Senaste nytt

Sjöstedt leder en ensam och liten opposition

Almedalen 2015

Foto: Marcus Johnson, Leanderfotograf. Foto: Marcus Johnson, Leanderfotograf.
På lördagskvällen intog Jonas Sjöstedt Almedalsscenen. Han lade mycket vikt vid att betona att Vänsterpartiet är ett oppositionsparti och utdelade kängor till alla andra riksdagspartier. Först ut att få kritik var Alliansen:

Vänsterpartiet är ett oppositionsparti, men det finns olika sorters av oppositionspartier. Moderaterna och de andra borgerliga verkar ha fastnat i en surmulen småsinthet. De förlorade makten och nu gör de allt de kan för att förstöra och lägga krokben.

Då undrar jag lite om Sjöstedt överhuvudtaget känner till Decemberöverenskommelsen. Utan att ta ställning vare sig för eller mot DÖ  tyder överenskommelsen på att de borgerliga partierna varken är surmulna, småsinta, förstör eller lägger krokben. Snarare väldigt samarbetsvilliga.

Sjöstedt lade, liksom Åkesson mycket vikt vid barn i sitt tal. Nu vill jag på inget sätt jämföra dessa två med varandra. Sjöstedt hade en sympatisk framtoning och sa b.la:

Mycket av det Vänsterpartiet har fått igenom är sådant som ger barn ett bättre liv. Vi höjer underhållsstödet för ensamstående föräldrar och vi gör det billigare för barnen gå i kulturskolan. Vi har fått igenom att receptbelagda läkemedel för barn blir gratis. Vi har infört ett särskilt glasögonbidrag för barn. Varenda unge ska få de mediciner den behöver och självklart ska varenda unge kunna se ordentligt.

Värt en applåd, eller hur? Sedan följdes det dock av ”Vi lagar revor i välfärden som borgarna har lämnat efter sig”, vilket man kan diskutera, men det är ju typisk vänsterretorik (någonting har gått sönder i det här landet… etc.).

Sjöstedt kritiserade också sittande regering för brist på vilja och mod att åstadkomma förändring; för att inte investera i kollektivtrafik, bygga bort bostadsbristen och anställa fler i välfärden. Regeringens miljöpolitik med Miljöpartiet i spetsen fick sig också en åthutning:

När man är mindre radikal än påven, då är det nog dags att växla upp lite.

Att V:s barnpolitik skiljer sig från SD:s nypåhittade barnpolitik är en självklarhet för både mig och Sjöstedt och jag och många andra i publiken applåderade åt dessa ord:

Häromdagen stod Jimmie Åkesson här på scenen och pratade om en politik för barn. Men vi vet alla vilka barn som räknas och vilka som inte räknas i hans värld. För barn på flykt från kriget i Syrien skulle deras politik innebära direkt livsfara om den fick genomslag. För många barn här i Sverige innebär deras politik redan idag stora problem, när den sprider hat och rasism som drabbar barn varje dag över hela Sverige.

Sjöstedt är en duktig retoriker, som till skillnad från Löfven faktiskt är en talare. Det ger jag honom gärna, även om vi står långt ifrån varandra politiskt.

Det går dock inte att komma ifrån att V är ett ganska ensamt, isolerat och litet oppositionsparti, hur mycket än Jonas Sjöstedt vill att vi ska bygga landet tillsammans.

Andrea Daleflod är medlem i Liberalerna och har en kandidatexamen med inriktning på professionell svenska och lingvistik. Politiska hjärtefrågor är integration, skola, jobb och företagande.

%d bloggare gillar detta: