veckorna varit inblandad i en debatt mot s.k. islamkritiker som på allvar anser att kvinnors rätt att bära en slöja inte är lika viktig som kvinnans rätt att slippa bära slöja.

Det sorgliga är att en del av de som uttrycker sig så kallar sig liberala.

Ja det finns en hederskultur med en massa tvång. Ja, många barn känner TVÅNG att ta på sig slöja. De måste göra som föräldrarna vill och klä sig ”anständigt”. Men det finns också barn och vuxna som VILL bära slöja.

För det barn eller vuxen som känner att denne vill bära slöja är det lika kränkande att någon vill rycka slöjan från en som det är för en som inte vill bära slöja att bli tvingad att bära en.

Ja samhället har blivit mer konservativt de senaste åren. Det märks inte bara på att fler bär slöjor. Det märks på våra skolor. Det har spritt sig en ren fobi mot att visa bröstvårtor. Och mängden kvinnor som aldrig solat med bar överkropp växer och växer.

Men samma sak där. Att tvinga en kvinna att ta av behån är lika kränkande som att tvinga en att ta på en behå.

Men det förstår inte alla…

Och fortsätter vi att titta oss omkring ser vi hur kvinnors sexualitet ännu regleras. Kvinnor får inte sälja sex, eller vara för att man ska få sälja sex. Då är de offer och man ska inte lyssna på dem. Kvinnor SKA inte gilla porr, för då är de offer, och man ska inte lyssna på dem. Kvinnor SKA inte gilla islam, för då är de offer och man ska inte lyssna på dem.

Eller som det där ståhejet när en kvinna på facebook sa att hon gillar de gamla könsrollerna. Att hon gärna är hemma med barnen och lagar mat och blir påsatt av maken på kvällen när han kommer hem från jobbet. Kvinnor SKA inte gilla traditionella könsroller, för då är de offer och man ska inte lyssna på dem. Etcetera etcetera

Vad hände med den gamla hederliga liberala tanken att kvinnan bör ha en självklar rätt att bestämma själv! Vad hände med idén om samtycke och medgivande. Om ett nej ska respekteras som ett nej måste vi väl också respektera ett ja som ett ja?

Torbjörn Jerlerup (krönikör på Frihetssmedjan ), Socialdemokratisk liberal. Medgrundare av den antirasistiska sajten Motargument.

 • goranlundbom

  Har inte denne Jerlerup skämt ut sig tillräckligt redan? Så pass mycket att han blir en mycket dålig talesperson för de ståndpunkter som Frihetssmedjan normalt står för.

 • snobben

  Det har alltid funnits folk som hakat upp sig och velat tukta kvinnor, efter behag.
  Troligtvis kommer ett mode som innehåller slöja framöver. Det senaste är att blanda
  kultur i klädsel. Vi blir mer och mer globala. Men som nu i övergångstid finns fördomar kvar åt alla håll. På vissa områden behövs skydd, en anpassad klädsel, i jobb offentligt för individens framtoning. För att inte dömas av dumskallar. Att det inte är tillåtet för kvinnor att kräva rättighet i att hetsa män med mycket hud är vanligt i vissa stater. Antar att det är svårast för oss att anpassa oss till andra.

 • snobben

  Vad gäller sex har alltid prestationsångest ingått. Därför finns sexologer som drivs av det. Jag är helt övertygad om att folk begriper sitt eget bästa, något som funnits sedan begynnelsen. Så länge ingen skadas eller mobbas får alla göra vad dom vill. Annars kommer polisen och tar dom.

 • snobben

  Man kan bli otroligt trött på kvinnors tjat. Vi har faktiskt män också i samhället. Ena året ska dom gå omkring i mysbrallor och damma bokhyllor, året därpå ska dom vandra i rosa skjortor, sedan ska dom vara Tarzan ett år, långt härligt hår, efter detta bygga hulken i muskler. Efter en tid ska dom pråla i kavaj och slips med portfölj.
  Kvinnor är förjävliga i tyckande. Männen tiger tyst. Tycker alla håller käften och accepteras som dom faktiskt är.

 • snobben

  Det värsta många vet är att kvinnor gör precis som dom vill ! Vi kan sluta föda barn från och med nu. Hur blir det då med sexiga underkläder och slöjor ? Ska herrarna gå omkring i det ? Dom gamla stakarna ? Läppstift och silikonbröst, nagellack, stay ups och högklackat ? Enbart gossebarn tillåtna i framtid ! Det våras för hemtjänsten och högre löner ! Heja Sverige ! Framåt marsch ! Ingen kommer längre att bry sig om porrindustrin, inte om otroligt uttråkade otrogna kvinnor. Till slut kommer rester av kvinnor hedras hur gamla dom än är ! Halleluja vilket ofattbart trams !

 • snobben

  Vi ska vara glada att vi lockas av varandras olikheter hur vi än ser ut, annars skulle mänskligheten snart dö ut. Först ett enda stort inavel, med mängder defekter. TVI !

%d bloggare gillar detta: